Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Här bygger hyresgästerna sitt hus tillsammans

I Lagnö Bo utanför Trosa bygger 19 blivande grannar ett hyreshus tillsammans. Naturen, den kollektiva tanken och gemenskapen lockar. Efter nyår är det dags för inflyttning.

Det är en blåsig höstsöndag utanför Trosa. Biörn Torbiörnsson pekar mot ett lerigt område mellan två huskroppar täckta med presenningar och säger:

– Här ska det bli en vinterträdgård på 500 kvadratmeter! Där kan man sitta och läsa tidningen när det regnar ute.

Han visar oss runt på Lagnö Bo, ett hyreshus med 19 lägenheter som de blivande grannarna bygger tillsammans i form av en kooperativ hyresrättsförening. Biörn är föreningens ordförande.

I början av januari är det förhoppningsvis inflyttning, men vi befinner oss på något som fortfarande är en byggarbetsplats.

Lagnö Bo är utformat som en hästsko som öppnar sig ner mot en havsvik. Här finns närhet till skog, åkrar och ängar. Lägenheterna är relativt små – från ettor till treor. Tanken är att man ska umgås i de gemensamma utrymmena, som vinterträdgården och matsalen. Gemenskapsboende kallar de det själva.

Huset byggs i form av en byggemenskap. Det innebär att ett antal personer eller familjer går samman och planerar, låter bygga och sedan bor i ett flerfamiljshus tillsammans. Idén kommer från Tyskland, där byggemenskaper i vissa städer blivit ett vanligt sätt att genomföra bostadsprojekt.

Urbana kvaliteter, hållbarhet, låga kostnader och mångfald är några av de argument som brukar föras fram för att bygga hus tillsammans med andra.

Föreningen Lagnö Bo bildades 2013. Sedan dess har medlemmarna planerat för sitt bygge. Överklaganden från en intilliggande villaförening har fördröjt processen med ett år, men i augusti 2016 kunde bygget inledas.

”Ett gemenskapsboende byggt på småskalighet, delaktighet och miljömedvetenhet”, skriver föreningen själv om sitt projekt.

Mellan de två huvudbyggnaderna skapas en stor inglasad vinterträdgård.

En gemensam matsal med tillhörande restaurangkök kommer att rymma 40 personer. Där ska alla delta i den gemensamma matlagningen.

– I framtiden hoppas vi kunna ha olika kulturevenemang där och även driva en egen filmstudio, säger Biörn Torbiörnsson, ordförande i Lagnö Bo.

Mårten af Ekenstam och Anita Blom af Ekenstam bestämde sig alldeles nyligen. De känner ett par av initiativtagarna sedan gammalt, har varit lite intresserade på avstånd, men hade inte haft en tanke på att själva ge sig in i projektet och byta liv.

– För en månad sedan åkte vi förbi och tittade. Det var lerigt och byggnadsställningar och fladder i presenningar, men jag kände på en gång att: här vill jag bo, säger Mårten af Ekenstam.

Inflyttningen är planerad till trettonhelgen. Men en hel del arbete återstår.
Inflyttningen är planerad till trettonhelgen. Men en hel del arbete återstår. Foto: Lisa Mattisson

Men han sade inget till sin fru Anita. På vägen hem i bilen sade hon plötsligt: ”Jag tycker vi flyttar dit.”

– Det var för tre veckor sedan. Nu har vi sålt lägenheten på Lidingö och håller på och flyttar ut. Så knasiga är vi, säger Mårten.

– Vi kommer inglidande på en räkmacka. De som var med från början har lagt ned ett enormt jobb på det här, säger Anita Blom af Ekenstam.

Det var flera olika saker som lockade: själva platsen, konceptet med gemenskapsboende i form av hyreskooperativ, att få vara en del av något och även att dela ansvar.

– Tanken att vi skulle sitta som pensionärer i en egen liten lägenhet i framtiden kändes inte lockande, säger Anita.

Gemensamma måltider är något annat som de ser fram emot.

– Måltiderna är lite av hjärtat och navet. Då lär man känna varandra mer informellt – det blir ett sätt att umgås. Det blir också lite avlastande att man slipper laga mat varje dag. Men det är jätteviktigt att inte ha för hårda regler och för mycket måsten heller, säger Anita.

Det finns massor med fördelar och säkert massor av nackdelar, men dem bryr vi oss inte om just nu.

Mårten och Anita kände också att tiden var mogen för att byta inriktning på livet. Huset på Lidingö har varit ett slags kollektivboende light. De var tre familjer som köpte huset tillsammans 1980 men alla bodde i separata lägenheter.

När barnen flyttat ut och föräldrar skilt sig har den kollektiva idén tunnats ut. Här i Lagnö Bo finns den, tycker de.

– Mycket friktion med människor, och det gillar jag. Att bara gå omkring och vara tyst, det är ju jättejobbigt. Det kommer att bli ett väldigt annorlunda liv. Vi har faktiskt inte riktigt förstått att vi är på väg dit, men det är vi, säger Mårten.

De flyttar från ”världens finaste lägenhet” på 100 kvadratmeter i en sekelskiftesvilla på Lidingö till en nybyggd tvåa på 51 kvadratmeter. De får bara plats med det nödvändigaste i flytten. Intill Lagnö Bo finns ett vandrarhem, när barnen hälsar på. En klädkammare med hög takhöjd är också tänkt att innehålla en våningssäng för barnbarnen.

