Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Flyktingar diskuterar sexuellt våld och gränssättning

I Norge håller man kurser om gränser och sexuellt våld för nyanlända flyktingar. Tanken är att informera och göra det tydligt vad som förväntas av alla som bor i landet, säger Linda Hagen, en av kursledarna.

DN inleder en serie under vinjetten ”Kultur som riskfaktor?”

Vad är det för skillnad mellan förälskelse, kärlek och sex? Det är en av många frågor som tjugo asylsökande män från Syrien ska diskutera med varandra under ledning av Linda Hagen. Hon är kursledare på Hero Norge som driver Hå mottagningscenter några mil utanför Stavanger.

Hero Norge ordnar regelbundet kurser som ska förebygga sexuellt våld, runt om i Norge.

Kursen är fem timmar lång och ingår som en del av all information som de nyanlända får. Kursen riktar sig även till kvinnor eftersom man tycker att alla nykomlingar har lika stor nytta av att förstå vilka gränsdragningar som gäller i det norska samhället.

Hero Norge startade kurserna i Stavanger för fem år sedan efter att det hade inträffat en rad våldtäkter i den lilla oljemetropolen på Norges sydvästkust. Det fanns uppgifter om att det fanns en del kopplingar till de asylsökande som fanns i området.

Plötsligt ansågs det viktigt att informera nyanlända om vad som gäller i Norge när det kommer till jämställdhet och sexualbrott.

– Men vi tänker i stället att vi vill informera och göra tydligt vad det är som förväntas av alla som bor i Norge och vilka gränser som finns. För att man själv inte ska passera gränsen och för att man ska kunna se när andra gör det, säger Linda Hagen.

Målen med kursen är inte att ”förändra” människor.

– Men det är viktigt att diskutera situationer som kan vara svåra att tolka för personer som kommer från kulturer där synen på kvinnor och män är mera ”statisk”, säger Linda Hagen.

Efter att hon har ställt den första frågan om vad som är skillnaden mellan förälskelse, kärlek och sex så delar hon in kursdeltagarna i mindre grupper. De börjar genast surra med varandra.

– En del tror att vi araber bara tänker på sex. Men vi skulle vilja säga att vi tänker mer på förälskelse och kärlek än vad många tror. Sex kommer senare, säger en av männen.

Linda säger att det inte handlar om att komma fram till ett svar som är ”rätt” eller ”fel”, utan att det viktiga är att få i gång en diskussion. Framför allt är det viktigt att prata om gråzonerna.

– I Norge kan du träffa en kvinna som ger dig en blick. Vi ska prata om hur man kan tolka en sådan situation och vad den kan betyda, säger hon och visar en bild på en kvinna som spelar fiol. Hon bär kjol och har ett linne som visar axlar och armar.

– I Norge är det vanligt att en kvinna klär sig på det här viset. Det gör att vissa kan få särskilda ”associationer”.

– En del tycker att flickor ska få klä sig hur de vill. Andra tycker inte det, att de inte ska klä sig som ”horor”. Men Norge är ett fritt land där vi inte kan bestämma hur andra ska få klä sig.

Den efterföljande diskussionen kan sammanfattas med att i stora delar av Syrien kan kvinnor klä sig som de vill, men det finns områden och framför allt byar där kvinnor måste täcka sig för att inte bli bestraffade.

– Det är därför vi vill informera om att det kan uppstå vissa situationer när en norsk kvinna är klädd på det här viset. Hon kanske vill dricka alkohol och gå ut på stan ensam. Då kan någon tro att hon är ”tillgänglig”. Och att hon själv bär ansvaret om hon skulle råka illa ut. Men kvinnor vill också kunna flirta och leva livet. Det är därför vi använder den här tiden i dag till att diskutera de här sakerna med er, säger Linda.

Senare pratar man om maktutövning och om vilka det är som kan tänkas begå våldtäkt. Linda säger att en av tio kvinnor i Norge uppger att de har utsatts för våldtäkt och att det i vissa fall har rört sig om män som har verkat helt normala utåt.

– Många våldtäktsmän har problem med aggressivitet och impulskontroll. De saknar empatisk förmåga och förstår inte alltid vad andra känner. Det finns också situationer som inte är så lätta att tolka, säger Linda och visar en kortare film som även visas i skolorna och diskuteras bland norska tonåringar.

Den handlar om en kvinna och en man i tjugoårsåldern som dansar och är litet allmänt flirtiga mot varandra. Plötsligt övertalar han henne att gå in i ett sovrum, låser dörren och lyckas få av henne trosorna, trots att det är tydligt att hon inte vill. Han förgriper sig på henne samtidigt som hon vänder bort ansiktet och viskar nej flera gånger.

