Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-22 02:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/experter-det-har-behover-du-tanka-pa-om-du-vill-bli-gravid-efter-45/

INSIDAN

Experter: Det här behöver du tänka på om du vill bli gravid efter 45

Vi lever längre, arbetar högre upp i åldrarna och vi får också barn senare.
Vi lever längre, arbetar högre upp i åldrarna och vi får också barn senare. Foto: Lise Åserud/TT

I Europa finns en bred marknad för assisterad befruktning för kvinnor över 45. Men en graviditet så sent i livet är långt ifrån riskfri, menar Karin Pettersson, chef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.

– Det förvånar mig att klinikerna sällan pratar med kvinnorna om de ökade riskerna att bli gravid efter 50, säger hon till DN.

Vi lever längre, arbetar högre upp i åldrarna och vi får också barn senare. Från millenniumskiftet fram till i dag har medelåldern på förstföderskor gått från 28,2 till 29,9 år. Inga svindlande siffror kanske, men är särskild grupp sticker ut.

För 50 år sedan, 1972, födde noll kvinnor över 50 barn. 2020 låg siffran på 26, visar statistik från Socialstyrelsen.

Karin Pettersson är överläkare och chef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Att gruppen gravida över 50 vuxit de senaste 20 åren är påtagligt, menar hon och tror att det bland annat beror på att forskningen och möjligheterna att erbjuda kvinnor äggdonation har blivit mer utarbetad.

– IVF är en etablerad affärsverksamhet runt om i världen. Jag är inte förvånad att statistiken ser ut som den gör, det är också vår känsla inom vården. När jag började som förlossningsläkare för 30 år sedan såg jag nästan aldrig mödrar över 50, säger hon.

- Vi i vården ska inte hålla på att moralisera. Det är lätt att som förlossningsläkare sitta vid sitt skrivbord och säga att kvinnor borde få barn mellan 25 och 35, men så ser inte livet ut, säger Karin Pettersson.
- Vi i vården ska inte hålla på att moralisera. Det är lätt att som förlossningsläkare sitta vid sitt skrivbord och säga att kvinnor borde få barn mellan 25 och 35, men så ser inte livet ut, säger Karin Pettersson. Foto: Carl Bredberg

En övervägande andel av kvinnorna har tagit emot donerade eller egna nedfrysta ägg samt genomgått en IVF-behandling. I Sverige utförs inte sådana behandlingar på kvinnor som fyllt 46, och den offentligt finansierade behandlingen sträcker sig bara upp till 39 år.

– Visst kan man bli gravid spontant, men det betraktas som otroligt ovanligt. De gravida kvinnorna som är över 50 som vi träffar i svensk förlossningsvård har varit på kliniker i städer som Sankt Petersburg eller Riga. Och det förvånar mig att man sällan på klinikerna har pratat med kvinnorna om de ökade riskerna att bli gravid efter 50, säger Karin Pettersson och fortsätter:

– Jag har inga synpunkter på hur bra man orkar bli mamma när man är över 50 år, det lämnar jag åt andra. Det har jag inte heller sett någon statistik på. Men det är otroligt viktigt att känna till riskerna, för både mamma och barn, innan man blir gravid så sent i livet.

En äggdonation innebär en ökad risk för graviditetsdiabetes och högt blodtryck, förklarar hon, oavsett om donatorn är frisk.

– Kvinnans immunförsvar reagerar när äggen är från en annan kvinna. Det är visserligen en risk oavsett mottagarens ålder, men den är betydligt högre när man är över 50. Det är därför vi i Sverige inte erbjuder äggdonation för kvinnor över 45.

Men det är inte bara äggdonation som är riskfyllt, menar hon. Gravida kvinnor över 50 år riskerar tre gånger så hög risk för mycket för tidig födsel (under 32 veckor), och två gånger ökad risk för fosterdöd – jämfört med en gravid kvinna på 29 år.

