Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Illusionen om det perfekta livet blir en boja

Anna-Karin Sahlin.
Anna-Karin Sahlin. Foto: Privat

Träning, lyxig eller nyttig mat, gulliga familjer, vackra hem. I dag är det inte bara bilder av kändisars ”perfekta” liv vi möter. På sociala medier visar vanliga personer, som vi kan identifiera oss med, upp sina bästa sidor.

När Anna-Karin Sahlin vaknat och loggar in på Facebook dyker det upp en reklambild på en kvinna med ett måttband runt sin smala midja. I annonsen finns flera råd om hur hon ska lyckas gå ned i vikt under veckan. Senare under dagen läser hon kvällstidningen och hittar tio tips på olika metoder för att bli lite snyggare. På väg hem från skolan går hon in i närmaste matbutik och möts av löpsedlar som talar om hur utseendet kan förbättras ännu lite mer.

Anna-Karin Sahlin är sociolog och utbildad vid universitetet i Karlstad. Hon växte upp i Östersund och har personlig erfarenhet av hur strävan efter det perfekta kan få negativa konsekvenser. I boken ”Du ska vara perfekt”, utgiven på eget förlag, beskriver hon hur det kan vara för en ung tjej i dag – och hur krav och snedvridna ideal påverkar allt fler.

– Jag vill också få läsarna att ifrågasätta rådande normer och få dem att reflektera över sitt eget liv. Men jag är ingen expert utan försökte samla ihop mina erfarenheter i en tankebok. Jag märker att unga tjejer, men också pojkar, mår dåligt av ökad press och ökad stress. Illusionen om det perfekta livet tynger många.

Anna-Karin Sahlin skulle önska att fler diskuterade och ifrågasatte hur de rådande idealen påverkar oss som lever i Sverige i dag. Hon säger att för många är drömmen att ha ett perfekt utseende, en perfekt bostad, ett perfekt och utvecklade arbete … och att redan som ung ha besökt flera exotiska länder, och älska att besöka gymmet. Varför har det då blivit så här?

– Jag tror att det finns en grundläggande tanke om det perfekta hos många av oss. Men via sociala medier, till exempel Facebook och Instagram, kan vi hela tiden se vad andra gör och hur de ser ut. Denna ständiga uppkoppling ger en ganska skev bild av vad vi faktiskt klarar av eller ”måste” göra för att duga och räknas, säger Anna-Karin Sahlin.

I sin bok skriver hon att begreppet perfekt rymmer en inneboende motsättning. Samtidigt som män­niskor strävar efter det perfekta livet och det perfekta utseendet måste vi konstatera att ”det perfekta” inte existerar.

– Vad det innebär att vara perfekt beror på vem, och när, vi frågar eftersom idealen skiftar. Samtidigt existerar en ständig strävan efter att följa rådande skönhetsideal, modetrender och den mall som för tillfället gäller för att vara snyggast eller anses ”lyckad”. I dag är det bara att slå på tv:n eller titta i en modetidning för att se vilka ideal som gäller.

– Det är oerhört viktigt att lyfta fram det samhälleliga perspektivet, att det finns en massa kommersiella intressen som påverkar oss att alltid sträva efter mer. Det finns en hel industri som vill att vi ska må dåligt och vara missnöjda för att vi ska ”konsumera” oss lyckliga. Den påminnelsen är viktig att ha med sig för att kunna genomskåda alla bilder och liknande som vi översköljs av.

Eftersom det är svårt att nå upp till illusionen om det ”perfekta” kan bilderna av det orsaka ohälsa av olika slag, menar Anna-Karin Sahlin. I hennes fall ledde det till att hon drabbades av ätstörningar. I dag mår hon bra sedan länge och återvänder inom kort till Östersund efter att under en tid ha bott och arbetat på Jylland i Danmark.

– Sociala medier och internet når oss var vi än befinner oss på jordklotet. Jag vill inte styra vad andra publicerar och lägger upp där, men jag har försökt ändra mitt eget tänkesätt och mitt beteende. Vidare tror jag att den ständiga uppdateringen på nätet medför att många kan känna att de inte duger eller ”presterar” tillräckligt i förhållande till andra. Ibland tror jag att det räcker med att påminna sig om att det oftast är det positiva som lyfts fram, sällan den negativa sidan av livet. En sådan påminnelse kanske gör att vi inte behöver tävla och jämföra oss med andra.

