Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-11 18:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/fran-arligt-bad-till-daglig-dusch-pa-100-ar/

HÄLSA

Från årligt bad till daglig dusch på 100 år

Bild 1 av 3 Bad i Storkyrkans folkskola i Stockholm 1897. Skolan låg då på Svartmangatan 22, och var först bland stadens folkskolor med ”badrum”. I början av 1930-talet byggdes ett nytt skolhus på Svartmangatan 20 där ett riktigt skolbad inrättades med bassäng och små porslinsbadkar. Storkyrkobadet finns kvar än i dag och har öppet för allmänheten vissa kvällar.
Foto: Okänd
Bild 2 av 3 Skolbad började inrättas runt förra sekelskiftet och blev närmast obligatoriskt på 1930-talet. Typiskt var de små badkaren på rad, här från Långbrodalsskolan i Stockholm (uppfört 1914-1915).
Foto: Örjan Björkdahl
Bild 3 av 3 Badhuset i Älvsjö som invigdes 1928.
Foto: Stockholms Stadsmuseum

Fram till slutet av 1800-talet var det normalt att tvätta hela kroppen i ett varmt bad en gång om året. Medicinsk upplysning och social ingenjörskonst förändrade snabbt våra vanor och vår kultur. I dag tvättar vi oss mer än någonsin. Har det gått för långt?

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in