Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Homo eller hetero – oviktigt”

Gustav Weber Vernét (längst till vänster) tror att han skulle bli klassad som bög om han låg med en kille. Julia Ohlin (näst längst till vänster) tror inte att hon skulle betraktas som lesbisk bara för att hon hade sex med en tjej. Här samtalar de med Jonas Lemon och Lisa Larsson.
Gustav Weber Vernét (längst till vänster) tror att han skulle bli klassad som bög om han låg med en kille. Julia Ohlin (näst längst till vänster) tror inte att hon skulle betraktas som lesbisk bara för att hon hade sex med en tjej. Här samtalar de med Jonas Lemon och Lisa Larsson. Foto: Hannah Modigh
”Det är ingen stor grej att ha sex med både killar och tjejer”, säger Julia Ohlin, 19 år. ”Man gör vad man känner för, och det man gör behöver inte betyda att man är hetero eller homo eller bi – man är sig själv, helt enkelt.”

Allt fler ungdomar och unga vuxna ser sig som fria radikaler inom erotiken; de har gärna intima kontakter med både killar och tjejer och låter sig inte tvingas in i någon av de traditionella mallarna för sexualiteten.

Det är särskilt tjejerna som är öppna för att ha sex med personer av båda könen. I går berättade DN om en enkätundersökning som forskarna Sven-Axel Månsson och Kristian Daneback gjorde i våras. Deras frågor besvarades av 855 ungdomar i åldern 18–24 år, och det visade sig att hela 39 procent av de unga kvinnorna och 8 procent av de unga männen hade haft sexuella fantasier om både kvinnor och män.

Många av tjejerna i studien hade också agerat på sina fantasier om samkönad erotik; 13 procent hade haft sex med personer av båda könen. Motsvarande siffra för killarna var 3 procent.

Julia Ohlin och Gustav Weber Vernét, båda 19 år, ser denna trend i sin egen bekantskapskrets. Julia bor i Johanneshov i Stockholm och studerar filosofi på universitetet. Gustav bor på Södermalm och söker jobb.

– Ungefär hälften av dem jag umgås med har hånglat på fester med både killar och tjejer, berättar Julia. De flesta som gör så är tjejer, och ganska många har gått vidare och haft sex med personer av båda könen.

– Jag har hånglat med killar, säger Gustav, och jag ser inte det som något speciellt. Jag kanske inte är helt straight, jag vet inte riktigt …För mig är det oviktigt om jag är hetero eller homo, jag är ju Gustav.

Samtalet äger rum i RFSU:s lokaler(Riksförbundet för sexuell upplysning) vid Jarlaplan i Stockholm. Jonas Lemon och Lisa Larsson är också med. De arbetar som sexualupplysare i Stockholms skolor.

– Heteronormen är cementerad bland de högstadiekillar jag möter, berättar Jonas. I den åldern vill alla vara normala, ingen vill sticka ut. Och en riktig kille i deras ögon tänder på tjejer – inte på andra killar, så är det bara.

– Även högstadietjejerna är inlåsta av normerna, säger Lisa. De som ägnar sig åt samkönat sex håller tyst om det. Men heterokravet är nog ändå inte riktigt lika hårt för dem som för killarna, och när de blir lite äldre lättar det ännu mer.

– Fast klassperspektivet är viktigt, påpekar Jonas. Öppenheten för sådant som inte stämmer med heteronormen verkar vara ganska stor bland medelklassungdomarna i innerstan och närförorterna, de är i alla fall försiktiga med att uttrycka sig homofobiskt. Det är annorlunda i segregerade områden där inkomsterna och utbildningsnivån är lägre och många har utländska rötter. Där träffar jag fler som håller hårt på heteroidealet och uttrycker det öppet. Å andra sidan är många öppna för samtal och andra sätt att tänka.

– I sådana områden har jag träffat tjejer som inte ens kan prata om att tända på en annan tjej, det är en förbjuden tanke för dem, säger Lisa.

Killar och tjejer i högstadieåldern lever i en förtryckande miljö, påpekar Jonas och Lisa, och både Julia och Gustav nickar.