– Det finns massor med fördelar och säkert massor av nackdelar, men dem bryr vi oss inte om just nu, säger Mårten.

– Vi hoppar bara rakt ut i luften och jag har inte tvivlat en enda gång, säger Anita.

På kvällarna deltar de nu i en studiecirkel om gemenskapsboende tillsammans med blivande grannar.

– Det är viktigt att hjälpas åt och att sätta fokus på glädjen i det och inte fastna i möten om organisation. Och hela tiden påminna sig om hjärtefrågan: större yta att vara på och fler människor som vi delar saker med, säger Anita.

Anita Blom af Ekenstam tittar på utsikten mot vattnet från en av de nya lägenheterna.
Anita Blom af Ekenstam tittar på utsikten mot vattnet från en av de nya lägenheterna. Foto: Lisa Mattisson

Lagnö Bo kommer att drivas som en kooperativ hyresrättsförening. Det är ett slags mellanting mellan en traditionell hyresrätt och bostadsrätt. Huset och lägenheterna ägs av en ekonomisk förening som de boende är medlemmar i.

Alla medlemmar betalar en insats i samband med inflyttning. Dessa pengar får man tillbaka när man flyttar ut, men utan ränta. Insatserna är relativt höga, mellan 400.000 kronor och en miljon.

– Å andra sidan så blir hyrorna betydligt lägre jämfört med annan nyproduktion, säger Biörn Torbiörnsson.

Huset är byggt för att passa livets olika skeenden. Förhoppningen var att redan från start att få människor i olika åldrar och med olika familjesituationer som medlemmar. Men dit har man inte riktigt nått.

– Vi hade önskat oss mer blandade åldrar bland dem som flyttar in, men det har blivit mest femtioplussare. Det har säkert att göra med att man inte kan låna pengar till insatsen för en kooperativ hyresrätt, säger Biörn Torbiörnsson.

Majoriteten av dem som flyttar in kommer från närområdet: Trosa Vagnhärad, Gnesta, Stockholm.

Biörn Torbiörnsson bor i en hyresrätt i Nacka. Han lockades av tanken att bo på landet så nära naturen.

– Jag gillade också den kollektiva tanken. Det känns tryggt att ha folk omkring sig. Men många vänner undrar varför jag gett mig in i det här, säger han.

Marken köptes av intilliggande Lagnö Gård, som för 30 år sedan blev ett kollektivt boende med arbetsplatser och dagis.

Gården drivs i dag som en bostadsrättsförening med ett drygt dussin boende i sju boningshus. Där finns också två lador, ett vandrarhem med filmverksamhet, en föräldrakooperativ förskola. På gården finns också hästar, får, höns, hundar och katter.

Vi är en ganska miljömedveten samling som flyttar in.

I byggemenskaper är det inte ovanligt att det finns personer med fackkunskap, som arkitekter, bland initiativtagarna. I Lagnö Bo var det inte så. Biörn Torbiörnsson lockades av en tillfällighet in i projektet av en kompis.

– Vi var naiva amatörer när vi drog i gång, kan man lugnt säga. Vi gjorde mycket fel i samband med projekteringen och insåg inte hur mycket detaljer som måste planeras. Vi råkade ut för en hel del överraskningar. Nu har vi en före detta arkitekt med i ledningen, säger han.

Ett av föreningen helägt aktiebolag bygger huset. Det gör att man kan skjuta på momsen tills slutbesiktning är genomförd.

Medlemmarna har gjort en del arbeten själva, till exempel byggt lerväggar och målat fasadpanel.

– Det har svetsat samman gruppen, säger Biörn Torbiörnsson.

Föreningen bygger på ett ekologiskt tänkande.

Huset byggs helt i ekologiska material som trä, sten, lera och lerflis. Solceller, bergvärme, värmeväxlare, massugn, vattenburen värme är hållbara lösningar för el och värme.

I det gemensamma köket ska det lagas ekologisk mat. Huset har också en gemensam bilpool, så att ingen ska behöva ha en egen bil.

– Vi är en ganska miljömedveten samling som flyttar in, säger Biörn Torbiörnsson.

Fakta.Lagnö Bo:s värdegrund

 • Tar vara på allas olika förmågor.
 • Hjälper varandra i gemensamma projekt.
 • Respekterar varandras behov av egentid.
 • Är öppna för världen utåt.
 • Betraktar köket som husets hjärta.
 • Deltar i den gemensamma matlagningen.
 • Strävar efter en i huvudsak ekologisk mathållning.
 • Skapar en harmonisk och hållbar boendemiljö.
 • Sätter social gemenskap och aktiv delaktighet i centrum.
 • Låter merparten av vår gemenskap utvecklas utan alkohol.
 • Låter kultur ta stor plats.

Under samma tak. Del 4

Bostadsdebatten handlar ofta om bostadsbrist, hyror eller prisutveckling. Men hur är det med grannsämjan, och ser den olika ut beroende på boendeform?

 • Läs tidigare artiklar:

Del 1: Att bo i hyresrätt: ”Det är lite som Bullerbyn här”

Del 2: Att bo i bostadsrätt: ”Man månar mer om sina grannar här”

Del 3: Att bo i kollektivhus: ”Här blir vardagslivet mycket enklare”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.