I sin bok skriver Anna-Karin: ”Det är inte många som skriver att de inte mår bra, eller lägger upp en bild på en ihopslängd måltid med korv och makaroner eller visar upp en bild på en ”slö stund i soffan”. Det vi till största delen får ta del av är träningsbilder, nyttig eller lyxig mat, nya klädinköp eller helt enkelt bilder och uppdateringar som hela tiden spär på denna illusion av att livet är så otroligt lättsamt och underbart!”.

I dag kan vem som helst starta en blogg och skriva om sitt liv, något Anna-Karin menar är positivt. Det gör det lättare för andra att bli inspirerade – men också att bli negativt påverkade.

– Det är inte bara kändisar som bloggar, utan vanliga personer som du och jag. Deras liv liknar de flesta andras och därför är det lätt att identifiera sig med deras ofta till synes perfekta vardag.

– Men så finns det bloggare som skriver om sina sjukdomar, om ätstörningar och så vidare. Och deras berättelser är viktiga.

Kraven särskilt på unga är större i dag än bara för några år sedan då Anna-Karin själv var tonåring, menar hon. Det krävs bra betyg för att komma in på rätt gymnasieskola och i bakgrunden finns ständigt risken att bli arbetslös som ett mörkt spöke. Att vara vacker, sporta och hålla sig i form, och sedan göra viktiga val som 16-åring för att bana väg för en lycklig framtid, är också krav att leva upp till.

Hur ska unga lära sig att hantera de yttre och inre kraven?
– Jag tror att det här är något som tidigt borde tas upp i skolans undervisning och även inom idrottsföreningar, svarar Anna-Karin Sahlin. Man borde diskutera vad det innebär att alltid känna ett tryck att göra som alla andra och se ut som alla andra. Jag vet av egen erfarenhet att en stärkt självkänsla är ett bra skydd mot att drabbas av exempelvis ätstörningar. Den som är trygg i sig själv blir inte lika beroende av vad andra tänker och tycker.

Anna-Karin Sahlin

Ålder: 29 år.

Bor: Fredrikshamn i Danmark, flyttar inom kort till Östersund.

Familj: Pojkvän.

Gör: Har under senare år arbetat med olika projekt inom det sociala området.

Bakgrund: Uppvuxen i Östersund. Kraven på att vara perfekt ledde till att hon som ung drabbades av ätstörningar. Läste till sociolog på Karlstads universitet. Har skrivit boken ”Du ska vara perfekt – en tankebok om ytliga ideal, djupgående konsekvenser och vikten av att ifrågasätta” (Utgiven på eget förlag).

Anna-Karins tips för att inte fastna i jakten på det ”perfekta”

Sociala medier har en stor plats i mångas liv, på gott och ont. Sortera bort allt som inte får dig att må bra, kan låta självklart men kan vara svårt. Ta bort personer som förespråkar sådant du inte själv står för och som kanske spär på den fokusering som råder kring utseende och kropp.

Viljan att vara perfekt bygger på ouppnåelig dröm. Mitt tips är att fundera över om du verkligen har tid och energi att både sträva efter det ouppnåeliga och samtidigt finna glädje och styrka i att göra det du verkligen vill.

Vilka är dina positiva egen­skaper? Genom att fokusera på dem utvecklas du som människa och du kommer att känna dig tryggare. Min erfarenhet är att du då också lägger mindre energi läggs på oväsentligheter. Som att någon har ett ”bättre” jobb än du, en ”finare” lägenhet” eller något annat du känner missnöje med.

Inspiration. Fundera över vilka människor som inspirerar dig. Jag inspireras ofta av dem som vågar vara sig själva och inte lever efter andras tyckande och dömande. Jag blir även inspirerad av dem som inte hela tiden strävar efter att vara bättre än andra.

Ifrågasätt ibland ditt eget sätt att vara. Jag har svårt att tänka mig en person som är perfekt i alla situationer, en person som aldrig gör bort sig och aldrig vågar göra något oväntat och spontant.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.