Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Duon bakom ”Bonsai”: Mest de vuxna som oroar sig

En scen ur ”Bonsai” där skådespelaren Jonatan Rodriguez rollfigur vill göra sig osynlig och försvinner in i ett skåp.
En scen ur ”Bonsai” där skådespelaren Jonatan Rodriguez rollfigur vill göra sig osynlig och försvinner in i ett skåp. Other: Roger Turesson

Det som kommit fram i Metoo-debatten är redan en ytterst reell verklighet för många elever, säger huvudpersonerna bakom föreställningen ”Bonsai” som spelas i skolorna sedan i höstas.

Författaren Josefine Adolfsson och regissören Rasmus Lindgren har samarbetat tätt när de tagit fram föreställningen ”Bonsai”. De såg en unik möjlighet att få i gång en diskussion om maktstrukturer på elevernas hemmaplan – i klassrummet.

– Vi ville utgå från elevers egna tankar och var väldigt noga med att göra research. Inför manusarbetet gjorde vi massor av djupintervjuer. Vi har också arbetat tillsammans med provpublik på flera olika skolor, säger Rasmus.

Var det någonting som ni drog er för att ta upp i föreställningen?

– Nej. Snarare hade vi velat ta upp ännu mer. Vi märkte snabbt att det oftast var vuxenvärlden som oroade sig. Unga har en längtan efter ett seriöst samtal om dessa ämnen, säger Josefine.

Läs mer: De unga känner igen sig i pjäs om mansrollen

De tycker båda att skolans sexualundervisning tenderar att bli alltför teknisk i stället för att på djupet prata om relationer och personliga gränser.

Har ni oroat er för hur föreställningen skulle tas emot?

– Några gånger har jag frågat mig varför man som en ung kvinna ska behöva lyssna på en man som rannsakar sig själv – att det oftast är en redan utsatt grupp som ska ha tålamod och visa hänsyn. Men det är nog viktigt att alla pratar om det tillsammans, säger Josefine.

Vad hoppas ni uppnå med föreställningen?

– Jag hoppas att de som varit utsatta för något kan känna igen sig och få kraft att prata om det. Att känna att de inte är ensamma, säger Josefine.

– Vi har inget facit till vad som behöver göras, men möjligen sår vi ett frö och en tystnad kanske bryts i åtminstone några av de nästan hundra föreställningar som spelas, säger Rasmus.

Efter att ”Bonsai” spelats i skolorna under hösten har Metoo-debatten satt ytterligare fokus på frågan. Mycket av vad som kommit fram där är redan en ytterst reell verklighet för många elever, menar Rasmus och Josefine.

– Här är det vuxenvärlden som inte hänger med, säger Josefine.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.