Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”En myt att alkohol skapar flow”

Konstnären Jakob Ojanen arbetar i en ateljé i Högdalen i södra Stockholm. ”Hos en del lever myten om att känslan av flow förstärks av en flaska vin. Så är det inte alls”, påpekar han.

På väggarna hänger några tavlor och projekt som Jakob Ojanen arbetar med för tillfället. Hans konst är abstrakt. På en gråsvart botten har han till exempel klistrat upp några remsor som bildar en fyrkant. Han fyller den med ännu djupare svart färg.

– Flow, säger Jakob. När jag är ett med mitt arbete uppstår en känsla av flow. Jag blir totalt uppslukad, och är helt fokuserad och lyhörd för vad som händer under den konstnärliga processen. Min hand rör sig liksom av sig själv och för mig i en riktning som hjärnan inte tänkt ut på förhand.

Läs mer: Stefan Holm hade sitt livs flow på OS

Men, fortsätter Jakob, det är lätt att förlora sig i känslan av flow och stanna kvar i den för länge. Han säger att det är viktigt att ibland ta ett steg tillbaka och begrunda det han åstadkommit på duken. Annars finns en risk att han överarbetar sin ursprungliga idé – och kanske till och med förstör den.

– I känslan av flow är det lätt att få för sig att man är oövervinnerlig och att man är så jävla bra, världens bäste och mest nyskapande konstnär.

Jakob Ojanen är 34 år. Han är uppvuxen i Västerås där han gick estetisk linje på gymnasiet och sedan på stadens konstskola. Han har också vidareutbildat sig på bland annat Konstfack i Stockholm.

Läs mer: Han levde i ständigt flow som ung

– Min storebror sysslade med graffitikonst och jag provade på det, men graffiti var inget för mig. Nu arbetar jag gärna med en kombination av foto och måleri. Jag tar bilder av väggar där tiden skapat sin ”egen” konst och tillför mina egna idéer, berättar Jakob.

Han tar fram en stor bild som föreställer ett betongfundament som han fotat av. Graffitin som någon målat på väggen är borttagen, men spåren syns fortfarande. Regn­vatten, is och kyla har också påverkat betongen. Nu har Jakob målat tre olika stora svarta cirklar på bilden.

– Ett foto är ett fruset ögonblick, medan konst lever över tiden. Det är i det spänningsfältet jag försöker arbeta, försöker leka.

Läs mer: Flow är en drivkraft för människan

Jakob kommer till sin ateljé vid nio tre dagar i veckan efter att lämnat sina två barn på förskolan. De två övriga dagarna är han lärare på Västerås konstskola. Efter att ha tänt lysrören i ateljén slår han sig ned i en fåtölj och studerar gårdagens skapande. Bra? Dåligt? Vad kan utvecklas?

– Sedan handlar det om ett gans­ka hårt arbete som fordrar djup koncentration och totalt fokus. När jag började studera konst var jag uppfylld av myten om att den ”stora inspirationen” plötsligt skulle komma till mig som utsänd av änglarna. Men jag har insett att hårt arbete är ett måste för att hamna i flow.

När Jakob nu själv undervisar elever som drömmer om att bli inflytelserika konstnärer betonar han alltid hur viktigt det är att jobba på metodiskt och träget.

– Kreativitet och flow uppstår inte runt borden på krogen efter en flaska vin. För mig handlar det om att finslipa min teknik tillsammans med tanken och att använda den utan att egentligen försöka tänka för mycket. Det är då musklerna, särskilt handen med penseln eller spateln, börjar fungera självständigt. Då skapas något som jag sedan kan bygga vidare på. Ofta tar det en timme innan jag är inne i något som kan liknas vid flow.

Jakob har fyra, fem målningar på gång parallellt. Om han kör fast under arbetet med en av dem går han vidare till nästa. Det är ett sätt att lättare hamna i flow. När han gick på Konstfack kom begreppen konstnärlig process och kreativitet ofta upp i samtalen med handledaren – men ordet flow berördes sällan.

– Jag hade ingen relation till flow under studierna. Men när jag för några år sedan intervjuades inför en artikel som Psykologifabriken publicerade på nätet var jag tvingad att reflektera djupare över begreppet och dess betydelse för mitt konstnärskap.

Jakob Ojanen säger att han kan befinna sig i flow en halv dag. Om han har tur kan känslan sitta i ända till kvällen när han måste ta sig hemåt.

– Då kan jag vara helt utmattad. Under själva processen har dock allt flutit på utan synbar ansträngning och tiden upphört att existera. Att bli störd av ett mobilsamtal, ett sms eller ett besök under en sådan fas kan vara förödande. Ofta tar det lång tid att återfå den där djupa koncentrationen.

Om det inte funkar att skapa, vad gör du då?

– Fortsätter att jobba på. Det är enda sättet att komma vidare. Jag är som sagt ingen konstnärsromantiker som tror att idéerna uppstår ur tomma intet eller kommer flygande till mig. Och om flera verk är på gång samtidigt riskerar jag inte att stanna upp i mitt skapande.

Finns det något negativt med flow?

– När jag befinner mig i ett flow finns tankarna på jobbet, mitt skapande, hela tiden där. Det är svårt att lämna dem. Under sådana perioder är risken stor att jag blir socialt odräglig, egotrippad och ganska disträ med till exempel familjen.

Jakob Ojanen berättar att de starkaste kickarna kom i början av konstnärskarriären. Då kunde han stänga in sig i ateljén halva dygnet och arbeta på, totalt ointresserad av omgivningen och tiden.

Läs mer: Med pensel och mikroskop hittar hon sitt flow

Hur ser du på det här i dag som pappa till två små barn?

– Jag har mer rutiner i mitt arbete och vet att det finns ett socialt sammanhang utanför konsten där jag är viktig. I takt med att jag lärt mig mer, blivit duktigare rent tekniskt och fått mer erfarenhet har stunderna av flow ändrat karaktär. Jag upplever kanske inte samma häftiga kickar, men har lättare att nå den känslan genom hårt arbete.

Går dina erfarenheter som konstnär att överföra till andra yrken?

– Nja, jag tror faktiskt att det är svårt då konstnärer ofta vill nå tvivlet och det oväntade resultatet. Sedan är det klart att olika kreativa processer kan ha många likheter med varandra.

När allt bara funkar –en serie om flowDel 5.

I några artiklar berättar vi om det magiska tillstånd som kan infinna sig på jobbet, träningen eller när vi sysslar med det bästa som vi vet. Tidigare artiklar publicerades den 19, 20, 21 och 25 november.

Fakta.

Namn: Jakob Ojanen.

Ålder: 34 år.

Familj: Hustrun Rebecca, dottern Nina (1,5) och sonen Adam (5).

Bor: Bagarmossen i södra Stockholm.

Bakgrund: Kommer från Västerås där pappan är urmakare. Hans mamma dog 2003. Har studerat på flera konstskolor, bland annat Gärlesborgskolan och Konstfack.

Gör: Arbetar som konstnär och lärare i måleri och teckning på Västerås konstskola.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.