Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

"Fyra killar om Aspergers syndrom"

"Jag är ändå jag - Fyra killar om Aspergers syndrom" Redaktör: Oskar Ekman (Cura)

Marcus hade alltid varit annorlunda, men det var först i åttan han led av det.

"Jag ville vara som mina kompisar. Kunna prata med folk, vara rolig och cool. Men hur jag än försökte så blev det bara fel. Försökte jag vara cool så skrattade folk, försökte jag vara rolig så var det någon som tog illa upp, och om jag försökte prata med någon så blev jag oftast missuppfattad och utskälld."

Marcus började känna sig mer och mer utanför, och han märkte att de andra killarna tyckte att han var "konstig". Han mådde sämre och sämre. "Jag grät mig till sömns i flera månader. Jag hatade mig själv och det kändes som att allt jag gjorde blev fel."

Till sist orkade han inte mer, han ville dö. När föräldrarna hittade ett avskedsbrev som han gömt på sitt rum blev de mycket oroliga och tog Marcus till psykakuten. Det ledde till kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin där han så småningom fick diagnosen Aspergers syndrom.

Marcus blev både arg och ledsen över det beskedet, men samtidigt lättad över att få en förklaring till varför han hade svårt att prata med andra och så ofta blev missförstådd. När han tänker tillbaka nu, som 20-åring, är han glad över att han fick diagnosen, den har hjälpt både honom och andra att förstå honom bättre.

"Jag har fortfarande inte helt accepterat att jag har Aspergers syndrom. Jag kan ibland känna både ilska och sorg över mitt handikapp, men jag har insett att ju snabbare jag accepterar mina svårigheter, desto snabbare kan jag göra något åt dem".

Marcus är en av fyra killar med Aspergers syndrom som skrivit boken "Jag är ändå jag". Den kom till i samband med en skrivarverkstad, ledd av Max Brar. Författarna berättar om hur de förhåller sig till sin diagnos, och om sina många olika tankar och erfarenheter.

Marcus beskriver hur andra kan uppfatta honom som känslolös:

"Varför sa jag så? Han sa ju att han tycker om mig, då kan jag ju inte bara svara 'Okej'! Jag skulle ha sagt att jag tycker om honom också, men jag kunde inte. Jag försöker verkligen, men orden fastnade i halsen. Nu tror han säkert att jag inte gillar honom, men det gör jag ju. Jag önskar att jag kunde åka tillbaka i tiden, så jag kunde sagt vad jag kände. Men det hade förmodligen inte funkat i alla fall, jag skulle bara ha svarat samma sak igen. Jag kan inte ens svara när morsan säger att hon älskar mig. Det enda jag får fram är ett 'hm' eller ett 'okej'. Jag vet att det sårar henne, det sårar mig också, men jag kan inte hjälpa det. Jag vill ju kunna säga att jag älskar henne också, men det går bara inte."

Marcus är inte känslolös, tvärtom är han faktiskt en väldigt känslosam person, skriver han, han har bara svårt att visa det. "Hur ska jag få folk att förstå mitt problem? Måste jag ens få dem att förstå? Jag kanske borde göra något åt det i stället? Men vad?"

Gemensamt för personer med Aspergers syndrom är svårigheter med social kommunikation och "social intuition". Det leder lätt till missförstånd där personen själv har svårt att tolka andra, och andra har svårt att tolka personen med Asperger. Men alla med Aspergers syndrom är förstås olika, på samma sätt som alla andra individer är det. Även den som har en del kunskaper om Aspergers syndrom kan missförstå individen. Dessutom finns kanske flera undergrupper, något som diskuteras bland experter i dag. Robert, en av författarna till boken, menar också att diagnosen är för "bred". Det behövs nya diagnoser, som till exempel "Asperger light" för dem som fungerar i vanliga skolor och klarar av det mesta i livet på egen hand.

"De nya begreppen existerar på folks läppar och används mer eller mindre, men jag skulle gärna se en utredning av diagosen där man fastställer kriterierna mer specifikt (...). Troligtvis skulle man komma fram till att det krävs nya diagnoser."

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.