– Det var hårt i högstadiet, säger Gustav. Jag har alltid avskytt machokulturen, men flera av mina kompisar lever fortfarande enligt de där trista gamla normerna. De är vuxna nu, och för dem är det skitviktigt att vara en ”riktig man”, de vågar inte vara fria. Tragiskt!

– Många killar är livrädda för att få bögrykte, säger Lisa. Den traditionella mansrollen ger dem inte utrymme att ha fysisk kontakt med andra killar annat än i undantagsfall.

– Fast vi är väldigt kramgoa, jag och mina killkompisar, invänder Gustav. Ses vi så kramas vi. Förr distanserade jag mig genom att skoja till det, men nu kramar jag alla mina vänner öppet och på allvar – jag tycker ju om dem.

– Numera är det faktiskt lika vanligt att killar kramar varandra som att tjejer gör det, säger Julia.

– Ja, men nästan alla mina vänner skulle reagera om jag gick hela vägen och låg med en kille, säger Gustav. Killar vaktar nog mer på sig själva och varandra än vad tjejer gör, och vissa av mina killkompisar är ganska homofobiska, de skulle klassa mig som bög och tycka att jag var konstig.

– Mmm … Och tjejer är i stället räddast för horryktet, säger Jonas. Deras sexuella utrymme är klart mindre än killarnas, de kan inte ligga med särskilt många om de vill slippa bli betraktade som slampor – men det är ingen fara om de har lite tjejsex. Just där har de större frihet än killarna.

– Ja, jag skulle ju inte genast bli betraktad som lesbisk bara för att jag hånglade med en annan tjej och kanske hade sex med henne någon gång ibland, säger Julia.

– Normerna kring kön och sexualitet är så extremt starka, säger Gustav. De påverkar oss även om vi ogillar dem. De gör det till exempel lättare att se sex mellan tjejer som en kul grej bara, det är liksom inte sex på riktigt. När två killar ligger med varandra är det enligt normerna grövre och mer på allvar.

– I porren är det ju vanligt att två tjejer hånglar med varandra och kanske har oralsex, men det är bara förspelet – sen kommer mannen in och gör det ”på riktigt”, säger Jonas.

– För mig skulle det nog vara en ganska stor grej att bli kär i en kille och ha sex med honom, fortsätter Gustav. Jag skulle bli tvungen att okeja det inför mig själv, och jag skulle vara lite skrajsen – även jag har ju bögryktet att akta mig för, även om jag ogillar det.

– Det skulle vara en stor grej för mig också, säger Julia, alltså att ligga med en tjej. Fast jag skulle inte börja känna mig förvirrad och undra om jag var lesbisk. Men mamma skulle ju undra och börja oroa sig för att jag kunde få det svårt.

Det verkar främst vara ungdomar och unga vuxna som tar sig friheten att vandra mellan olika sexuella identiteter, det är den bild man får om man studerar forskningen på området. Män och kvinnor i de äldre generationerna tycks ha en starkare tendens att se sin egen och andras sexuella hemvist som statisk och livslång – man är hetero, homo eller bi.
Både Gustav och Julia tycker att den attityden är tråkig.

– Ja, det är trist att stoppa in människor i fack, säger Gustav. Just nu tänder jag mest på tjejer, men om tio år kanske jag blir kär i en man, och den tanken bekymrar mig inte alls. Jag hoppas bara att jag lever ut den kärlek jag känner.

– Vi människor kan förändras, säger Julia, och vi kan bli förälskade i vem som helst. Det är de personliga dragen man blir kär i, könet behöver inte spela någon roll. Och det vi gör avgör inte vad vi är, eller hur?

– Mina föräldrar är fina, de säger att jag får vara vad jag vill, säger Gustav. Men om jag först kom hem med en flickvän och sen med en pojkvän skulle de nog bli oroliga och vilja prata om det.

– Mina föräldrar skulle nog inte säga så mycket, men de skulle få jobba med sig själva, säger Julia. Om jag kom hem med en tjej och sade att jag var förälskad i henne skulle de tro att jag hade upptäckt att jag var lesbisk – jag skulle verkligen få förklara att jag bara hade råkat bli kär i henne just då och att detta inte nödvändigtvis gjorde mig homosexuell för livet.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.