Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Kabaré ger röst åt unga i förorten

Sandra Eriksson är konferencier och ”Mickis” Blavier har skrivit texter till ”En hiphopkabaré i orten” där hon också står på scenen.
Sandra Eriksson är konferencier och ”Mickis” Blavier har skrivit texter till ”En hiphopkabaré i orten” där hon också står på scenen.

Hur är det att växa upp i en förort som ingen bryr sig om? I en ny ”hiphopkabaré” i Kärrtorp berättar ungdomar själva om hur de ser på sin verklighet.

För ett år sedan attackerade nazister en demonstration mot rasism i Kärrtorp i södra Stockholm. I maj 2013 tände ungdomar eld på ett stort antal bilar i Husby norr om stan. Fönsterrutor krossades och flera byggnader blev förstörda. Nyheten om upploppen spreds även i internationella medier.

De här två händelserna är bakgrunden när unga dansare och rappare nästa vecka har premiär på ”En hiphopkabaré i orten” som produceras av föreningen Vox Pacis. Varför var det just i Husby som bilbränderna inträffade? Hur är det att växa upp i en förort som ingen tycks bry sig om? Och går det att åstadkomma fred och försoning? Frågorna som ungdomarna tar upp i sina texter är många.

Mikaela ”Mickis” Blavier är arton år och bor i Rotebro, inte långt från Husby. Hon går sista året på rap­-linjen på Fryshusets gymnasieskola. Så länge hon minns har hon skrivit texter om sitt liv och om hur hon upplever allt som sker omkring henne. Nu under arbetet med hiphopkabarén kretsar många tankar kring rasism och maktmissbruk.

Hon menar att det som hände i Husby var ett uppror mot det som många upplever som orättvisor i samhället.

–  En del förorter med många invandrare ”glöms” bort. Politikerna talar om satsningar – men inget händer. Det har vi haft långa diskussioner om under arbetet med kabarén.

Med sina texter vill Mikaela få folk att reagera, att tänka efter och respektera varandra.

– Alla är lika mycket värda och det känns nästan lite dumt att behöva påpeka en sådan självklarhet. Många av mina vänner har sitt ursprung i andra länder. Min dröm är en fri värld där alla kan tala med varandra på en jämbördig nivå. Ensam kan man inte göra så mycket. Men samarbete gör skillnad. Att tillsammans arbeta med en föreställning mot rasism gör att jag och vi andra som är med kan nå ut till flera, säger Mikaela.

Hon har alltid hållit på med musik och till ”En hiphopkabaré i orten” har hon skrivit om rasism och maktmissbruk.

– Hiphop är något som jag brinner för, det är min passion. Det är inte många tjejer som rappar och jag tycker tjejer ska ta mer plats, säger Mikaela.

I projektet medverkar unga med rötter i Turkiet, Palestina, Kenya, Kongo, Skottland, Finland, Etiopien, Iran, Kurdistan, Ryssland och Sverige. Där finns kristna, muslimer och företrädare för andra religiösa uppfattningar.

För snart ett år sedan, söndagen den 15 december, greps flera misstänkta för våldsamt upplopp sedan högerextremister angripit en demonstration mot nazism i Kärrtorp. Två personer skadades och en polis fördes till sjukhus. Kritik följde mot den inledningsvis begränsade polisinsatsen.

En vecka senare samlades 16.000 personer för att manifestera sin avsky mot alla former av rasism och nazism. En av initiativtagarna till demonstrationen var Sandra Eriksson, som bor i Kärrtorp. Som ung åkte hon till Costa Rica och Colombia. Hon har bott i Spanien och Frankrike, och arbetat som fredsobservatör i södra Mexiko.

– Jag har alltid varit nyfiken på andra och tycker det spännande att möta människor från olika kulturer med olika bakgrund. Så när rasister och nazister försöker ta över mitt bostadsområde, den plats jag tycker så mycket om, måste jag reagera.

Sandra Eriksson berättar att hon känner folk i Husby. Efter upploppen där i maj i fjol tog hon tunnelbanan ett antal stationen norrut för att skapa sig en egen bild av vad som hänt.

– Visst kan det kännas ledsamt att se unga förstöra i sina egna områden. Men när ingen lyssnar är det lätt att bli desperat. I många förorter har fritidsgårdar lagts ned och mycket service försvinner.

Den 13 maj 2013 sköt polisen ihjäl en man i en lägenhet i Husby. Enligt åklagaren skedde det i nödvärn, men polisens agerande fick mycket kritik. Händelsen har beskrivits som en tändande gnista för upploppen några dagar senare.

– Att den efterföljande debatten till stor del handlade om bilar och försäkringar i stället för att polisen skjutit ihjäl en oskyldig man känns symptomatiskt och tankarna far till Ferguson i USA där en ungdom dödades av en polis. Rättsväsendet diskriminerar etniska minoriteter, det visar att vi fortfarande har långt kvar till ett jämlikt samhälle, menar Sandra Eriksson.

Under hiphopkabarén i Kärrtorp är Sandra Eriksson konferencier och den som binder ihop de olika framträdandena. Hon är fyrtio år och äldre än de flesta av de andra medverkande.

– Det är underbart att möta så många ungdomar fyllda av kraft och hopp. Projektet visar att människor kan mötas och skapa någonting tillsammans oavsett ursprung och bakgrund. Det borde bli en läxa för dem som tror på ett ”vitt” Sverige, ett land där människor med annan hudfärg och tro inte har någon plats.

Vad kan en kabaréföreställning bidra med?

– Hiphopkabarén ger ungdomar som faktiskt bor i ”orten” och sällan tillfrågas chansen att berätta om sin verklighet, menar Sandra Eriksson. Det var likadant i samband med demonstrationerna Kärrtorp. Vi fick mycket stöd från hela världen, men mediebilden av nazisternas attack har stundtals varit väldigt skev. Nu ger vi vår version av det som hände.

– Böcker, teater och musik kan berätta så mycket om vårt samhälle, säger Mikaela Blavier. Vår kabaré har ett tydligt budskap: Det handlar om fred, försoning och kärlek.

Låttext från kabarén:

”de här blir början på en ny tid vår tid

att dela upp folk i raser det är raseri

dom sitter längst upp tjänar bara på vårt slaveri

som i en pyramid dom få på toppen styr allting

utan invändningar frågor kommer ingenstans

barn växer upp med en ögonbindel ignorans

media ljuger så att dom får ingen ärlig chans

lever i en illusion utan någon som helst balans”

Fakta.Voc Pacis

Den ideella föreningen Vox Pacis syfte är att konstnärligt, socialt, interkulturellt och interreligiöst arbeta för fred och försoning genom konstnärliga uttrycksformer, nationellt och internationellt.

Vox Pacis (namnet betyder Fredens röst) bildades 2006 och har producerat ett stort antal festivaler, konserter, föreställningar, utställningar, kurser och workshoppar. En verksamhet som omfattat barn, ungdomar och vuxna från femton olika kulturer och alla de stora världsreligionerna. De senaste åren har Vox Pacis insatser inriktats på att involvera och engagera ungdomar från Stockholms förorter.

Föreningens konstnärliga ledare är regissören Gunilla Nordlund.

”En hiphopkabaré i orten” spelas på Teater Reflex i Kärrtorp den 6, 11, 12 och 13 december.www.voxpacis.org

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.