Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/jan-93-har-fortfarande-mardrommar-om-finska-fortsattningskriget/

Insidan

Jan, 93, har fortfarande mardrömmar om finska fortsättningskriget

Jan Kjellberg tittar på gamla bilder från Finlands krig mot Sovjetunionen på 40-talet. Han deltog själv i kriget under ett år som frivillig svensk soldat. I dag är han 93 år och den siste som fortfarande finns i livet från hans militära enhet.
Jan Kjellberg tittar på gamla bilder från Finlands krig mot Sovjetunionen på 40-talet. Han deltog själv i kriget under ett år som frivillig svensk soldat. I dag är han 93 år och den siste som fortfarande finns i livet från hans militära enhet. Foto: Beatrice Lundborg

Den 6 december firar Finland hundra år som självständigt land. Men kampen för frihet fortsatte i många år efter det. När Jan Kjellberg var 18 år 1942 tog han värvning i Finlands krig mot Sovjetunionen. Under ett års tid låg han vid fronten öster om Ladogasjön. I dag är han den sista i sin militära enhet som fortfarande är i livet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in