Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Jag väljer bort sex med en partner”

Läsarna svarar på Insidans serie om porrimpotens.
Läsarna svarar på Insidans serie om porrimpotens. Foto: Beatrice Lundborg

Flera läsare känner igen sig i Insidans serie om porrimpotens och några ska försöka sig på ett porrstopp. Andra önskar att vi skulle uppmärksamma kvinnorna lite mer.

”Det är bra att ni fokuserar på unga, men problemet finns förstås i alla åldrar. Jag skulle gärna läsa fler intervjuer med psykologer och forskare som utvecklar vidare hur porr och intensivt onanerande kan skapa en självtillräcklighet vad gäller sexuell tillfredsställelse – kanske i samband med långa perioder utan nära, intima relationer. Det kan i och för sig vara stärkande, men kan verka som ett hinder då man plötsligt vill etablera en intim relation. En hel del möjliga förklaringar till problem i min egen relation blir blottlagda genom artiklarna.”

Lisa

”Jag känner igen mej i det Insidan tar upp i serien porrimpotens. Jag runkar till porr och då får jag stånd utan problem, men när jag ska ha sex med min sambo vill det sig inte. Jag har funderat över orsaken till mitt ointresse för sex ’in-real-life’. Kanske är jag inte kär i min sambo? Ska jag göra slut? Nu inser jag att det kanske rör sig om porrimpotens. Så nu blir det porrstopp och så ska jag ge vårt förhållande en andra chans.”

A

”Eter att ha läst Insidans artiklar om porrimpotens gick det plötsligt upp ett ljus om vad som är ’fel’ med mig. Min livshistoria är inte som Kalles, en intensiv porrkonsument som inte kunde få stånd med sin partner (DN 9/5). Men jag kunde se mönstret. Jag befinner mig i en annan livsfas än vad han gör. Jag är 50+, jag har haft ett rätt hyfsat aktivt sexliv tills för cirka tio år sedan. Vilket som kom först, bristen på sex eller porrkonsumtion, vet jag inte.

Jag läste artikeln i dag och fick mycket att tänka på. Men jag kan absolut se mönstret: mycket porr = vikande potens med en partner. Jag befinner mig i stadiet där jag med en axelryckning väljer bort sex med en partner, eftersom det inte har funkat så bra de senaste gångerna, och tänker ’ja, det är väl åldern. Jag har knullat färdigt i mitt liv’ och börjat nöja mig med porr.

Insidans artikel var en ögonöppnare! Jag har ju aldrig ens funderat runt detta med belöningssystem. Och onani som är en så jäkla självklar belöning! Mer än mat, tycker jag ... Nu måste jag ta en titt igen på min livssituation och vad jag håller på med.”

H

”Jag håller med om att mycket av spänningen kring sex försvinner men tror inte att det bara gäller personer som storkonsumerar porr. Jag känner i alla fall att jag mättas av alla sexskildringar i medier, inklusive klädannonser och musik, samt av diverse informativa program om sex. Nej, det är inte kul längre.”

Kanske asexuell

”Det är jättebra att porrens skadeverkningar tas upp. Något jag slogs av i Insidans artikelserie var dock att det enbart fokuserades på hur porr skadar män; män kan bli impotenta om de tittar på porr för mycket, män tänder inte på sina flickvänner och så vidare. Stackars män som måste objektifiera kvinnor för att bli sexuellt stimulerade!

Vad sägs om att uppmärksamma de tusentals kvinnor som faller offer i porrindustrin varje år? Som våldtas, utnyttjas och tvingas jobba under vidriga förhållanden? Som skadas under inspelningar och får sitt liv förstört?

Vad sägs om att uppmärksamma att också kvinnors sexualitet påverkas enormt av porrsamhället? Kvinnor objektifieras ständigt, och kvinnokroppen är sjukt sexualiserad i vår kultur. Hur påverkar det en kvinna att en porrmissbrukande pojkvän inte får upp kuken när man ska ligga?

Tack vare porr och sexistisk reklam har både män och kvinnor en sjuk bild av hur kvinnokroppen ska se ut, och hur sex ska gå till (i kvinnors fall undergivenhet med mera). Försök att problematisera och uppmärksamma detta nästa gång.”

Man 1990

”Har nu läst artiklarna om porr som jag tycker hade ett hyfsat anslag. Men jag tyckte de hade en skuldbeläggande attityd gentemot unga män som jag inte förstår. Lite som ’moralisk upprustning’ på femtiotalet. Och varför inte bredda analysen till att omfatta båda könen?”

Mats

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.