Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-21 13:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/gymnasievalet-det-forsta-och-storsta-valet-eleverna-gor/

Insidan

”Gymnasievalet det första och största valet eleverna gör”

Maria Gustafsson är studievägledare på Adolfsbergsskolan i Örebro. Foto: Mats Henrikson

Titta både utåt och inåt – vilka skolor och program finns det att välja mellan, och vem är du som person? Och börja i god tid. Det är studie- och yrkesvägledaren Maria Gustafssons främsta råd till niorna.

Hans Arbman
Rätta artikel

I Örebro går gymnasievalet in i slutspurten den här veckan. Senast på fredag den 15 februari ska niondeklassarna ha lämnat in sin ansökan.

För de 130 niorna på Adolfsbergsskolan har dock förberedelserna för gymnasievalet pågått länge. 

– Det är lite fler frågor de kommer med nu mot slutet, men det får bara bli lite finputs. Det stora arbetet ska ju vara gjort, säger studie- och yrkesvägledaren Maria Gustafsson.

Hon har arbetat som studie- och yrkesvägledare sedan 1995 och är det något hon lärt sig genom åren så är det att det är viktigt att börja i god tid. 

– Jag träffar ju eleverna i alla årskurser på högstadiet. Den stora insatsen för gymnasievalet försöker jag göra så tidigt som möjligt, senast på vårterminen i åttan. Då ska de få veta vilja skolor de har att välja mellan, hur behörighetskrav och allt sådant ser ut. Man ska inte bli överraskad i nian, utan vara så väl förberedd som möjligt.

Läs mer: ”Många var oroliga för att deras poäng inte skulle räcka för gymnasiet” 

Maria Gustafsson uppmanar sina elever att både titta utåt och inåt. Vad finns det för utbildningar och skolor att välja mellan? Och ställa sig frågorna: Vem är jag? Vad är jag intresserad av? Hur mycket tycker jag om att studera? Vilken studietakt passar mig? Föredrar jag en stor eller en liten skola?

Hon brukar visa filmer om gymnasiets olika program och försöker få eleverna att sätta sig in i sin egen framtid, vad de skulle passa för.

– Under hösten i nian förbereder sig ungdomarna genom att gå på gymnasiemässan, få information och vägledning i samtal med mig, men också genom att besöka gymnasieskolorna.

Ju mer föräldrarna vet, desto tryggare blir barnen. Men föräldrarna får inte ta över.

I Örebro finns 16 gymnasieskolor med sammanlagt 18 program och kanske ett 60-tal inriktningar. 

– Jag jobbar också mycket med vårdnadshavarna. Jag träffar föräldrar både i åttan och nian och ger dem i stort sett samma information som deras barn får. Ju mer föräldrarna vet, desto tryggare blir barnen, säger Maria Gustafsson.

Föräldrarnas roll är framför allt att ställa frågor och stötta sina barn, att berätta hur de ser på sina barns förmågor och intressen, menar Maria Gustafsson. 

– Och inte minst att hjälpa till med att hålla koll på viktiga datum. Men föräldrarna får inte ta över, säger hon.

Maria Gustafsson bokar in alla elever för ett personligt möte. Då pratar de om hur de unga trivs med sina studier, vad de tycker om i grundskolan. Maria berättar också lite allmänt om hur det går till i gymnasieskolan och vilka skolor som finns att välja mellan i Örebro. Sedan uppmuntrar hon eleverna att ta reda så mycket som möjligt själva.

Vad brukar eleverna oftast fråga dig om?

– De kan vara rädda för att det ska bli så otroligt svårt på gymnasiet och att de inte ska klara av det. Det är inte så ovanligt att äldre syskon har skrämt upp dem lite grann. Sedan kan de också vara rädda för att inte passa in. De undrar också hur bra lärarna på skolorna är. De vill ha kvalitet – inte köpa grisen i säcken. De brukar ha bra koll på om det är någon skola som tappat många lärare.

Vissa kan tona ned gymnasie­valets betydelse och menar att det alltid går att byta utbildning eller komplettera på kommunala vuxenutbildningen. Där håller inte Maria Gustafsson med.

– Det är inte vad eleverna behöver höra. För dessa ungdomar är detta det första och största valet som de gör. De är så unga och det är jätteviktigt för dem att de här tre åren blir bra. Jag lägger stor vikt vid att de ska vara väl förberedda för att göra rätt val, säger Maria Gustafsson.