Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Läkare: Att läsa är som semester för hjärnan

Läkaren och deckarförfattaren Jonas Moström är övertygad om att läsning kan få oss att må bättre.
Läkaren och deckarförfattaren Jonas Moström är övertygad om att läsning kan få oss att må bättre. Foto: Carl Bredberg

Jonas Moström är husläkaren som gärna skriver ut ett recept på läsning. Han är övertygad om att det leder till ökat välbefinnande och bättre hälsa. Även relationen till våra medmänniskor utvecklas, tror han.

När jobbstressen släppte fick många semesterlediga äntligen ro att läsa en eller flera böcker. Bokhandlare har under sommaren sålt fyra pocketböcker till priset av tre eller satt extra låga priser på nyutkomna romaner. Men nu är hängmattorna och solstolarna undanställda för den här gången.

Då uppmanar husläkaren och författaren Jonas Moström alla att fortsätta läsa – och gärna mycket.

– Att läsa är som semester för hjärnan. Vi kan fly in i en annan värld och koppla bort oss själva och våra vardagsproblem. Böcker kan väcka känslor som leder till eftertanke. Vi funderar över det vi nyss läst och vad det kan betyda. Om texten är bra får vi en direktkontakt med den, blir berörda.

Jonas Moström är född och uppvuxen i Bräcke i Jämtland. Nu bor han i Stockholm och arbetar som husläkare på halvtid. På den andra halvan skriver han kriminalromaner. Den senaste har titeln ”Trogen intill döden”.

En augustimorgon hittas den tjugofemårige landslagsstjärnan i fotboll, Henrik Borg, död i sängen i sin sommarstuga utanför Ystad. Döden verkar vara naturlig. Men en detalj förbryllar. På Henriks bröst, under hans knäppta händer, ligger en blå ros. Så inträffar flera dödsfall under liknande omständigheter...

– Deckare och kriminalromaner ger adrenalinkickar. Vi är evolutionärt skapta för att få sådana med jämna mellanrum, men i vår moderna tid finns inte så många tillfällen till det. Fiktionen, spänningslitteraturen, kan erbjuda sådana upplevelser.

Fast Jonas Moström tror att läsning av alla litterära genrer har en positiv effekt på oss människor. I sitt arbete som läkare möter han ofta patienter med stressrelaterade symtom. Vid sidan av samtalsterapi och mediciner ordinerar han gärna läsning.

Jag ser läsning som en form av vaccination mot stress. Det stärker det friska hos oss.

– Med en bok i handen skapar vi i egen takt bilder i hjärnan av det vi läser. I dag översköljs vi av bilder och meddelanden genom sociala medier, tv och mobilen. Fast det är information som är styrd av avsändarna. Att läsa en bok blir ett sätt att koppla av, som en sorts terapi.

– Jag ser läsning som en form av vaccination mot stress. Det stärker det friska hos oss. Men även när vi har blivit dåliga, till exempel drabbats av utmattning, är läsning något jag rekommenderar.

Läs mer: Så klarar du återgången till arbetslivet efter semestern

Jonas Moström har länge skrivit ut motion på recept i sitt arbete som husläkare. Att röra sig leder ju nästan utan undantag till en bättre hälsa, påpekar han.

Men att sitta still med en bok förbättrar väl inte hälsan?

– Jag är övertygad om att det psykiska välbefinnandet ökar när vi läser. Så vill jag också slå ett slag för ljudboken. Den möjliggör att vi kan ta del av litteratur även när vi är ute och promenerar. Jag går en timme till och från jobbet varje dag och lyssnar nästan alltid på en ljudbok. Jag får motion och samtidigt kan jag ta del av andra världar, svarar Jonas Moström.

Foto: Carl BredbergHan har alltid varit en läsande människa – i perioder. Under åren på läkarlinjen var det mest facklitteratur, men både före och efter studierna har det blivit mer skönlitteratur.

– Jag läser ofta deckare, älskar spänningsmomentet i dem. Men jag uppskattar klassiker av Selma Lagerlöf, August Strindberg och Vilhelm Moberg. Jag brukar ha två böcker i gång samtidigt, en deckare och en mer traditionell skönlitterär bok.

Jonas Moström har två barn, de är tolv och sexton år. Ofta försöker han locka dem att läsa någon bok.

– De verkar tycka att det är roligt att läsa, jag ger ofta tips om böcker som jag själv läste som barn och ung. ”Godnatt Mister Tom” av Michelle Magorian är ett exempel bland många. Det är en bok som berörde mig på djupet.

Under andra världskriget evakueras Willie Beech från London till engelska landsbygden. Han hamnar hos Tom Oakley, en gammal enstöring, som lever i en liten by. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Han får äta sig mätt, han får kläder – och han får sova i en egen säng. Det lyckliga livet avbryts när hans mamma plötsligt hämtar hem honom. Till slut ger sig Mister Tom i väg till London för att söka efter Willie.

Läsning underlättar kommunikationen och gör att vi kan förstå oss på relationer på ett bättre sätt, vi blir mer empatiska.

– Att läsa skönlitterära böcker gör att vi tränar vår empati, lär oss att förstå hur andra människor tänker och känner. När jobbet startar igen efter semestern måste vi ofta förhålla oss till många andra personer. Läsning underlättar kommunikationen och gör att vi kan förstå oss på relationer på ett bättre sätt, vi blir mer empatiska.

För Jonas Moström är både läsandet och skrivandet ett behov. Ofta har han en penna till hands för att klottra ned idéer och tankar. När han skriver öppnas porten till en parallellvärld där allt blir möjligt och där endast fantasin sätter gränsen.

Hittills har det lett till tolv böcker, ofta med sjukhusmiljö som utgångspunkt. I de fyra senaste är huvudpersonen Nathalie Svensson överläkare och landets främsta expert på psykopater.

– Inom sjukvården är den sköra tråden mellan liv och död påtaglig. I sjukhusets ändlösa korridorer rör sig ständigt en strid ström av människor. Här kan allt hända, som i all litteratur.

Foto i text: Carl Bredberg

Fakta.Jonas Moström

Ålder: 44 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Hustrun Rebecka Lagercrantz och två barn, 12 och 16 år.

Gör: Husläkare och författare.

Aktuell: Med kriminalromanen ”Trogen intill döden” (Lind & Co).

Om läsning: ”Ger ökat välbefinnande, motverkar stress, leder till ökad empati – och bättre motion om vi lyssnar till en ljudbok när vi promenerar.”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.