Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/magnus-overlevde-barncancern-stralningen-gav-honom-ny-tumor-som-vuxen/

Insidan

Magnus överlevde barncancern – strålningen gav honom ny tumör som vuxen

Magnus Hördegård blev frisk från cancern han fick som treåring. Men som vuxen har han drabbats av sviter från behandlingen, nu senast en ny tumör.
Magnus Hördegård blev frisk från cancern han fick som treåring. Men som vuxen har han drabbats av sviter från behandlingen, nu senast en ny tumör. Foto: Josefine Stenersen

Magnus Hördegård, 51 år i dag, behandlades som treåring med strålning mot cancer. Han överlevde mot alla odds, men sviter av den tuffa behandlingen gjorde att han för ett par år sedan drabbades av cancer på nytt. Nu får han kraft genom att skapa musik.

När Magnus var tre år lekte han i en garderob i familjens hus på landet utanför Växjö. Plötsligt ramlande han över en tröskel och fick väldigt ont i magen. Föräldrarna avbröt arbetet på sin bondgård och åkte in till sjukhuset.

Där upptäcktes att Magnus drabbats av Wilms tumör, en elakartad cancer i njurarna, som nästan uteslutande uppträder under småbarnsåren. Läkarna opererade bort ena njuren och en tredjedel av den andra samt hela mjälten. 

Läs mer: Många får sena komplikationer efter barncancer 

Därefter väntade strålning och cellgifter för att få bort tumörrester som skulle kunna sprida sig. På Magnus mage finns ett långt ärr som minne av de sextioåtta operationsstygnen. 

I nästan ett år fick Magnus vara kvar på barnsjukhuset i Göteborg, långt från hemmet. Hans mamma kom på sporadiska besök, arbetet på gården tog det mesta av hennes tid.

– Jag kommer ihåg att vi en gång stod vid hissen, mamma gick in ensam och lämnade mig kvar. Mina minnen från den här tiden är inte så tydliga, men det är klart att jag måste ha varit mycket ledsen över att ha tvingats vara ifrån mina föräldrar så länge.

Först i trettioårsåldern kom följderna av sjukdomen i kapp min kropp, men ärret på magen finns där som en påminnelse.

Magnus berättar att hans sjukdom innebar ytterligare en prövning för mamman och pappan. En äldre bror hade dött i leukemi fem år gammal. Föräldrarna var säkert rädda för att de skulle mista ännu ett barn.

”Hela mitt liv har präglats av att jag fick en andra chans som barn”, säger Magnus Hördegård.
”Hela mitt liv har präglats av att jag fick en andra chans som barn”, säger Magnus Hördegård. Foto: Josefine Stenersen

Magnus bor utanför Jönköping tillsammans med hustrun Malin och hemmavarande sonen Hugo. De två äldre sönerna Gustav och Ludvig har redan flyttat hemifrån. 

Vi träffar Magnus en grå januaridag när solen lyckas trycka undan molnen en stund på eftermiddagen. 

– Som barn var jag en glad och knubbig liten pojke, berättar Magnus. Först i trettioårsåldern kom följderna av sjukdomen i kapp min kropp, men ärret på magen finns där som en påminnelse.

Länge tyckte Magnus att det var jobbigt att visa sig med bar överkropp inför andra. Det kom så många frågor och kommentarer, men ju mer åren har gått desto mindre besvärad har han känt sig.

Och ibland kan ärret ge upphov till smått komiska situationer. Som när en liten flicka på en badplats ropade högt till sina föräldrar så att alla hörde: ”Titta, han har blivit biten av en haj”.

Magnus Hördegård var en knubbig och glad treåring när han drabbades av cancer på 70-talet.
Magnus Hördegård var en knubbig och glad treåring när han drabbades av cancer på 70-talet. Foto: Josefine Stenersen

En friggebod intill familjens villa rymmer en musikstudio. Därifrån letar sig ofta tonerna ut genom väggarna. Magnus hämtar inspiration från jazz, visor och folkmusik. I texterna blandas drömmar och hopp, vemod och sorg, kärlek och närhet. Det är så tillvaron ser ut för de flesta av oss, menar han.

Magnus lärde sig tidigt att spela piano och keyboard, började en musikalisk karriär och har genom åren kompat artister på alltifrån jazzklubbar till stora europeiska arenor.  Han är även motorn i Hördegårds Fyra, en grupp som hittills spelat in fem skivor.

Det nya cancerbeskedet var tufft – jag var liksom inte färdig och jag vill så innerligt gärna leva.

Magnus strålades mot cancer i början av 1970-talet. Men den tuffa behandlingen hade sitt pris. Sommaren 2013 kände han sig trött, lättirriterad och okoncentrerad. Det visade sig att han fått diabetes, troligtvis ett resultat av den cancerbehandling han fick som barn, enligt läkarna.

