Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Färre barn föds med Downs syndrom

Karin Källen, professor i reproduktionsepidemiologi.
Karin Källen, professor i reproduktionsepidemiologi. Foto: Kennet Ruona

Allt färre barn i Sverige föds med Downs syndrom. Det visade en rapport som professorn Karin Källén presenterade för Socialstyrelsen tidigare i år.

Antalet barn som föds med någon form av kromosomavvikelse har legat mellan 200 och 300 per år under lång tid. Men nu verkar det ha skett ett trendbrott. Med början 2014 har det skett en nedgång.

Om man tittar enbart på barn med Downs syndrom, en form av kromosomavvikelse, handlar det om en nedgång från 183 födslar 2014 till 122 två år senare.

Läs även: ”Personer med funktionshinder måste få kunna arbeta som andra” 

– Vi trodde nog att den här nedgången skulle ha kommit tidigare. Men trots en utbyggd fosterdiagnostik och införande av så kallade KUB-tester har den dröjt, säger Karin Källén.

Hon är professor i reproduktionsepidemiologi vid Lunds universitet och även anställd av Socialstyrelsen. Hon tar fram årliga rapporter om hur många barn som föds med kromosom­avvikelser i landet, bland dem de med Downs syndrom.

– Vi kan säga att vi fått en utveckling liknande den i Danmark. Där föds sedan många år allt färre barn med någon form av kromosomavvikelse. Orsaken är att alla blivande mödrar erbjuds ett KUB-test, berättar Karin Källén.

Få av dem som gör ett fostervattenprov och får reda på att fostret kommer att födas med Downs syndrom väljer att behålla barnet.

Testet innefattar dels ett blodprov, dels ultraljud, och görs för att undersöka en eventuell kromosomavvikelse hos fostret.

Tidigare erbjöds svenska kvinnor över 37 år, senare 35, att göra ett fostervattenprov, något som är kostsamt och inte alltid helt riskfritt. KUB-testet är betydligt billigare, och framför allt helt ofarligt. Det har varierat det mellan landstingen vilka som erbjuds ett sådant test. I en del landsting får alla blivande mödrar ett erbjudande, i andra alla över 32 år och i en del alla över 35 år.

– Vi vet inte hur många kvinnor som gör ett KUB-test och får reda på att det finns en risk för att fostret har Downs syndrom – och sedan inte gör ett fostervattenprov. Vi vet dock att få av dem som gör ett fostervattenprov och får reda på att fostret kommer att födas med Downs syndrom väljer att behålla barnet, säger Karin Källén.

Hon har också studerat överlevnaden hos barn födda med Downs syndrom, och den har ökat markant under senare år.

– Sjukvården har blivit bättre på att operera och behandla hjärtproblem, de är vanliga hos barn med Downs syndrom. Även nyfödda med denna form av kromosomavvikelse tas bättre om hand i dag.

Karin Källén tycker därför att det är viktigt med nyanserad och balanserad information om hur det är att leva med Downs syndrom, och hur det påverkar livet för de anhöriga.

Fakta.Downs syndrom

För två år sedan föddes 122 barn i Sverige med Downs syndrom. Siffran för 2017 är ännu inte klar.

Downs syndrom beror på en kromosomrubbning. Människans arvsanlag finns normalt i 23 par kromosomer. En person med Downs syndrom har tre exemplar av kromosom 21 i stället för två.

Bakgrunden är inte fullständigt kartlagd, men man vet att sannolikheten ökar med mammans ålder.

Nästan alla med Downs syndrom har en lägre kognitiv förmåga än genomsnittet. Känslolivet påverkas inte.

Kromosomavvikelsen kan ge olika medicinska besvär. Det kan förutom hjärtfel handla om påverkan på syn och hörsel, epilepsi, infektionskänslighet, luftvägsbesvär, nedsatt sköldkörtelfunktion, demensutveckling och autism.

Medellivslängden har ökat från 30 till 60 år.

Personer med Downs syndrom kan i dag genom träning, en medveten pedagogik och habilitering utvecklas mycket. De flesta lär sig läsa, skriva och går i skolan.

Genom ultraljudsundersökning tillsammans med ett blodprov på mamman (KUB-test) kan man uppskatta sannolikheten att barnet har Downs syndrom.

Den 21 mars varje år arrangeras ”World Down syndrome day” på initiativ av European Down syndrome association.

Mer info: www.svenskadownforeningen.se

Källor: Hjärnfonden, Svenska Downföreningen och Wikipedia

Läs mer:

”Jag vill ge min bild av hur det är att ha Downs syndrom” 

”Vården har utvecklats enormt” 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.