Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/har-far-du-lara-dig-att-genomskada-halsomyterna/

Hälsa

”Fake news”-kurs i Stockholm om hälsomyterna

Här vid Stockholms universitet startar snart en kurs om falska nyheter.
Här vid Stockholms universitet startar snart en kurs om falska nyheter. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nu startar även Stockholms universitet en kurs om falska nyheter, med inriktning på hälsoområdet. Det är institutionen för folkhälsovetenskap som ska lära ut hur myter och lögner om hälsa sprids, liksom strategier för att motverka dessa.

Hälsa och sjukdom är områden där det sprids många rykten, falska påståenden och konspirationsterier. Som DN tidigare berättat varnar Världshälsoorganisationen WHO nu för ”infodemin” som sprids samtidigt som det nya coronaviruset.

Rykten, missförstånd och myter sprids snabbt och okontrollerat i dag via sociala medier. De kan också försvåra bekämpandet av smittsamma sjukdomar. Ett exempel är motståndet mot vaccin, som WHO nyligen listat som ett av de största hoten mot den globala hälsan.

Läs mer: Hon går Sveriges första högskolekurs om falska nyheter 

Det handlar till exempel om mässling, som globalt ökat med 30 procent de senaste åren. Motståndet mot mässlingsvaccin ser olika ut och kan exempelvis ha religiös bakgrund, det kan också handla om en tro om att det är bra för barns utveckling att gå igenom sjukdomen. 

Vi vill visa hur relevant folkhälsovetenskapen är när det gäller de här frågorna.

En seglivad missuppfattning är även att mässlingsvaccin skulle kunna orsaka autism. Det är mer än tjugo år sedan som den hypotesen framfördes av läkaren Andrew Wakefield. Trots att forskning senare motbevisat detta gång på gång sprids fortfarande påståendet att det finns ett samband mellan vaccinet och autism, och får föräldrar att avstå från att vaccinera sina barn.

Institutionen för folkhälsovetenskap vid Stockholms universitet kommer nu att ha sin första kurs om myter och falska rykten inom hälsoområdet. Det blir en sommarkurs med namnet ”Faktaresistens, fake news, sociala medier och hälsa” (7,5 högskolepoäng). Syftet är att ge kunskap om hur området påverkas av rykten och missuppfattningar, som till exempel vaccinmotståndet.

– Vi vill visa hur relevant folkhälsovetenskapen är när det gäller de här frågorna, säger studierektorn Ylva Almquist.

På kursen, som öppnar för anmälan den 20 februari, kommer man att gå igenom grundläggande begrepp och teorier kring hur faktaresistens och fake news uppstår, och även olika strategier som kan användas för att motverka faktaresistens och spridandet av falska nyheter inom hälsoområdet. 

Läs mer om falska nyheter