– Hur man tolkar en sådan här situation kan ha med kulturen man kommer ifrån att göra, eftersom killen och tjejen har en sådan dålig kommunikation, säger en av männen.

– Han missförstår medvetet vad hon vill och tänker inte på konsekvenserna för henne, säger en annan.

Linda berättar om den norska lagen och att det är brottsligt att ha sex med någon som inte förstår vad som händer, till exempel på grund av berusning. Sedan pratar hon om att män kan bli våldtagna. Någon av männen säger att en våldtagen man kan tycka att det är svårt att gå till polisen eftersom han riskerar att bli betraktad som homosexuell.

Linda berättar att homosexualitet ses som normalt i Norge och att män ska kunna gifta sig och leva tillsammans utan att behöva diskrimineras eller få problem.

Att det ibland blir offret och inte förövaren som får leva med skammen efter en våldtäkt kan bero på att muslimer i vissa lokalsamhällen fördömer offren, säger en av männen.

Det uppstår en diskussion och någon säger att det mest handlar om tradition och kultur och inte så mycket om religion. ”Å andra sidan finns ju sharia”, säger någon.

– I Norge tog det lång tid innan våldtagna kvinnor vågade prata om det offentligt. Det var länge väldigt känsligt även här, trots att det ju inte är offret som har gjort fel, säger Linda.

På lunchrasten säger samtliga som vi pratar med att de tycker att kursen är väldigt bra. En anledning är att kursen utgår från att deltagarna ska föreställa sig att de är ”vittnen” och inte ”förövare”, vilket gör att ingen känner sig utpekad. Meningen är i stället att bli uppmärksam på signaler hos andra som kan tyda på riskbeteenden.

Issam Al Hlabi, som är 52 år och kommer från Aleppo i Syrien, tycker att det var särskilt givande att få sitta ned och prata om de här sakerna tillsammans med andra.

– Syrien var mycket öppet när det kom till sådant här före kriget. Vi hade många olika sorters religioner, fransk kultur och så vidare. Jag kommer från en stad där kvinnor klär sig på samma sätt som här i Norge. Vi ser också samma typer av program och filmer på tv som ni gör här. Så vi är vana och det är inget fel med vår kvinnosyn generellt.

Men han berättar att kvinnornas situation har försämrats. I vissa delar av landet, särskilt i byarna, är det otänkbart att en kvinna går ut ensam och utan täckande kläder.

– Min dotter kan inte gå ut hur som helst överallt. Ibland måste man som pappa hålla koll så att hon inte råkar illa ut.

I debatten har det ibland sagts att ovisshet och stress, som många flyktingar känner när de väntar på besked i ett nytt land, kan öka risken för att de ska begå brott. Issam tror att det kan leda till att någon bryter mot regler och lagar på ett sätt som han eller hon inte hade gjort i en tryggare livssituation.

– Men en anledning till att den här kursen är så bra, är att man inte försöker skylla det som hände i Köln på oss andra asylsökande. Vi avskyr det som hände lika mycket som ni. Det finns dåliga människor överallt.

Kan det vara bra att fler går en sådan här kurs?

– Det kan vara en bit på vägen, säger Issam.

Men egentligen tror han att den bästa preventiva åtgärden vore att europeisk politik i stället riktade in sig på att förbättra integrationen. Den som känner sig trygg och får delta i det nya landet fullt ut känner sig också mer solidarisk. Risken är annars att det uppstår en stress som kan vara skadlig för individen.

– Det är synd, men vi känner oss isolerade här i Stavanger eftersom ingen vill ha med oss att göra, säger Issam och berättar hur bra det kändes när en jämnårig norsk man plötsligt gav honom en kram.

– Det kändes nästan som om han var min bror. Att vi kom från så olika länder spelade ingen roll. Jag blev bara så väldigt glad i hela kroppen när jag kände den gemenskapen.

Fakta. Nu startar kurser även i Sverige

Redan nu i veckan startar utbildningsföretaget Hero kurser i Sverige efter samma modell som i Norge.

 

Hero Norge är ett privat utbildningsföretag som driver ett sjuttiotal asylboenden i Norge. Sedan 2010 håller man dialogbaserade kurser som heter ”Sammen for sikkerhet” (tillsammans för säkerhet) vars mål är att förebygga sexuellt våld.

 

Hero Kompetens Sverige planerar att genomföra liknande kurser på sina 12 asylboenden i Sverige med start i veckan på ett boende för ensamkommande barn mellan 13 och 18 år på Lidingö.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.