Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Här i Stockholm ska alla se likadana ut och passa in”

Anders Petrusson oroar sig inte alls när han gör ett skönhetsingrepp. Han har fillers i läppar, kindben och haka. Samt Botox i ”arga rynkan” i pannan.
Anders Petrusson oroar sig inte alls när han gör ett skönhetsingrepp. Han har fillers i läppar, kindben och haka. Samt Botox i ”arga rynkan” i pannan. Foto: Eva Tedesjö
Estetiska ingrepp är ett typiskt storstadsfenomen, tror Anders Petrusson. När han berättar för sina gamla kompisar i Östersund att han gör fillers så fattar de inte vad han håller på med. Själv vill han se fräsch ut även efter många timmars arbete på restaurang.

Anders Petrusson är 34 år och jobbar i restaurangbranschen. Han träffar mycket folk och tycker att det är viktigt att se bra ut. För några år sedan lät han göra en behandling med Botox för första gången

– Jag hade märkt att när jag skulle ta upp beställningar av gästerna och koncentrerade mig, så fick jag ofta höra att jag såg sur ut. Det var för att jag fick ”arga rynkan” mellan ögonbrynen.

Anders bestämde sig för att ta bort rynkan. I samma veva förstorade en tjejkompis läpparna och Anders som alltid tyckt att hans läppar är för smala ville också testa.

I dag har han, förutom i läpparna, även fillers i kindbenen och hakan.

– Det är för att se lite fräschare ut efter att ha jobbat i tio timmar. Jag tycker att det är helt odramatiskt och ingen runt omkring mig reagerar, säger han.

– Men det beror nog på att jag rör mig i sådana kretsar, där folk inte har så mycket fördomar. Jag jobbar på en gayrestaurang och där har många av gästerna själva gjort olika grejer.

Anders är mån om sitt utseende, han gillar att experimentera och säger att han testat allt inom frisyrer och hårfärg. Men att tillåta sig att syssla med sitt utseende är inte alla män förunnat, menar han.

–  När jag berättar för mina gamla killkompisar hemma i Östersund att jag gör fillers så fattar de inte vad jag håller på med. Eller varför jag gör det. Men vi bögar är väl lite mer utseendefixerade.

Anders tror dessutom att estetiska ingrepp är ett typiskt storstadsfenomen.

– Här i Stockholm ska alla se likadana ut och passa in. Hänger man runt Stureplan så ingår liksom de där läpparna med fillers i. De är en lika viktig del av stilen för tjejerna som kotlettfrillan är för killarna.

Hur tror du att det påverkar vår syn på utseendet att det är så enkelt och billigt att fixa sådant som man inte gillar?

– Jag tycker att det kan gå till överdrift. Som när nittonåringar tar Botox eller när folk har så mycket fillers i sina läppar att de ser ut som ankor. Jag fattar faktiskt inte att branschen tillåter det. Men de vill väl tjäna pengar.

Just nu kan Anders inte tänka sig att göra permanenta ingrepp utan bara sådant som försvinner efter ett tag. Men när han blir äldre, kanske om tjugo år, kan det hända att han lyfter sig.

Någon gång har Anders fått höra att det finns bättre sätt att spendera sina pengar på än fillers och Botox. Och hans pojkvän tycker att han är fin som han är och att han inte behöver hålla på och fixa sig med en massa ingrepp.

– Men då brukar jag säga till honom att ”det vet ju inte du, för jag har hållit på så länge vi varit tillsammans och du har ingen aning om hur jag ser ut när jag är naturlig”.

Har du aldrig varit rädd för att något ska gå fel, att det inte ska se bra ut eller att du ska råka ut för en skada på en nerv, till exempel?

– Nej, det har jag inte. Jag litar till hundra procent på personalen på kliniken som jag går till. Jag vet att de vet vad de gör.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.