Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Jag kämpade för att bli den perfekta unga tjejen”

När Michaela Forni kände att hon inte kunde leva upp till normen för hur en ung kvinna ska vara bloggade hon om att våga vara ”operfekt”. Här står hon framför en målning i ett garage vid Stureplan i centrala Stockholm.
När Michaela Forni kände att hon inte kunde leva upp till normen för hur en ung kvinna ska vara bloggade hon om att våga vara ”operfekt”. Här står hon framför en målning i ett garage vid Stureplan i centrala Stockholm. Foto: Anette Nantell

I flera år kämpade den kända bloggerskan Michaela Forni för att bli den perfekta tjejen. I dag, 25 år gammal, har hon insett att det finns ideal som är ouppnåeliga för henne och andra jämnåriga.

Klockan var några minuter över sex en morgon. Michaela Forni, då 21 år, var ute på sin sedvanliga morgonpromenad när hon plötsligt stannade upp. Hon blev plötsligt förbannad och undrade vad hon egentligen höll på med. Varför var hon uppe så tidigt och varför vandrade hon omkring i mörkret innan solen ens hade gått upp?

– Det är inte fel att gå en tidig morgonpromenad, men det är alltid fel att pressa sig till saker bara för att man ”måste”. Så här i efterhand var det ganska sjukt att jag gick upp så där tidigt. Men på den tiden ville jag bli den perfekta tjejen och den ultimata människan. Jag ville vara cool, supersnygg, bäst på jobbet och laga spännande maträtter. Så skulle kroppen vara i perfekt skick.

Michaela Forni är så kallad profile manager på Modern women media, ett bolag ägt av mediekoncernen Stampen med en rad olika sajter som når över två miljoner kvinnor varje vecka. Samtidigt ansvarar hon för devote.se – en svensk bloggplattform och en av landets största mötesplatser för unga tjejer på nätet. Varje vecka besöker över 600.000 personer sajten. Många av dem är inne på Michaelas blogg.

Efter ”uppvaknandet” den där morgonen skrev hon ett blogginlägg med rubriken ”Jag kan inte vara perfekt tyvärr”. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många unga tjejer berättade att de kände igen sig och uttryckte glädje över att någon vågar erkänna att kraven ibland känns oerhört betungande.

Så här skrev Michaela:

”Den perfekta tjejen ska tycka att det är superroligt att gå på gym och mer än gärna vilja, orka och hinna med det några gånger i veckan. Den perfekta tjejen ska inte bara ha ett jobb, hon ska ha en karriär och den ska gå spikrakt uppåt och pengarna ska ramla in. Den perfekta tjejen ska älska mat och helst kunna äta väldigt mycket och ofta men samtidigt inte skaffa sig några överviktskilon”.

Skärmdump av blogginlägget från april 2012

Hon fortsatte med att den perfekta tjejen ska tycka om att läsa böcker, ha körkort, gilla hemmakvällar, men samtidigt vara festlig. Dock utan att festa för mycket. Den perfekta tjejen ska också vara allmänbildad, skitrolig, ha sett de flesta relevanta filmer och kunna leverera citat på löpande band. Hon ska vara politiskt insatt, gilla sport, umgås mycket med sina vänner, hinna med att umgås med sin familj och ha självdistans. Och så ska hon se perfekt ut.

– Jag hade i flera år strävat för att leva upp till de idealen och hade verkligen kämpat för att bli den perfekta unga tjejen – utan att jag reflekterade så mycket över det, säger Michaela. Det var alltså inte ett medvetet val att försöka bli perfekt. På morgonen när jag skrev den där krönikan insåg jag att jag, utan att egentligen ha tänkt så mycket på det, ständigt försökte nå ett ideal som inte är möjligt för mig eller någon annan ung kvinna att nå.

– Och det smärtade mig att så många unga kvinnor strävar så mycket efter att vara perfekta i stället för att slappna av lite och njuta av vilka vi är och det liv vi har. Jag tänkte att mina vänner, mina föräldrar, min partner och mina kolleger nog uppskattade mig, med mina goda och kanske mindre goda sidor. Varför skulle då inte jag kunna njuta av min egen person i stället?

Vi träffar Michaela Forni på kontoret i centrala Stockholm. Hon säger att hon tidigare var en ”ung kvinna i karriären” som bara sprang och sprang, det var ett ständigt pågående maratonlopp på jobbet och privat – i högsta tempo.

– Jag var rädd att kickas ut, att inte duga och inte bli respekterad. Jag jämförde mig hela tiden med andra, och kände mig ofta otillräcklig.

Michaela Forni har bloggat i elva år. Det hela började hemma i flickrummet i Nacka när hon inte fick åka på Hultsfredsfestivalen som kompisarna. Hennes blogg blev snabbt bland de största i Sverige.

– Jag har visat upp en bild av mig som är sanningsenlig sedan dag ett i sociala medier och på internet. Men hela tiden, i mig själv, har jag försökt att bli ”Den perfekta kvinnan”.

Michaela kände mer och mer att om hon hela tiden skulle sträva efter att vara perfekt så skulle hon bli olycklig till sist. I dag vill hon vara sig själv. Men vad innebär det i praktiken?

