Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 02:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/ett-schatull-kan-beratta-sa-mycket/

Insidan

Ett schatull kan berätta så mycket

Bild 1 av 3 Göte Hörnfeldt, Inger Bylund och Barbro Elf på gårdsplanen framför Hässjö prästgård där deras farföräldrar var med och överlämnade ett silverschatull i bröllopsgåva till prästparet Arne och Ruth Arbman för exakt hundra år sedan i dag.
Foto: Sandra Charina Lundin
Bild 2 av 3 I salongen i Hässjö prästgård träffas vi för att prata om våra förfäder som på olika sätt var inblandade i silverschatullet. Från vänster Hans Arbman, Göte Hörnfeldt (med ryggen mot kameran), Barbro Elf och Inger Bylund, prästgårdens nuvarande ägare.
Foto: Sandra Charina Lundin
Bild 3 av 3 Arne Arbman och Ruth Lönegren brevväxlade intensivt i över fem år innan de kunde gifta sig. Här är förlovningsfotot från 1912.
Foto: Privat

För hundra år sedan överlämnade församlingsborna i Hässjö ett silverschatull som gåva till det nygifta prästparet Arne och Ruth Arbman. Insidans reporter Hans Arbman skriver om vad ett släktföremål kan berätta och vilka möten det kan leda till.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in