Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Man ska inte ge sig in på att frälsa andra”

Andreas Eenfeldt.
Andreas Eenfeldt. Foto: Mats Endermark/Scanpix/Beatrice Lundborg
Det är inte mättat fett som gör oss sjuka, utan för mycket kolhydrater, menar läkaren Andreas Eenfeldt. Debatten blir lätt känslomässig när folk utgår från sin egen hälsa, tror han.

För tio år sedan, när Andreas Een­feldt just var färdig läkare, var han själv övertygad om att mättat fett var farligt. Det hade han fått lära sig. Men ju mer han satte sig in i forskningen, desto mer började han ifrågasätta rädslan för naturligt mättat fett, säger han. Enligt honom är de traditionella råden att äta mindre fett eller mindre mättat fett värdelösa för hälsan, medan en kost med få kolhydrater kan förbättra hälsan för många, speciellt personer med övervikt och/eller diabetes.

För fyra år sedan startade han sin blogg ”Kostdoktorn”, som inom ett år blev landets mest besökta hälsoblogg. Och nyligen kom boken ”Matrevolutionen”.

Nu har Andreas Eenfeldt suttit i olika debattprogram och diskuterat med experter som säger att fett visst är farligt, och med uppretade dietister som fördömer lchf (low carbohydrates, high fat). Känslorna har svallat bland publiken, på bloggar och andra forum på nätet, både hos förespråkare för och motståndare till lågkolhydratkost.

Varför blir just den här diskussionen så upphetsad?

– För det första tror jag att mat över huvud taget är något som ligger de flesta varmt om hjärtat, säger Andreas Eenfeldt. Maten har att göra med ens identitet och livsstil, och förknippas med hälsa och ohälsa, frågor som kan röra liv och död. Sedan tror jag att debatten blir extra hetsig för att mycket av det som alla trott benhårt på tidigare, som det mättade fettets farlighet, ifrågasätts vetenskapligt i dag.

En del pratar om lchf-are som ”fanatiker”.

–  Det finns personer som äter lchf som kan uppfattas som väldigt känslomässiga. Många har kämpat med sin hälsa och vikt länge, och har sedan upplevt att de har blivit bättre när de börjat äta tvärtemot de råd de fått i vården, råd som de kanske följt i många år. Då kan en nyfrälst känsla infinna sig, och det kan lätt bli lite för mycket. Man ska inte ge sig in på att försöka frälsa andra, folk måste få bestämma själva vad de ska äta eller tänka.

Men också hos dem som menar att mättat fett och lchf är farligt kan diskussionen väcka starka känslor.

– Det kan handla om personer som kämpat i sitt yrkesliv, kanske ett långt sådant, för att hjälpa människor att bli friskare. Och så säger folk att det de gjort är fel, hela värdet av deras insats ifrågasätts. Jag tror att det kan upplevas som ett hot, och att ifrågasättandet kan vara mycket svårt att ta till sig.

När Andreas Eenfeldt var ny i den här debatten, för några år sedan, kunde han ibland fundera över om en del experter som han diskuterade med var korrumperade, om de hade något eget intresse i frågan, berättar han.

– Så tänker jag inte längre. Jag är säker på att 99,9 procent av dem som debatterar de här frågorna är fullkomligt uppriktiga och ärliga och säger det som de verkligen tror på. Det handlar om komplicerade, vetenskapliga områden där det finns utrymme för att tolka på olika sätt.

Själv har Andreas Eenfeldt fått en del obehagliga kommentarer på sin blogg, men det är ingen fara, säger han.

– Man får räkna med mothugg, och jag kan känna igen mig i det här med starka känslor, så jag tar det med ro. Man får låta debatten och forskningen ta sin tid. Det värsta övertrampet var nog när någon skrev i en tidning att jag verkade ha sovit mig igenom min läkarutbildning.

Fakta: Andreas Eenfeldt

Ålder: 40 år.

Familj: Sambo och sex månader gammal dotter.

Yrke: Är läkare och specialist i allmänmedicin. Jobbar på vårdcentral i Karlstad.

Aktuell med: Boken ”Matrevolutionen”, om mat och hälsa (Bonnier Fakta förlag).

Äter helst: En god köttbit med ett glas vin till.

Äter inte: Godis och kakor.

Bästa matminne: En sjurätters avsmakningsmeny på restaurang 50 Kvadrat i Visby.

Vad handlar striden om?

• Lchf står för ”low carb, high fat” och innebär att man minskar på kolhydraterna och ökar på fettet i maten. Lchf-ätare undviker eller minimerar konsumtionen av socker och stärkelserik mat som bröd, ris, pasta och potatis och väljer helfeta mjölkprodukter och smör.

• Kolhydratrik föda höjer blodsockret och stimulerar frisättningen av insulin.

• Efter en anmälan mot en läkare för några år sedan fattade Socialstyrelsen ett beslut som innebar att det är i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet att rekommendera lågkolhydratkost till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2. Socialstyrelsen underströk dock behovet av långtidsstudier.

• Diskussionen handlar framför allt om huruvida det mättade fettet är skadligt eller inte. Att industriprocessade transfetter (som kan finnas i färdigmat, snacks, kakor, godis med mera) är skadligt är alla överens om.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.