– Jag kan faktiskt sova en timme längre och strunta i sminket om jag känner för det. Jag kan träna en gång i veckan och känna att det räcker alldeles utmärkt. Jag behöver inte läsa alla böcker man ska ha läst, se alla filmer man ska ha sett eller ta del av all den nyhetsbevakningen man bör ha koll på. I dag är jag inte orolig för hur folk ska uppfatta mig, att inte vara perfekt nog.

Är det svårt att vara sig själv?

– Nej, jag tror att jag lyckas ganska bra med det. Visst funderar jag på om min självbild är felaktig. Har jag byggt upp en ytlig bild av den jag vill vara? Jag brukar fråga min partner, mina nära vänner och mina kolleger om bilden jag har av mig själv stämmer överens med bilden de har av mig. Så länge de säger att den gör det är allt lugnt och jag blir också lugn.

Michaela tror att det är viktigt att kända personer och de som är uppmärksammade i exempelvis bloggvärlden vågar visa upp vilka de verkligen är. Hon hade gärna haft en sådan person att se upp till som ung tonåring.

– När jag kom in bloggbranschen och modevärlden såg jag att flera av mina ”idoler” bara var ett tomt skal. De gick så in i den roll som de trodde förväntades av dem att de förlorade sig själva. Det är tragiskt att så många unga köper den bilden.

Foto: Anette Nantell

Michaela vill peka på duktig-flicka-syndromet som en förklaring till att unga tjejer strävar efter att bli perfekta. Hon säger att dessa egenskaper kan vara bra och är en drivkraft för att nå framgångar på jobbet, inom idrotten eller privat. Men när räcker det? Vart går gränsen för när strävan efter det perfekta blir till något destruktivt?

En av Michaelas nära vänner är ekonom, en mycket duktig sådan. Men ändå tycker hon att hon inte duger eftersom hon inte känner sig tillräcklig snygg.

– Jag blir ledsen när jag hör sådant. Det är ett sjukt samhälle när människor ska behöva känna så.

På en tjejträff för ett par år sedan berättade flera av deltagarna om olika problem i sina relationer. Men en tjej menade att hon och hennes partner hade det så bra, det förekom inga gräl eller diskussioner.

– Hon skapade ångest hos oss för att inte vi hade den perfekta relationen, men lurade också sig själv. För jag vet i dag att hennes relation inte alltid är så där rosaskimrande.

Så här slutade Michaela Forni sitt blogginlägg för fyra år sedan:

”Förlåt mig men jag hatar verkligen gym. Och jag älskar kolhydrater. Jag tycker godis är jättegott. Jag har inte så fint hår. Min mage är rätt mjuk. Mina ben är inte milslånga. Jag har inte hunnit läsa nyheter på flera veckor och har ingen aning om vad som händer i världen just nu. Jag har inte sett en rad av alla de klassiska filmer man ’måste ha sett’. Jag gråter offentligt oftare än vad som kanske anses vara okej.

Jag hoppas att jag kommer sluta bli påverkad av den bransch jag jobbar i och det samhället jag lever i. Att jag, och alla ni andra som känner igen er, lär oss att sänka kraven på oss själva. Jag orkar inte vara trött på mig själv när jag inte lyckas med allt. Jag vill bara vara glad över mig själv för det jag har åstadkommit och den jag är”.

Hur gick det?

– Ibland svajar det till. Som när jag skulle på modemagasinet Elles stora gala. På morgonen vaknade jag med en groteskt stor finne i ansiktet. Jag gick till galan och såg alla vackra och välklädda människor. Jag kände mig ful och otillräcklig och ville bara gå därifrån. Sådant kan livet också vara. Jag måste fortsätta att tänka på att ingen är perfekt och att jag duger som den jag är.

Fakta. Michaela Forni
 • Ålder: 25
 • Bor: Stockholm
 • Familj: Sambo, föräldrar och syskon
 • r: Profile manager på Modern women media, ett bolag ägt av mediekoncernen Stampen. Hon arbetar med att stärka olika bloggares varumärke. Samtidigt ansvarar hon för devote.se en mötesplats för unga tjejer på nätet.
Fakta. Synonymer till perfekt
 • Fulländad, fullkomlig, utmärkt, felfri, idealisk, ideal, mönstergill, otadlig, oklanderlig, toppen, tiptop, mästerlig, finemang, utsökt, utomordentlig och hundraprocentig

Motsatsord till perfekt:

 • Bristfällig, felaktig och defekt

Synonymer till perfektionism:

 • Strävan efter fulländning; pedanteri och överdriven petighet
Fördjupning. Läs mer om Michaela Forni
 • Blogginlägget. Här hittar du Michaela Fornis blogginlägg om att inte alltid kunna vara perfekt.
 • Bloggen. Här hittar du Michaela Fornis blogg.
 • Lite extra info om Michaela Forni: År 2009 släppte hon textsamlingen ”En bok om kärlek” och år 2014 kom uppföljaren ”Om att älska”. Däremellan har Michaela bland annat drivit en podcast, har haft en egen webb tv-serie samt blivit delägare i välgörenhetsorganisationen Givesom.
Fördjupning. Läs mer om perfektionism och utseende
 • Tidigare Insidan-artikel. Möjligheterna att förändra utseendet är fler än någonsin, samtidigt som idealen blivit allt svårare att uppnå. Läs artikeln
 • Tidigare Insidan-artikel. En perfektionist ställer krav på sig själv och andra som är nästan omöjliga att leva upp till. Läs artikeln
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.