Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-27 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/hans-arbman-kan-jag-hitta-sjomannen-teodors-okanda-attlingar/

Insidan

Hans Arbman: Kan jag hitta sjömannen Teodors okända ättlingar?

I höstas kom det ett erbjudande i mejlen om att köpa ett dna-test till kampanjpris för att upptäcka sin etniska bakgrund och hitta nya släktingar. 

Rätta artikel

Jag hade börja bygga ett litet släktträd på en släktforskningssajt, men dna-test hade jag aldrig funderat på. Vad skulle man med ett sådant till? Erbjudandet fick mig ändå att drömma mig bakåt i tiden. Kanske skulle jag kanske kunna följa hur mina förfäder vandrat in i Europa för flera tusen år sedan?

Jag beställde ett test till mig själv och ett till min fru i julklapp.

Efter nyår topsade vi oss i munnen enligt instruktionerna i paketet och skickade testet i det medföljande returpaketet till ett labb i USA.

Först då kom jag att tänka på min släkting Teodor som i början av 1800-talet gav sig ut som sjöman på de sju haven. Han fick jobb på valfångsfartyg, besökte Söderhavet och gav sitt sista livstecken ifrån sig med ett brev till sin mor från New Bedford i nordöstra USA 1859. Staden var centrum för den amerikanska valfångsten på den tiden.

Kan det finnas okända ättlingar till honom någonstans på andra sidan jorden?

Samtidigt började jag fundera över vad det egentligen är det här testet kommer att visa. Det framgår inte alls av beställningen. Kommer jag att få se ett helt nytt släktträd? Kommer det att dyka upp släktingar i andra delar av världen? 

Kommer det att dyka upp släktingar i andra delar av världen?

Efter att ha intervjuat dna-släktforskaren Peter Sjölund har jag nu förstått att det här med att hitta mina historiska rötter inte är mycket att hoppas på. För det krävs andra typer av dna-test.

Läs mer: Det ska du tänka på när du släktforskar med dna 

Däremot kan jag nog förvänta mig matchningar med mer eller mindre nära släktingar världen över. Troligen flera tusen, tror Sjölund. Det gäller också att hålla sig förberedd på att det kan dyka upp oväntade överraskningar.

För en dryg vecka sedan skulle jag ha fått resultatet, men det är försenat upp till sex veckor. Visst är jag lite spänd på vad det ska visa. Men jag har också förstått att jag kan behöva betala betydligt mer för att ta del av alla resultaten.