Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Här finns ingen åldersgräns för it-kompetens

”Det här är alldeles perfekt hjälp att få, kunde inte bli bättre. Nu ska jag komma tillbaka med min dator. Det finns mycket att lära sig”, säger Alice Bosten som här får hjälp med sin Iphone av Solvig Grönstedt.
”Det här är alldeles perfekt hjälp att få, kunde inte bli bättre. Nu ska jag komma tillbaka med min dator. Det finns mycket att lära sig”, säger Alice Bosten som här får hjälp med sin Iphone av Solvig Grönstedt. Other: Erik Ardelius

Många äldre riskerar att stängas ute från det digitala samhället. Birgitta Jonsson, bedriver en Twitterkampanj för bredband på äldreboenden. Hon är aktiv i föreningen Seniornet som ger gratis it-support till seniorer.

Förra veckan skrev tre forskare på DN Debatt att var femte äldre stängs ute från det digitala samhället. Den ideella föreningen Seniornet gör sitt bästa för att öka den digitala kompetensen bland seniorer.

I träfflokalen Baltzar på Kungsholmen i Stockholm sjuder det av aktivitet. En handfull seniorer har tagit med sig sina datorer, surfplattor och smarta telefoner för att få hjälp med sina tekniska problem av Seniornets handledare.

Vid ett av borden sitter Birgitta Jonsson ivrigt upptagen med att lära Irene Engström om hur hon kan bli bättre på att använda sig av Facebook. Pedagogiskt förklarar hon hur man kan starta olika grupper och hur man kan vara synlig eller osynlig i olika sammanhang.

– Jag håller till exempel kontakt med alla mina barn och barnbarn genom Facebook. De kontakterna är det bara vi som ser, berättar Birgitta.

Irene Engström går hit då och då och har fått hjälp med massor av problem.

– Nu har vi ändrat inställningarna så att datorn drar mindre batteri. Och så har vi ställt om känsligheten för pekplattan, säger Irene Engström.

Kanske har kvinnor lättare för att fråga. Männen tror ofta att de kan själva.

Hon tycker att det är fantastiskt att kunna ta med sig sin egen dator och snabbt få svar på alla sina frågor.

– Jag går alltid härifrån lite klokare, säger hon.

Vad använder du datorn till?

– Jag letar framför allt resor och boende på nätet.

Varje tisdagsförmiddag erbjuder Seniornet Kungsholmen gratis pc-hjälp i lokalen. Intresset är stort och föranmälan krävs. Under vårt besök är samtliga gäster kvinnor. Så ser det ofta ut. Birgitta Jonsson vet inte varför det är så.

– Jag vet inte om kvinnor dras mer till sociala verksamheter. Kanske är de mer nyfikna och har lättare för att fråga. Männen tror ofta att de kan själva, säger hon.

Läs mer: En del äldre väljer bort ett digitalt liv

Sex handledare finns på plats varje gång och bland dem är könsfördelningen mer jämn.

Varje gäst har sin egen handledare under en hel timme. Handledarna har en brokig bakgrund. Deras gemensamma nämnare är ett brinnande intresse för att hjälpa andra seniorer med den moderna tekniken.

Birgitta Jonsson berättar att många den senaste tiden velat ha hjälp med att ändra gränssnittet för Windows 10.

– De vill att det ska se ut som tidigare. Då hjälper jag dem att ladda ned ett program som gör att Windows 10 startmeny ser ut som den tidigare Windowsversion som de har använt, säger hon.

Andra vanliga frågor är hur man laddar ned bilder till datorn eller lägger till nya e-postadresser.

Vid ett bord sitter Agneta Svensson med handledaren Lasse Tidholm. Agneta behöver hjälp med att installera en annan webbläsare i sin surfplatta för att kunna titta på TV4 Play.

– Jag har med mig surfplattan när jag reser utomlands och kopplar upp mig där det finns wifi. Här hemma går jag till biblioteket eller andra platser där det finns gratis wifi, för att se eller lyssna på tv- eller radioprogram som jag missat, säger hon.

Lasse Tidholm utbildade sig en gång i tiden till teleingenjör men har under sitt yrkesliv arbetat mest som musiker, pianopedagog och kompositör.

– I musiksammanhang har jag jobbat en hel del med datorer, till exempel i inspelningsstudior.

Han säger att okunskapen om it är mer spridd ju högre upp i åldrarna man kommer.

– Många känner sig inte helt bekväma med tekniken. Det finns en generationsklyfta som vi gör vårt bästa för att överbrygga, säger han.

Alice Bosten får hjälp med Instagram av Solvig Grönstedt, aktiv i föreningen Seniornet som erbjuder gratis it-hjälp till sina medlemmar. ”Vi är många som vill fortsätta göra nytta efter pensioneringen”, säger Solvig.
Alice Bosten får hjälp med Instagram av Solvig Grönstedt, aktiv i föreningen Seniornet som erbjuder gratis it-hjälp till sina medlemmar. ”Vi är många som vill fortsätta göra nytta efter pensioneringen”, säger Solvig. Foto: Erik Ardelius

Alice Bosten vill lära sig mer om sin Iphone, som hon framför allt använder till att skicka sms eller hålla koll på vad vännerna har för sig på Facebook. Solvig Grönstedt visar Alice hur hon gör för att ladda upp sina egna bilder på Instagram eller Facebook. Och hur hon kan använda sitt pekdon på mobilen.

– Det här är alldeles perfekt hjälp att få, kunde inte bli bättre. Nu ska jag komma tillbaka med min dator. Det finns mycket att lära sig! säger Alice Bosten.

Hon använder tekniken till att kommunicera med sina vänner och leta upp information på internet.

