Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 21:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/fran-exorcism-till-diagnoser-sa-har-synen-pa-psykisk-sjukdom-forandrats/

Insidan

Från exorcism till diagnoser – så har synen på psykisk sjukdom förändrats

En läkare behandlar en patient med elchock på Beckomberga sjukhus 1941. Beckomberga var Sveriges största mentalsjukhus, som det kallades då, och öppnade 1933, då för över 1.000 patienter. 1996 fanns 150 vårdplatser kvar, sjukhuset avvecklades helt 1997.
En läkare behandlar en patient med elchock på Beckomberga sjukhus 1941. Beckomberga var Sveriges största mentalsjukhus, som det kallades då, och öppnade 1933, då för över 1.000 patienter. 1996 fanns 150 vårdplatser kvar, sjukhuset avvecklades helt 1997. Foto: TT

Vad är psykisk ohälsa och varför blir man psykiskt sjuk? Synen på det har förändrats många gånger genom åren, och fortfarande finns det människor som tror att exorcism är mer effektivt än psykiatrisk vård.

I sin nya bok ”Galenskap – en bok om vetenskap” understryker psykiatern Mikael Landén fördelarna med ett vetenskapligt synsätt – men också hur mycket som fortfarande är okänt om hur psyket fungerar.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in