Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 18:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/experten-alla-kan-hamna-i-en-relation-med-psykisk-misshandel/

INSIDAN

Experten: Alla kan hamna i en relation med psykisk misshandel

Från starkt kärleksrus till känslan av att vara ett jagat djur. En destruktiv relation med psykisk misshandel börjar nästan alltid med passion, menar psykologen Anna Bennich:

– Det är viktigt att förstå att det här är något som kan hända precis alla.

Gemensamt för relationer som utvecklas till psykisk misshandel är att de sällan börjar så. I stället upplever många för första gången en stark passion, förklarar Anna Bennich, psykolog, psykoterapeut och författare som även svarar på DN-läsarnas frågor.

– Men en bit in i relationen kanske det händer något oväntat, som skaver. Det kan vara en okontrollerad och obegriplig ilskeattack, märkliga elakheter, eller ett bråk som känns konstigt i magen. Det är ofta något som smygs in i allt det underbara, men eftersom personen i övrigt är så fantastisk så glöms det snabbt bort eller ursäktas, säger Anna Bennich.

Sedan fortsätter förhållandet att vara ”fantastiskt”, men blir allt mer av en berg- och dalbana. Sakta men säkert börjar förhållandet förändras. Det är nu den andra gemensamma nämnaren för destruktiva relationer träder i kraft - ett fenomen som kallas för normaliseringsprocessen.

Läs mer: ”Jag trodde psykisk misshandel drabbade utslagna kvinnor”

– Normaliseringen av det psykiska eller fysiska våldet sker långsamt och kan till en början verka oskyldigt eller till och med kärleksfullt. Men med tiden blir det onormala normalt. Saker man inte trodde att man skulle acceptera av någon blir en del av vardagen, förklarar Carin Holmberg, doktor i sociologi, föreläsare och författare.

Normaliseringsprocessen är en modell som utvecklats av Eva Lundgren, forskare och professor i sociologi, för att förstå vad som händer i en misshandelsrelation, varför man med tiden tolererar allt värre kränkningar och övergrepp och även varför det är så svårt att lämna relationen.

Kontroll, isolering och växling mellan värme och våld är de viktigaste inslagen i processen. Isolering handlar dels om att rent fysiskt bli allt mer avskuren från sitt kontaktnät, och dels den psykologiska isoleringen som sitter i huvudet, säger Carin Holmberg:

– Det kan till exempel vara så att man plötsligt tackar nej till tjejkvällen på grund av att partnern inte gillar ens kompisar och man vill förebygga bråk.

Växlingen mellan ytterligheter skapar förvirring men förstärker också det känslomässiga bandet, påpekar hon:

– Oförutsägbarheten i vad som orsakar ilska gör att man tappar initiativkraft, och när man inte längre vet om en handling kommer att belönas eller bestraffas slutar det med att man bara sitter still i båten.

Till slut är du till och med utan ditt eget jag

Sammantaget verkar normaliseringsprocessen som ett långsamt nedbrytande gift som påverkar självkänslan.

– Både partnern och du själv överträder hela tiden de egna gränserna. Du får ett krympt livsutrymme, blir ensam och otrygg i dig själv. Till slut är du till och med utan ditt eget jag, säger Carin Holmberg.

En bit in i relationen brukar svängningarna i relationen ta ut sin rätt både på kroppen och psyket,

– Till slut blir man som ett jagat djur. Man försöker hela tiden förebygga problemen i relationen och har en ständigt förhöjd vaksamhet inför hot. Effekten blir ett kroniskt stresspåslag, en ständig påfrestning av det sympatiska nervsystemet, beskriver Anna Bennich.

Många lider av detta i ensamhet och tysthet

Fysiska besvär som magkatarr, sömnstörning, spänningshuvudvärk och sämre immunförsvar är vanligt, men också psykiska problem som nedstämdhet, ångest och oro.

Kan alla hamna i destruktiva relationer med psykisk misshandel?

– Ja, det är viktigt att förstå att det här är något som kan hända precis alla. Och eftersom det är så skambelagt och så många som lider av detta i ensamhet och tysthet är det också ett så viktigt ämne att lyfta.

Vad är det som gör att man lyckas ta sig ur en destruktiv relation?

– Den här relationen är ju ofta som en drog i början, och om det där ruset eller belöningen i relationen kommer mer sällan blir det lättare att ”nyktra till” och ta steget ut ur relationen. För flera kan det också vara en ögonöppnare och drivkraft att se att ens barn drabbas eller att andra närstående reagerar starkt på det man utsätts för. Att få hjälp och stöd från sitt nätverk eller en professionell person är också en viktig faktor när man väl har bestämt sig, säger Anna Bennich.

Ämnen i artikeln

Relationer

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt