Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Flow är en drivkraft för människan

Forskning om flow har visat att vi ofta minns oss som lyckligast när vi helhjärtat har aktiverat oss och ägnat oss åt en svår utmaning som ligger nära gränsen av det vi tror oss klara av. Det kan vara vad som helst, alltifrån en svårare bergsbestigning eller att laga en helt ny maträtt, till att utveckla sig i sitt yrke.

Flow är en så kallad optimal upplevelse och medan aktiviteten pågår måste man glömma allt annat. Detta underlättas av att vi sätter upp realistiska mål, det vill säga som vi har kapacitet att uppnå.

I själva flowtillståndet upplever man oftast inte lycka eftersom det skulle distrahera från det fulla engagemanget. Däremot är upplevelsen av flow en drivkraft för människan.

Inom familjen kan föräldrarna underlätta för barnet att utvecklas till vad man kallar en autotelisk person, genom att ge lagom utmaningar och inte styra med detaljkontroll eller egna förväntningar som inte utgår från barnets intressen och flow.

Forskning har visat att personer med många flowupplevelser får en minskad aktivitet i hjärnbarken när de uppmanas att koncentrera sig, jämfört med dem som rapporterar föga flow. Dessa får i stället en ökad aktivering, Detta kan tolkas som att de förstnämnda, så kallat flowbenägna, har lättare att ändra sin medvetandenivå och bör innebära att de har ett flexibelt, ”smidigt” psyke.

Enligt Mihaly Cskszentmihaly, skapare av begreppet flow, frigörs kreativiteten av flow och konsekvensen blir att vi mår och presterar bättre. Enligt honom har ett tillstånd av flow flera kännetecken. Det handlar bland annat om:

Målen är klara och entydiga för varje steg. En bergbestigare vet vilket moment som kommer härnäst.

Handlingarna får omedelbar feedback. De som spelar musik hör direkt om tonen är falsk.

Det råder balans mellan utmaning och färdighet. Som när två schackspelare är ungefär lika duktiga.

Handling och medvetenhet flyter ihop när det man gör kräver full uppmärksamhet. Den som spelar schack kan inte tänka på den kommande helgen mitt under en match.

Det får inte förekomma någon rädsla för att förlora. När vår förmåga motsvarar uppgiftens krav finns ingen oro för att misslyckas.

Självmedvetenheten försvinner. Men efter en flow-upplevelse har självkänslan stärkts eftersom vi lyckats med en utmanande uppgift.

Tidsuppfattningen förändras. En timme kan upplevas som några få minuter, och ett konståkningshopp tio gånger så långt.

Aktiviteten blir ett mål i sig (så kallat autotelisk). Hemligheten för ett lyckligt liv är att kunna uppnå så många inslag i livet som mål i sig.

Källa: Ur nyutkomna boken ”Kreativitet – teori och praktik ur psykologiska perspektiv” (Liber)

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.