– Strålningen innebar att mitt liv skulle kunna räddas. Men metoderna var inte lika förfinade som i dag och kroppen tog långsiktigt en massa stryk.

Diabetessjukdomen fick Magnus att fundera över cancern han drabbats av i barndomen. Och det resulterade i sin tur i romanen ”Vägen hem för Benjamin Blå”, som kom ut 2016 och har tydliga självbiografiska inslag.

Liksom Magnus får Benjamin, yngsta sonen i en stor småländsk familj, en tumör i vänster njure. Chansen att han ska överleva sjukdomen är mycket liten. Efter år av lidande sker det oväntade – Benjamin blir mirakulöst frisk.

Sommaren 2013 drabbas den vuxne Benjamin, liksom Magnus, av diabetes. Varför? Vad var det som skedde i barndomen? Var tillfrisknandet verkligen ett mirakel? Benjamin reser med sina frågor hem till sin 90-åriga mamma på gården i Småland.

Magnus Hördegård är författare och musiker och har bland annat skrivit en roman som bygger på upplevelserna från barndomen.
Magnus Hördegård är författare och musiker och har bland annat skrivit en roman som bygger på upplevelserna från barndomen. Foto: Josefine Stenersen

I samtalen vid det gamla slagbordet skapas minnesbilder och berättelser om familjens och Benjamins historia generationer tillbaka. Han försöker hitta svaret på vem han är. 

– Benjamin har så klart drag av mig och min livshistoria, med min cancer i barndomen och min diabetes, säger Magnus. 

– Det behöver inte handla om svåra sjukdomar, dödsfall och liknande, men jag tror att alla då och då behöver stanna upp och reflektera över tillvaron, vilka de är och vilka de vill vara. 

För två år sedan kom ett nytt sjukdomsbesked: Magnus hade fått mjukdelscancer. Även den tror läkarna är orsakad av strålningen i barndomen. Var tredje vecka får han nu cellgiftsbehandling som måste pågå livet ut. 

Hur tog du det beskedet?

– Jag har mina dagar, men är i grunden en pigg och glad person. Motgångar, hot och ovisshet påverkar förstås en människa mentalt. Att ta dagarna som de kommer är ibland nödvändigt men för mig känns det också viktigt att vara på väg, att ha projekt och ett driv framåt. 

– Det nya cancerbeskedet var tufft – jag var liksom inte färdig och jag vill så innerligt gärna leva. Jag vill leva för min familjs skull, jag vill leva för allt det där fina och enkla som vi kanske tar för givet när vi är friska. Hela mitt liv har präglats av att jag fick en andra chans som barn och det tänker jag ofta på.

Magnus Hördegård lärde sig tidigt att spela piano och keyboard.
Magnus Hördegård lärde sig tidigt att spela piano och keyboard. Foto: Josefine Stenersen

Att skapa låtar och spela ger Magnus kraft och styrka, säger han. Det blir en allt viktigare tröst nu. 

– Fast vissa dagar tar oron över. Men motgångar kan som sagt också göra människan stark. Jag har även en personlig tro som hjälper mig, säger Magnus.

Hur tar familjen det?

– Det är ju lite av ”living-on-the edge”, livet balanseras på en knivsegg. Familjen påverkas så klart. Jag försöker vara öppen även mot barnen om hur jag mår och vad läkarna säger. 

Som vuxen har Magnus flera gånger fått kontakt med personer som han mötte under sin tid på barnsjukhuset. Där fanns en sköterska som blev något av en extramamma för honom. Hon finns också med i boken om Benjamin.

– En dag låg ett handskrivet brev i min postlåda. Det var en sjuksköterska som skrev att hon som nyutexaminerad arbetat på Sahlgrenska, och att hon skött om mig under lång tid. Hon hade genom alla år som gått sedan dess tänkt mycket på mig och om jag över huvud taget levde.

Magnus mamma har berättat för honom om en liten flicka som låg inne på sjukhuset samtidigt som Magnus. Mamman trodde att flickan hade dött, något som Magnus också nämnde i sin bok om Benjamin.

– Men under en bokmässa där jag deltog kom det fram en kvinna och berättade att det måste vara hon som var den lilla flickan som jag skrivit om. 

I början av 1970-talet överlevde ett av tio barn den njurcancer Magnus led av. I dag klarar sig nio av tio barn. 

– Det är något jag ofta tänker på. Jag kunde ju ha varit en av de nio.

 

 

Läs mer: Ny teknik i operationssalen gav Valdemar livet åter

Läs mer: Brist på stöd till familjen när barn drabbas av cancer