Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Kan man dejta fast man är gift?

”Ha en affär” uppmanar otrohetssajten Victoria Milan på affischer över hela Stockholm. Reklamombudsmannen har hittills fått över tvåhundra anmälningar om annonseringen.
”Ha en affär” uppmanar otrohetssajten Victoria Milan på affischer över hela Stockholm. Reklamombudsmannen har hittills fått över tvåhundra anmälningar om annonseringen. Foto: Hugo Nabo

Reklamen för nya”otrohetssajten” har retat upp många och lett till rekordmånga anmälningar till reklamombudsmannen. Anna, 47, är gift med har nätdejtat andra män i tio år.

Det började när Annas yngre syster hade separerat från sin kille och bestämde sig för att söka en ny partner på en dejtingsajt på nätet.

– Hon och jag satt tillsammans vid datorn och hjälptes åt att skriva hennes annons. Jag tyckte att det var roligt och spännande, berättar Anna, 47 år.

Den gången var Anna i slutet av 30-åren och gift sedan 15 år med Nils. De har två söner tillsammans, som då var i de tidiga tonåren. Både Anna och Nils hade ”tröttnat” på sitt gemensamma sexliv, Nils mer än hon, säger Anna. Men de var fästa vid varandra och Anna hade inga tankar på att skiljas.

– På kul satte jag in en egen annons, med utgångspunkt i att jag själv skulle vara singel. Jag fick massor av svar. Jag började mejlväxla med några män, men så småningom fick jag ju berätta för dem att jag egentligen var upptagen.

En av dem som svarade var Bengt, en företagsledare från en annan stad än den där Anna bor. Han var singel, stod det i hans profil. Anna gillade hans mejl, och det var ömsesidigt. De skrev om allt möjligt, även om sex.

– När jag till slut skrev till Bengt att jag var gift skrev han ”det är jag faktiskt också, det är inget hinder”, berättar Anna.

De sågs första gången på ett hotell, pratade och drack vin. Sedan ville Bengt veta några saker, sa han.

– Han frågade om min inställning till preventivmedel och abort, om jag haft några könssjukdomar och vad jag trodde att min man skulle göra om han kom på att jag var otrogen, säger Anna. Det var lite som en anställningsintervju.

– Bengt hade haft sidoförhållanden under hela sitt äktenskap. Det han var ute efter var inte sex, det hade han redan med frun, utan passion och spänning.

Anna och Bengt började ses, med ganska långa mellanrum eftersom de bodde långt ifrån varandra.

– Jag blev förälskad, det blev en passion, säger Anna. Även om jag egentligen insåg att jag absolut inte skulle vilja byta ut min man mot Bengt, så kunde jag inte låta bli att fantisera om att Bengt och jag skulle vara ett par. Och jag led av att vi hade så litet kontakt mellan våra träffar. Men när vi sågs var Bengt väldigt uppskattande och uppvaktande, det var underbart.

Bengt och Anna träffades i ungefär fem år. Sedan började relationen ebba ut, Anna kände sig otillfredsställd av den glesa kontakten och de började också få allt fler konflikter.

Det var då som Anna gick ut på nätet igen, för att hitta någon att ”motverka” bindningen till Bengt med. Sedan dess har hon träffat en rad män. Ofta har det inte blivit någonting alls, men med några har hon haft längre förhållanden.

– Första gången kändes det som om jag gjorde något stort och farligt, säger Anna. Jag var rädd att det skulle vända upp och ner på allt. Jag förstår att det låter provocerande, men för mig har det här varit bra. Det har avdramatiserat sexualiteten för mig, det är inte så märkvärdigt. Det handlar inte alls bara om fysisk tillfredsställelse, det har funnits mycket ömhet och värme i de här förhållandena. Sexualiteten öppnar för en speciell närhet, jag känner mig som en mer kärleksfull människa nu.

Precis som man kan älska alla sina barn, och ha flera bästa vänner, kan man ha unika relationer med flera män, resonerar Anna. Olika människor tillför varandra olika saker. Men har hon inte dåligt samvete för Nils, som inget vet?

– Nej, bara om jag tror att han sitter ensam och har tråkigt just när jag träffar någon annan. Men det hela bygger förstås på att min man inte är intresserad av mig fysiskt, annars vore det en annan sak. Jag älskar honom verkligen, hur många män jag än träffar så är han ett slags norm för mig, han är ”rätt”, ingen överträffar honom som människa.

Vissa av Annas förhållanden har varit mer passionerade, andra mindre. Men i stunden finns där alltid en form av passion, säger Anna.

– Jag tror att det är nödvändigt att man har den inställningen till varandra, ”om vi bara kunde, så skulle vi två vara ett par”. Det är som en tyst överenskommelse. Ingen vill vara någon annans tidsfördriv, man vill vara den som den andra helst vill ha. Och när man är tillsammans, då är det så.

Fotnot: Anna, Nils och Bengt heter egentligen något annat.

Otrohetssajt har fått rekordmånga anmälningar

Reklamombudsmannen har fått rekordmånga anmälningar, hittills över två hundra, om otrohetssajten Victoria Milans reklam, berättar reklamombudsmannen Elisabeth Trotzig.

– Om det visar sig att det inte är själva reklamen som anses oetisk, utan att det är produkten som sådan som upprör, så lämnas ärendet utan hänseende. I annat fall tar opinionsnämnden ställning till om reklamen ska frias eller fällas.

– Jag tror att en orsak till de många anmälningarna är det stora formatet. Tv-reklam tenderar att få fler anmälningar eftersom den har stort genomslag. I det här fallet rör det sig både om tv-reklam, reklam i tunnelbanan och utomhus. Det blir massivt, säger Elisabeth Trotzig.

DN

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.