Solvig Grönstedt har ett långt yrkesliv bakom sig där hon utvecklat databasprogram.

– När jag blev pensionär för sju år sedan kände jag att jag gärna ville hjälpa andra. Vi är många som vill fortsätta göra nytta efter pensioneringen, säger hon.

Och sedan dess har Solvig varit aktiv i Seniornet Kungsholmen, som har 450 medlemmar. Hon är även engagerad i riksföreningen. När Solvig fyllde 70 fick hon en surfplatta i present av sina barn. Numera håller hon kurser i Iphone och Ipad.

Barn och barnbarn har ofta för bråttom med att förklara. Vi gör det i en lugnare takt.

– En eftermiddag i veckan får jag hålla kursen på Stadsbiblioteket, annars håller vi till i en lokal i huset där jag bor, säger hon.

Hon tycker att det är en fördel att även lärarna är lite äldre.

– Barn och barnbarn har ofta för bråttom med att förklara. Vi gör det i en lugnare takt, säger hon.

Solvig Grönstedt brukar också hålla i temadagar då och då.

– Senast handlade det om att handla på nätet.

I ett rum intill håller Gunilla Brattberg en androidkurs för två blivande handledare. Hon har skrivit flera böcker om äldre och internet. Hon håller varannan vecka föredrag på Seniornets surfkaféer under rubriker som ”Konsten att googla”, ”Köpa och sälja på Blocket och Tradera” eller ”Youtube”.

Dessutom håller hon i it-verkstäder där medlemmar kan komma med sina digitala bekymmer.

Har du själv jobbat med it i ditt yrkesliv?

– Nej, jag är läkare!

Gunilla Brattberg har arbetat med smärtproblematik sedan 1970-talet och är även professor emerita i rehabiliteringspedagogik. Hon har skrivit ett fyrtiotal böcker, många om just smärta.

Men hon har alltid haft ett stort intresse för teknik.

– Min pappa byggde vår första tv-apparat, som vi hade i många år och själv byggde jag min första kristallmottagare som elvaåring.

I vintras gav Internetstiftelsen i Sverige ut hennes it-guide ”Introduktion till internet för äldre” som går att ladda ned gratis på stiftelsens hemsida men också köpa som bok.

När Birgitta Jonsson gick i pension hade hon knappt använt sig av en dator. Hon hade arbetat som dagmamma i hela sitt liv och aldrig känt något behov av den nya tekniken.

Som pensionär började hon fotografera allt mer. För att lära sig mer om bildhantering på datorn tog hon kontakt med föreningen Seniornet.

Birgitta Jonsson visar seniorerna hur de ska göra med sina datorer och mobiler.
Birgitta Jonsson visar seniorerna hur de ska göra med sina datorer och mobiler. Foto: Erik Ardelius

När Birgitta för några år sedan drabbades av en stroke insåg hon vad de sociala medierna betydde i hennes liv. Hon låg på intensivvårdsavdelningen på Karolinska, hade svårt att gå och prata. Hon kände sig bortkopplad från omvärlden och bad sköterskan om ett lösenord till det trådlösa nätverket.

– På Facebook fick jag kontakt med mina vänner och livet utanför sjukhuset igen. Det blev starten på min rehabilitering, säger hon.

När Birgitta fick höra talas om en bekant som hamnade på ett äldreboende blev hon riktigt upprörd. Trots att han var helt klar i huvudet kunden han inte hålla kontakt med omvärlden genom internet. Hon drog i gång en Twitterkampanj för att alla äldreboenden måste erbjuda internetuppkoppling till sina boende.

– I dag är det knappt hälften av landets äldreboenden som har internet. Det är helt galet.

Varför är det en så viktig fråga?

– Ju svårare man har att ge sig ut med kroppen, desto viktigare blir internet för att hålla kontakt med vänner, göra ärenden, sköta sina affärer och följa med i samhällsdebatten, säger hon.

Via internet kan man också besöka världens största museer, se på film eller spela bridge. Birgitta Jonsson understryker att internet även på demensboenden öppnar helt nya möjligheter för de boende:

– Personalen kan genom SVT:s Öppet arkiv ladda ned gamla tv-program. De boende som annars inte förstår programmen, känner igen sig och sjunger med i ”Hylands hörna”.

En annan viktig aspekt är att kunna hålla regelbunden kontakt med barn och barnbarn, även om de bor på annan ort eller till och med utomlands.

– I dag går det ju att både se och höra den man har kontakt med genom internet. Det betyder oerhört mycket att kunna ha kontakt med sina närmaste.

Birgitta tycker inte att egna mobila bredband räcker på äldreboende, vilket vissa föreslår.

– Dessa räcker inte alls till för att kunna titta på tv och filmer genom internet. Många orter har också dålig täckning.

I Stockholm har hennes kamp gett resultat. Nu erbjuder nästan alla äldreboenden bredbandsuppkoppling. Betydligt sämre ser det ut på många andra håll.

– I vissa kommuner gör man ingenting. Ofta beror det på att politiker och tjänstemän tycker att de äldre inte behöver internet och att vi inte klarar det.

Förra veckan lyftes Birgitta Jonsson, nu 82 år, fram som en förebild och stjärna av Rättviseförmedlingen. ”Hon är grym!” skrev organisationen på sin Facebooksida.

Fakta.Seniornet

Seniornet är en ideell förening för seniorer från 55 år och uppåt som hjälper seniorer med digital kommunikation och internet.

Seniornet finns över hela Sverige med 45 lokala klubbar och har runt 9.000 medlemmar.

Största klubben är Södermalm i Stockholm med 900 medlemmar.

För medlemmar som har långt till någon klubb finns även Seniornet Internet. På Seniormässan den 24–26 oktober i Stockholm är Seniornet en av utställarna.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.