Äggfrysning vid fertilitetskliniken vid Gärdet i Stockholm. Nedfrysning av obefruktade ägg är en av de senaste behandlingsmetoderna inom IVF.
Äggfrysning vid fertilitetskliniken vid Gärdet i Stockholm. Nedfrysning av obefruktade ägg är en av de senaste behandlingsmetoderna inom IVF. Foto: Nora Lorek/TT

Kvinnor över 50 år har 35 procent risk att drabbas av havandeskapsförgiftning och 20 procents risk för graviditetsdiabetes. För kvinnor under 30 är risken för havandeskapsförgiftning och graviditetsdiabetes fem procent.

– Diabetes och havandeskapsförgiftning är de största riskerna under graviditet för en kvinna över 50. De har också en ökad risk för att blöda mer i samband med förlossningen. Barnet riskerar att inte heller växa som det ska och att födas för tidigt. Om man har en stark önskan om att bli gravid över 50 bör man absolut inte bli det med fler än ett barn, i så fall ökar riskerna påtagligt, förklarar Karin Pettersson.

Om man överväger att åka utomlands för att genomgå en befruktning bör man inför besöket tala med en förlossningsläkare i Sverige, menar hon. På så sätt kan vården hjälpa till att minimera riskerna och förbereda kvinnan för behandlingen.

Det gäller att man är i ett optimalt skick när man väl blir gravid för att undvika komplikationer

– Inte för att få henne att avstå från behandlingen, utan för att optimera hennes förutsättningar att få igenom en lyckad graviditet. Ju äldre vi är desto fler sjukdomar har vi hunnit dra på oss. Det gäller att man är i ett optimalt skick när man väl blir gravid för att undvika komplikationer. Jag har ofta sådana samtal, och kvinnorna är ofta väldigt kloka och pålästa. Men det är viktigt att vi tittar efter högt blodtryck, höga blodfetter och diabetes.

– Vi försöker också få kvinnorna att säga till kliniken att de inte ska stoppa in fler än ett embryo, för att inte riskera att hon blir gravid med fler än ett barn.

Men även om riskerna med graviditeten är högre, så har vården blivit bättre på att förebygga och upptäcka komplikationer i god tid, menar Gudrun Abascal, författare och tidigare chefsbarnmorska på BB Stockholm. Hennes upplevelse är att när graviditeten väl är ett faktum så går de de allra flesta graviditeter och förlossningar går bra, även om kvinnan är över 50.

Gudrun Abascal, författare och tidigare chefsbarnmorska på BB Stockholm
Gudrun Abascal, författare och tidigare chefsbarnmorska på BB Stockholm Foto: Emil Wesolowski

– De kvinnor jag träffar som är äldre är ofta väldigt fokuserade och medvetna om riskerna. Ofta har de gått utbildningar och skapat sig ett socialt skyddsnät. De kan vara oroliga såklart, men oftast har de funderat länge och bestämt sig. Sannolikheten att det ska gå bra är ändå större än att det ska gå dåligt, säger hon och fortsätter:

– Men vi är inga gudar och vi har inga hundraprocentiga lösningar. Visst slåss vi mot den biologiska klockan. Vi kan inte jämställa en 50-årig kvinna med en 20-åring. Men vi är betydligt skickligare på att hjälpa till i dag än för 20 år sedan.

Hon tror, precis som Karin Pettersson, att den plötsliga ökningen av antalet nyblivna mammor över 50 beror på att vården blivit bättre på att förebygga de medicinska riskerna med graviditeten.

– Detsamma gäller missfallsfrekvensen som blir allt lägre. Vi har också blivit bättre på att ta hand om barn som föds för tidigt. Vi lever i en kultur som kretsar kring kontroll och riskbedömning. Många kvinnor vill ha sin utbildning, göra karriär, ha en stabil ekonomi och bostad innan man får barn. Även om vi håller oss allt yngre och lever längre så är tyvärr våra kroppar detsamma.

