Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

"Lyckan får vi söka i oss själva"

Volvo, villa och vin på fredag. Är det meningen med livet? Prästen Ted Harris mötte filosofen Søren Kierkegaard och förstod på allvar att människan har ett fritt val att forma sitt liv.

En präst, en journalist och en världsberömd filosof som var deras guide under långa samtal om vad det innebär att vara människa. Resultatet blev boken "Konsten att leva innerligt".

Prästen är Ted Harris och journalisten är Ann Lagerström. Deras guide var Søren Kierkegaard, filosofen som hade ett helt skåp fullt med udda koppar så att hans gäster blev tvingade att själva fritt välja vad de ville dricka sitt kaffe ur.

Som ung man vandrade Ted Harris i mitten av 1970-talet omkring på gatorna i Köpenhamn och grubblade. Han var vilsen i tillvaron och osäker på sin framtid.

Skulle han återvända till England där han läst teologi på ett seminarium? Borde han våga göra uppror mot sina föräldrars stränga frireligiösa tro? Ville han arbeta i en kristen kyrka som verkade ha stelnat i sina former?

Så mötte han sin blivande hust­ru Margaret - och nästan samtidigt Søren Kierkegaard, den store danske filosofen som under sitt ganska korta liv försökte förstå vad det betyder att vara människa.

Den första augusti 1835 hade Kierkegaard, då endast tjugotvå år, tagit fram sin grönmelerade dagbok och hastigt skrivit ned orden som gått till filosofihistorien:

"... det gäller att finna en sanning som är sanning för mig, att finna den idé som jag vill leva och dö för".

Kierkegaard hade kommit fram till att människan aldrig kan söka meningen med livet utanför sig själv. Ett okritiskt förhållningssätt till auktoriteter och olika läror, politiska eller religiösa, ökar inte insikten om hur man ska leva sitt liv.

Historien är annars full av exempel där människor lytt en kejsare, en president, en påve eller en guru utan att reflektera över vad de själva trott och tyckt.

- Jag hade läst mycket av Kierkegaard, men insåg plötsligt att jag själv hade makten att bestämma över hur jag skulle leva. Det var en befrielse - men samtidigt kändes det också ansvarsfullt. Jag kunde inte skylla på någon annan om jag valde fel och misslyckades.

Ted Harris är född på ön Barbados i Västindien. Pappan var snickare och mamman arbetade bland annat i olika kök. Föräldrarna var djupt troende och medlemmar i ett frireligiöst samfund med en diger "syndakatalog" som församlingsmedlemmarna tvingades att följa. Dans, musik och annat som förknippades med glädje och njutning var förbjudet.

Till slut hamnade Ted Harris i Stockholm. Han skrev en doktorsavhandling vid Uppsala universitet, den handlade förstås om Søren Kierkegaard, och är i dag präst i en församling i centrala Stockholm.

Han brukar stiga upp halv fem varje morgon. Inte för att han tror att det gör honom till en bättre människa, utan för att han är extremt morgonpigg. Han duschar, går därefter in i sitt bibliotek och tänder ett ljus. Så sätter han sig på en kudde på golvet för en stunds meditation.

- Jag söker innerligheten i mitt liv, försöker hitta vägen att göra gott för mig och mina medmänniskor. Jag brukar säga att jag strävar efter att "förmera" livet, inte att förminska det.

Kan du ge ett konkret exempel?

- Om jag irriterar mig på något, privat eller jobbrelaterat, är det lätt att komma till kyrkan på morgonen och vara sur och grinig. Om jag gnäller och är irriterad påverkas mina kolleger negativt, och jag gör också ett sämre jobb.

För Ted Harris är meditationen en väg att skala bort irritationsmomenten och att möta dagen med positiv energi. Andra människor har sina sätt att uppnå samma stämningsläge.

När han kommer hem sent efter en ansträngande arbetsdag kunde han tidigare bli irriterad på hustrun Margaret för att hon inte ordnat med kvällsmat, trots att hon kommit hem före honom.

- Min irritation gjorde henne ledsen, och gav mig inte heller någon kvällsmat. I stället för att bli irriterad går jag nu ned och köper en pizza. Min hustru är fortsatt glad - och jag blir mätt.

Søren Kierkegaard presenterade ingen katalog att följa för den som vill leva innerligt. Han menade att alla människor måste börja söka i sig själva för att hitta sin livsväg - ingen terapeut, präst eller coach har svaret.

Lyckas du?

- Inte alltid. Det finns mönster i mitt sätt att umgås med andra som inte är bra. Jag är ibland alltför ivrig och inser inte att jag måste möta människor där de befinner sig just nu, inte där jag hoppas att de är.

När Kierkegaard presenterade sina filosofiska idéer var det få som lyssnade och ännu färre som förstod honom. Han blev ifrågasatt och förtalad.

Även andra som lyssnat till vad de innerst inne vill åstadkomma, har ofta tvingats att bryta mot givna mönster. Det är ingen lätt väg att gå, något som Ted Harris själv har upplevt. Han vill inte gärna tala om dessa erfarenheter, men vänner bland hans kolleger säger att nytänkande inte alltid uppskattas bland många av kyrkans ledare som helst vill att allt förblir som det varit.

Under flera år ansvarade Ted Harris för så kallade Taizé-mässor i Adolf Fredriks kyrka i centrala Stockholm. Mässorna var formade kring meditativa hymner och sånger som munkarna i det franska klostret Taizé skapat. De lockade ofta fler besökare än de traditionella högmässorna.

Under flera år arrangerade Ted Harris också veckolånga konfirmationsresor till Taizé och till Assisi i Italien. Tanken var att ge tonåringarna redskap - och mod - att göra egna individuella val.

Konfirmanderna samtalade om meningen med livet, om det finns en Gud och andra existentiella frågor. De fick tid till reflektion, och till möten med kristna vuxna och ungdomar som tidigare själva deltagit i undervisningen.

- Många unga är utlämnade åt sig själva. De har inga naturliga auktoriteter att spegla sig i för att hitta sin egen livsväg. Jag hade som ung hjälp av Kierkegaards tankar i mitt sökande, i min brottningsmatch för att hitta min identitet. Som vuxna måste vi hjälpa dagens unga att finna sina förebilder - men samtidigt inpränta att det är de själva som måste hitta sin egen sanning.

Kierkegaard existentialismens fader

Den danska filosofen och teologen Søren Kierkegaard är en av grundarna av existentialismen, en livstolkning som uppstått i gränslandet mellan filosofi, diktning och religion.

Kierkegaard såg drivkraften till människans handlande i den existentiella ångesten. En av hans viktigaste tankar var att varje människa måste finna sin egen personliga sanning. Alla har ett fritt val att forma sitt fortsatta liv.

Søren Kierkegaard hade stort inflytande på författare som August Strindberg, Selma Lagerlöf, Franz Kafka och Albert Camus. Filosofer som Martin Heidegger och Jean-Paul Sartre har inspirerats av hans tankar. Inom teologin har han påverkat bland andra den judiske religionsfilosofen Martin Buber.

Kierkegaard föddes den 5 maj 1813 i Köpenhamn och dog i samma stad den 11 november 1855.

Bild

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.