Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 07:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/kis-rektor-det-finns-sakert-fortfarande-mycket-som-kan-forbattras/

Insidan

KI:s rektor: Det finns säkert fortfarande mycket som kan förbättras

Ole Petter Ottersen.
Ole Petter Ottersen. Foto: Eva Tedesjö

Karolinska institutets rektor delar inte visselblåsaren Oscar Simonsons åsikt att problemen från Macchiarini-affären kvarstår i organisationen. 

– KI har vidtagit många åtgärder för att förhindra att något liknande ska kunna hända igen, säger Ole Petter Ottersen.

Delar du bilden av att det varit problem med en tystnadskultur på KI? Och hur ser du på det i så fall?

– Grunden för all akademisk verksamhet är att ifrågasätta, diskutera och uttrycka sina åsikter. Uppgifter om tystnadskultur måste tas på största allvar. Det går inte att säga att det förekommit en tystnadskultur generellt på KI, långt därifrån. Men jag har förstått att det har funnits problem inom vissa delar av KI.

Hur ser det ut nu vad gäller detta?

– Ökad öppenhet är en av mina mest prioriterade frågor här på KI. Det har också ingått som en central del i det omfattande åtgärdsprogram som sattes igång på KI efter Macchiarini-ärendet 2016. Jag tycker att vi kommit en bra bit på väg. Bara häromdagen deltog jag till exempel på ett seminarium, öppet för alla på KI, som handlade om meddelarfrihet, yttrandefrihet, öppenhet och en god organisationskultur på KI. Vi hade bjudit in justitierådet Thomas Bull, en av Sveriges ledande experter på området och det blev en mycket bra diskussion. Jag skrev om detta på min rektorsblogg så sent som förra torsdagen (14 februari) och jag betonar ständigt vikten av dessa frågor.

Ole Petter Ottersen.
Ole Petter Ottersen. Foto: Eva Tedesjö

Har ni arbetar något med tystnadskultur, sättet att kommunicera och rapportera problem? Vilka åtgärder har i så fall vidtagits?

– Vi har arbetat intensivt med detta i flera år. På KI:s webbplats finns en lång lista med åtgärder av olika slag för att öka öppenhet, minska risken för tystnadskultur och för att säkerställa att medarbetare och studenter inte ska behöva vara rädda för att anmäla något som de upplever som fel. Vi har bland annat inrättat ett nytt etikråd och ett vetenskapligt ombud, infört ett nytt system för incidentrapportering och skapat större utrymme för etik och kvalitetssäkring inom grundutbildning och forskarutbildning. Vi arbetar också mycket med att etablera en värdegrund internt som en uppföljning av KI:s nyligen beslutade Strategi 2030, där vi framhåller att KI:s verksamhet ska präglas av bland annat ett etiskt förhållningssätt, respekt, omtanke och kritisk reflektion.

 Har ni förändrat något för att underlätta för visselblåsare?

– Ja. Det handlar bland annat om nytt system för incidentrapportering där man kan välja att anmäla helt öppet eller skicka in en anonym anmälan. Information finns på webben om hur man kan anmäla händelser eller misstankar om att det begåtts felaktigheter. Sedan har vi genomfört en mängd andra åtgärder och insatser för att skapa en atmosfär där ingen ska behöva vara rädd för att anmäla misstänkta missförhållanden.

Vad är din kommentar till detta uttalande från Oscar Simonson angående KI, där han menar att KI inte ändrat något:

”Det största problemet var inte Macchiarini. Det var mörkläggningen. Som det är nu har man inte vidtagit några åtgärder som skyddar mot en ny Macchiarini-skandal. Både NKS-skandalen och Macchiarini på KI är exempel på fall där man inte vill gå till botten med problemen i strukturen - istället får visselblåsare repressalier. Man fortsätter att sopa problemet under mattan. Eftersom man inte går till botten med problemen fortsätter opportunister och ohederliga personer att dras till organisationen. Det blir en ond spiral där man bara fortsätter mörkläggningen.”

– Jag har stor respekt för det Oscar Simonson gjort för att synliggöra vad som skedde i Macchiarini-ärendet. Jag håller dock inte alls med om att det inte vidtagits några åtgärder. KI har, som jag redogjort för ovan, vidtagit många åtgärder för att förhindra att något liknande ska kunna hända igen och också arbetat med andra insatser, till exempel för att ändra KI:s inre kultur. Det finns säkert fortfarande mycket som kan förbättras, det gäller alla organisationer och det gäller också KI.   

 Är det något du skulle vilja förmedla, å KI:s vägnar, till de fyra visselblåsarna i Macchiarini-fallet?

– Jag tycker att de förtjänar stor respekt för att de medverkat till att avslöja många detaljer i Macchiarini-ärendet. För drygt fyra år sedan, i december 2016, bad KI:s dåvarande vikarierande rektor och vikarierande prorektor offentligt de fyra om ursäkt i en artikel på DN Debatt. Jag var inte på KI under den här tiden, jag var inte ens verksam i Sverige, men jag kan bara instämma i och upprepa denna ursäkt.