För en kvinna som fyllt 50 och blivit gravid kommer planen för graviditeten utgöras av tätare blodtryckskontroller, tillväxtkontroller och sockerbelastningskontroller för att upptäcka diabetes – jämfört med planen för yngre mödrar. De allra flesta gravida som fyllt 40 får blodförtunnande farmaka för att minska risken för blodpropp.

En kvinna som är över 50 och gravid kommer att kallas till fler kontroller under sin graviditet, för att i tid upptäcka komplikationer.
En kvinna som är över 50 och gravid kommer att kallas till fler kontroller under sin graviditet, för att i tid upptäcka komplikationer. Foto: Lise Åserud/TT

En övervägande andel av kvinnorna över 50 föder med kejsarsnitt, förklarar Karin Pettersson. Det beror antingen på att kvinnan har fått en graviditetskomplikation, som diabetes eller havandeskapsförgiftning, eller att hon önskar att föda med kejsarsnitt.

– Av de som väntat i 50 år på att få barn är det få som vill föda vaginalt. Många kvinnor kan inte tänka sig något annat än kejsarsnitt. Det är ingen allmän rekommendation, men jag skulle inte ägna flera timmars bearbetande samtal med en 50-åring som väntar sitt enda barn. Är hon övertygad om kejsarsnitt skulle jag informera om för- och nackdelar och komma överens om något som känns bra för både henne och oss, säger Karin Pettersson.

Vi i vården ska inte hålla på att moralisera

Dessutom kan ett kejsarsnitt av medicinska skäl vara att föredra, förklarar Gudrun Abascal.

– Kvinnor som är över 45 och som föder vaginalt får oftare göra akuta kejsarsnitt på grund av att moderkakan inte fungerar fullt ut eller att förlossningen har ett långdraget förlopp, säger Abascal.

Kvinnor som DN har talat mer har berättat om hur läkare delat sina personliga åsikter om graviditet, och bland annat uttryckt att det är omoraliskt eller till och med konstigt att få barn efter 50.

Finns det en motvilja inom mödra- och förlossningsvården att hantera äldre kvinnor?

– Jag hoppas att bemötandet av kvinnan som blivit gravid utomlands eller som är 50 plus är gott. Vi i vården ska inte hålla på att moralisera. Det är lätt att som förlossningsläkare sitta vid sitt skrivbord och säga att kvinnor borde få barn mellan 25 och 35, men så ser inte livet ut, svarar Karin Pettersson.

Karin Pettersson tycker att kvinnor som är över 50 och vill bli gravida ska prata med en förlossningsläkare i Sverige innan de går igenom en ivf-behandling.
Karin Pettersson tycker att kvinnor som är över 50 och vill bli gravida ska prata med en förlossningsläkare i Sverige innan de går igenom en ivf-behandling. Foto: Lise Åserud/TT

Hon tycker att de svenska riktlinjerna för IVF, som innebär att en kvinna som önskar att genomgå en befruktning som äldst får vara 45 år, är rimliga.

– Det handlar om riskerna. Har kvinnan komplicerade faktorer, högt blodtryck eller diabetes så kommer en graviditet att bli en extra belastning på kvinnans liv – som faktiskt kan förkorta hennes liv. Hon får en ökad risk för hjärtinfarkt och stroke. Jag känner mig väldigt bekväm med att Sverige arbetar efter åldersgränsen 45, säger Karin Pettersson och fortsätter:

– Men om en kvinna ändå vänder sig utomlands ska hon självklart mötas med respekt. Vi ska presentera riskerna och förklara hur vi kan minimera dem.

Gudrun Abascal tror att åldersrekommendationerna i landet kan komma att ändras inom en snar framtid.

– Ja, jag tror vi kommer att se en höjning av Sveriges åldersgräns. Då är vården tvungen att ställa om och hjälpa de kvinnor som väljer att skaffa barn, men jag tror inte att en högre åldersgräns hade inneburit en explosionsartad ökning av mammor över 50.

Therése blev mamma som 52-åring: ”Jag visste att det fanns risker”

Ämnen i artikeln

Graviditet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt