Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/folk-har-fordomar-om-oss-kroppsbyggare/

Insidan

”Folk har fördomar om oss kroppsbyggare”

00:36. Kroppsbyggaren Sara Kinnvik: Det ligger mer jobb bakom än vad många tror.

Kroppsbyggaren Sara Kinnvik har inga problem med att stå på scenen och få sin fysik bedömd. ”Det ligger mer jobb bakom än vad många tror”, säger hon. Men i det vanliga livet vill Sara gärna bli sedd för mer än enbart sin kropp.

Sara Kinnvik tränar intensivt för att musklerna ska vara i perfekt trim under tävlingssatsningarna. Målet är att skapa en symmetrisk kropp i balans. När hon står på scenen ska varje muskelfiber och ytlig ådra framträda och inte döljas av ett uns fett.

Genom årtusenden har människor strävat efter att förändra – eller försköna – sina kroppar på olika sätt. Idealen har skiftat. Smink och träning har varit några verktyg för att uppnå målet.

Under antiken var målet en kropp med perfekta proportioner vilka beräknades strikt matematiskt. Fast egentligen hade bara skulpturer de rätta måtten. Manskroppen var länge normen medan kvinnans kropp sågs som ofärdig och till och med omoralisk.

Under 1990-talet blev det högsta mode för både män och kvinnor att visa upp en så kallad tvättbrädemage och en hårlös kropp. Det sågs som en motvikt till övervikt och fetma, men även till trådsmala fotomodeller.

Kroppsbyggande – bodybuilding – innebär att utveckla kroppens muskler genom en kombination av systematisk styrketräning, näring och vila. Det är även en tävlingssport där deltagarna bedöms efter olika kriterier.

Sara Kinnvik bor i Jönköping och är en framgångsrik svensk bodybuildare. Hon säger att hon gillar att forma sin kropp genom hård träning och en strikt diet före tävlingarna. Foto: Ali Lorestani

Sara Kinnvik är en av landets främsta kroppsbyggare:

– Jag gillar att träna hårt, det är allra viktigast. Sedan känner jag så klart en tillfredsställelse i att kunna skulptera min kropp; att se mig i spegeln och känna mig nöjd med den jag möter. Det blir ett kvitto på att det jag gör är rätt och det i sig driver mig framåt i träningen.

Vi träffar Sara i den tillfälliga tvårumslägenheten i Jönköping där hon bor med sambon Joar Fällmar, som själv är bodybuilder. Det blir ett samtal om utseende, träning, dieter och synen på kroppen. Sedan tar hon oss med till gymmet.

Det finns många synonymer till bodybuilder: kroppsbyggare, muskelbyggare, styrkemotionär, skrothivare, atlet, muskelknutte, muskelberg, broiler, kromosombaby, fysmonster...

– Jag tycker att det finns en hel del fördomar om oss som sysslar med detta. Mycket beror nog på okunskap men även på avundsjuka. Vi lyckas med något som för många verkar omöjligt att uppnå med kroppen.

Sara med sambon Joar Fällmar. Foto: Ali Lorestani

Ja, hur ser din idealkropp ut?

– På scenen handlar det om att kroppens muskler ska harmoniera, det vill säga att varje del av kroppen måste passa in i bilden. Jag vill ha en komplett fysik. Där tar jag så klart till det kritiska ögat mot mig själv och mina konkurrenter.

– I vardagslivet bryr jag mig annars inte om andras utseende. Jag tycker det är fint att vi alla är olika.

Jag tänkte väl att det passade min fysik eftersom jag inte hade jättemycket muskler men ändå såg vältränad ut. Sedan är jag en vinnarskalle och ville testa vad jag gick för.

Sara är född och uppvuxen i Göteborg. Som ung spelade hon fotboll och senare handboll. I tonåren tröttnade hon, men fortsatte ändå att gå till gymmet. Där blev det då mest konditionsträning och lite lättare styrketräning.

– Jag visste inte hur alla maskiner på gymmet fungerade och vågade nästan inte ge mig på några fria vikter. Men jag hade några killkompisar som jag tränade med ibland och kände mig mer och mer ”inbjuden” till att styrketräna genom dem. 

I december 2013 satt Sara för sig själv på läktaren till Luciapokalen i Göteborg, en av landets största tävlingar för nybörjare inom bodybuilding. Hon var där för att se när det för första gången skulle tävlas i grenen Bikini fitness i Sverige.

– I den grenen ska man inte ha lika mycket muskler eller vara lika hårt ”deffad” som i de övriga grenarna på damsidan. Kriterierna handlar i stället mer om poseringen och ett snyggt helhetsintryck.

– Jag blev motiverad och tänkte att nästa år ska jag vara med och tävla.

Bilden är tagen 2014 när Sara ställde upp i Luciapokalen i Göteborg i klassen bikini fitness. Foto: Ali Lorestani

Vid den här tiden var det också inne med träningsbloggar. Sara var 17 år och likt många andra i den åldern drömde hon om att starta en egen blogg och bli uppmärksammad. Det var via dessa bloggar som många av dagens fitnessprofiler växte fram.

Vad var det som lockade med just bikini fitness?

– Jag tänkte väl att det passade min fysik eftersom jag inte hade jättemycket muskler men ändå såg vältränad ut. Sedan är jag en vinnarskalle och ville testa vad jag gick för.

Efter ett års förberedelse var det dags för Sara att förverkliga sin dröm. Hela hennes familj och flera vänner satt på läktaren. Det gick dock inget vidare, konkurrensen var ganska hård.

Foto: Ali Lorestani

Två år senare gick det däremot betydligt bättre och hon placerade sig högt på prispallen när de svenska mästerskapen avgjordes – både på junior- och seniorsidan. Belöningen blev en plats landslaget.

I världsmästerskapen placerade Sara sig på femte plats. Motståndarna hade mindre muskler och var mindre ”definierade”.

– Jag förstod då att jag höll på att ”växa ur” den här grenen och tog chansen att byta till bodyfitness, där det krävs mer muskelmassa och mer hårdhet.

Ett år senare, 2018, vann Sara allt under SM-tävlingarna i bodyfitness.

Inför varje tävling krävs det långa förberedelser, med till exempel en noggrann kosthållning som syftar till att kroppen ska förbränna så mycket fett som möjligt – men ändå bibehålla muskelmassa. Allt för att muskler ska framträda så tydligt som möjligt under tävlingen.

”Det finns många fördomar om oss bodybuilders”, säger Sara Kinnvik. Inför en tävling går hon ned runt tio kilo i vikt. Foto: Ali Lorestani

– Jag väger all mat och inför en tävling går jag nog ned kring tio kilo i vikt. Dieten brukar pågå i cirka fyra till fem månader. Att se till att jag får i mig tillräckligt med näring även om jag egentligen äter för lite är en hel vetenskap. Jag har lärt mig mycket genom åren. Speciellt om min egen kropp och vad den svarar bäst på.

– Om man är okunnig är risken att man fortsätter med dieten även efter en tävling och återgången till det vanliga livet blir tuff. Många saknar den rätta kunskapen och kan då drabbas av ätstörningar, som anorexi eller bulimi.

Jag lärde mig mer om kost och träning, om hur viktigt det är att lära känna sin kropps behov i samband med träning.

Efter sin första tävling 2014 fick inte Sara någon hjälp eller några vettiga råd. Hon fortsatte med den strikta dieten och säger att hon till slut nästan inte åt någonting – men att hon ändå fortsatte att träna ganska hårt.

Och när hon hade varit med på Europamästerskapen våren 2017 åt hon i stället nästan allt hon fick tag på, och gick då fortare upp i vikt än vad som var tanken.

– Till slut märkte mina föräldrar att jag inte mådde så bra. Min mamma är en stark kvinna som jag lyssnar på. När hon till slut sa ifrån fick jag öppna ögonen och inse att jag var på väg åt fel håll.

– Jag ville lära mig mer och gick en utbildning som personlig tränare, och lärde mig då mer om kost och träning, om hur viktigt det är att lära känna sin kropps behov i samband med träning.

Sara Kinnvik med hunden Milo. Foto: Ali Lorestani

Sara säger att hon gillar kvinnor som är självsäkra och visar självförtroende, som inte tar någon skit och som är stolta över sina kroppar. Hon säger att det finns mer av detta bland ”tjejerna på gymmet”.

– Håller man på med bodybuilding måste man inte tycka om att stå i centrum, det gör inte jag i vanliga fall. Men jag har däremot en inre självsäkerhet som gör att jag vet om att jag är bra på det jag gör. Annars hade jag inte kommit dit jag är i dag. Och någonstans måste man nog ha det självförtroendet om man ska syssla med den här sporten.

En del av dem som tävlar i bodybuilding menar att det inte är någon skillnad på att lägga ut vågade bilder i bh och trosor på Instagram och att stå i en tävlingsbikini på scenen. Men Sara håller inte riktigt med.

– Jag har själv lagt ut bilder i bh och trosor för att visa upp min fysik. Men det handlar lite om hur du väljer att visa upp dig; det finns mer och mindre smakfulla sätt att göra det på, så att säga. Sett utifrån tror jag att många uppfattar sporten på fel sätt just för att så många utnyttjar sin roll som ”atlet” för att få mer uppmärksamhet.

Foto: Ali Lorestani

Men du tävlar i en bikini och visar upp din kropp?

– Ja, men när jag poserar på scen handlar det om att framhäva min fysik och mina muskler. Dessutom har vi obligatoriska poser så alla jämförs lika.

Inom bodybuilding betraktas kvinnor inte på samma sätt som i modebranschen, fortsätter Sara.

– Jag tycker nog att vi är mer jämställda och inte lika lätt blir objektifierade, även om det så klart förekommer också. När vi tävlar är ju både män och kvinnor ”avklädda” så att säga.

Hur har din syn på din kropp förändrats?

– Jag har nog blivit mer kritisk. I kroppsbyggande söker man ständigt efter att utvecklas, det är det som är det fina med det. Man blir aldrig ”nöjd” och man är aldrig ”färdig”. Därför blir jag också mer kritisk i mitt synsätt och tänker på vad jag ska förbättra till nästa tävling.

Foto: Ali Lorestani

 

 

Läs mer om träning