Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/farligt-att-soka-sig-till-den-enda-sanningen/

Insidan

”Farligt att söka sig till den enda ’sanningen’”

Bild 1 av 5 Som ung värvades Magnus Utvik till det kommunisti ska partiet KPS. ” Sekter, destruktiva rörelser och grupper som använder och hyllar våld i politiskt syfte har mycket gemensamt”, säger han.
Foto: Anna-Lena Wejderman
Bild 2 av 5 Religion. 2004 dödades hustrun till pastorn i en frikyrko­församling i Knutby. Församlingen anklagades för att ledas under sektliknande former.
Foto: JONAS EKSTRÖMER
Bild 3 av 5 Politik. Extremagrupper använderofta våld.Här kastar nazister sten mot polis och antinazister vid riksdagshuset.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Bild 4 av 5 Sex. I slutet av 1980-talet avslöjades den så kallade sexsekten, som utövade ”risterapi”. Gruppen leddes av Hans Scheike.
Bild 5 av 5 Djurrättsaktivism. Mordbrand, sönderslagna fönster, ut- släppta djur – och hot. Aktivister för djurs rättigheter tar ibland till våld.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / Exponera

Rörelser som tror att de sitter inne med ”den enda sanningen” är farliga – oavsett vad de riktar in sig på, menar författaren Magnus Utvik. På 1980-talet var han själv med i ett extremt kommunistiskt parti som hyllade Stalin.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in