Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Irländarna hade en plan – till skillnad från Sverige”

David Sumpter kommer att sitta klistrad framför matchen mellan Sverige och Italien i morgon. Med hjälp av pilar och skisser förklarar han varför han är så besviken på Sveriges insats mot Irland.

Sverige kom undan med en kvittering i måndags. Men spelmässigt var vi utklassade av Irland som använde en enkel taktik – gamla hederliga djupledsbollar.

Det menar matteprofessorn David Sumpter som visar oss några skisser som baseras på uppgifter från analysföretaget Opta som levererar data om matcherna under EM.

– Irländarna använde inget avancerat spelsystem. Men till skillnad mot Sverige så hade de en plan. Redan från matchstart visste de vad de skulle göra, nämligen gå till anfall, säger han och visar med pilar hur irländarna spelade.

Så fort de fick bollen, skickade de den så långt fram på planen som möjligt, för att därefter rusa efter den. Det har visat sig vara en väldigt effektiv taktik om den genomförs planenligt, enligt David.

Med pilar visar han i vilken riktning bollen gick från olika platser på planen. Då ser man att passningarna gjordes i huvudsak mot vänster planhalva där Irlands Robbie Brady oftast befann sig.

– Det var också härifrån som de flesta problemen skapades för det svenska laget. Gång på gång skickade den irländske målvakten Darren Randolph bollen långt upp mot vänster där Brady sköt vidare mot mål.

David visar oss också en ”värmekarta” som har gjorts över de båda lagens spel som baseras på bollinnehav. Ju mörkare ett område är, desto fler passningar gjordes där. Fler och mörkare partier indikerar att Sverige hade ett större bollinnehav än Irland.

– Man kan se att det är mer svensk aktivitet och fler passningar både på den vänstra och den högra ytterkanten.

Pilarna visar att Andreas Isaksson precis som den irländske målvakten skickade bollen mot mittfältet. Men de svenska spelarna visade inte samma målmedvetenhet.

De irländska spelarna klarade inte att genomföra lika många passningar mellan sig generellt. Däremot var deras passningsspel mer strategiskt genom att de skickade upp bollen framför mål.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.