Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-16 19:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/konsten-att-ha-svara-samtal/

INSIDAN

Konsten att ha svåra samtal

En mycket svår uppgift för läkarstudenten Jonas Andersson (till höger på bilden). ”Cancerpatienten Åke” (skådespelaren Jan Halling) är hoppfull när han kommer till ”läkaren” Jonas. Åke mår bättre och tror att det går åt rätt håll med sjukdomen. Men Jonas är tvungen att berätta att undersökningarna tyvärr visar det motsatta, cancern har spritt sig ytterligare. Just den här kursen hölls för läkarstudenter vid Karolinska institutet. Annars är det oftast färdigutbildade läkare som är med på kurserna ”De nödvändiga samtalen”.
En mycket svår uppgift för läkarstudenten Jonas Andersson (till höger på bilden). ”Cancerpatienten Åke” (skådespelaren Jan Halling) är hoppfull när han kommer till ”läkaren” Jonas. Åke mår bättre och tror att det går åt rätt håll med sjukdomen. Men Jonas är tvungen att berätta att undersökningarna tyvärr visar det motsatta, cancern har spritt sig ytterligare. Just den här kursen hölls för läkarstudenter vid Karolinska institutet. Annars är det oftast färdigutbildade läkare som är med på kurserna ”De nödvändiga samtalen”. Foto: Julio C Saint´Jus

Det är inte bara patienter som är rädda och oroliga inför ett avgörande besked från ­läkaren. Även läkare kan känna stress och rädsla inför svåra samtal. Nu finns kurser som ska göra läkarna tryggare.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in