Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Många anledningar till att sexlivet inte fungerar

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sexuella relationer ska vara lustfyllda, men för många blir sexet i stället ett problem. Det finns både psykiska och fysiska anledningar till att sexlivet inte fungerar – och att lusten sviker. Här ger sexologer och läkare bland annat tips om hur sexlivet kan bli bättre.

Enligt statistiken från den senaste sexualvaneundersökningen från 1996 var ungefär hälften av befolkningen nöjd med sitt sexuella liv. Men ett ganska stort antal menade att de hade problem i sexlivet. Ofta kan det handla om att lusten har falnat i en längre relation, men det finns också psykiska och fysiska anledningar till att sexet inte fungerar.

Bristande lust är en faktor som påverkar sexlivet negativt. Hur stor sexlust man har är individuellt, men den kan också påverkas av olika yttre faktorer. Stress, sömnbrist, nedstämdhet och relationsproblem är några av de faktorer som RFSU menar har påverkan på sexlusten.

Om man plötsligt får en minskad sexlust kan det bero på att något inte står rätt till, antingen i ens relation eller i livet i övrigt. Bristande lust kan också bero på att man har haft sex på ett sätt som gjort att sexet inte längre blir lustfyllt, till exempel att det har varit smärtsamt – eller inte gett tillräckligt stor njutning.

– Har man bristande lust så behöver man fundera lite grann på vad det beror på. Det kan finnas olika orsaker, men i stort kan man dela upp dem i biologisk/medicinska faktorer och psykosociala/kulturella faktorer, säger Suzann Larsdotter, sexolog på RFSU.

Hon råder den som känner en plötsligt minskad sexlust att göra en medicinsk kontroll för att se om det finns fysiska faktorer bakom. Det kan handla om förändrade hormonnivåer, övervikt, förändringar i signalsubstanser på grund av sjukdomar eller stigande ålder. Minskad sexlust kan också vara en biverkning av olika mediciner – framför allt antidepressiva pekas av Suzann Larsdotter ut som lustdödare.

För att få tillbaka lusten måste man fylla sitt sinne med lust, den dyker inte bara upp som gubben i lådan. Därför pratar jag mycket om sexuella tankar och fantasier eftersom de är oerhört viktiga.

Det finns också ett antal psykiska faktorer som spelar in för att lusten ska infinna sig. Suzann Larsdotter menar att det är viktigt att titta på sin livssituation om lusten sviker.

– Inte sällan kommer unga par till mig som har små barn, karriär och tusen järn i elden och så undrar de varför de inte har någon lust. Då brukar jag rekonstruera allt det de tänker sig att de ska hinna med och fråga när de ens tänkte att det skulle kunna finnas tid att känna efter för lusten? säger hon.

Förutom tiden menar hon att relationsproblem, ekonomiska bekymmer och en känsla av att inte vara attraktiv kan påverka lusten. Men det finns sätt att försöka få tillbaka sin lust. För Suzann Larsdotter är tankarna en faktor.

– Jag brukar säga tanke, tid och handling. För att få tillbaka lusten måste man fylla sitt sinne med lust, den dyker inte bara upp som gubben i lådan. Därför pratar jag mycket om sexuella tankar och fantasier eftersom de är oerhört viktiga. Hämta inspiration från saker du tidigare blivit kåt av, det kan vara böcker, porr eller det som du själv tänder på.

Foto: Sandra QvistHon menar också att man ibland kan behöva avsätta tid för sex.

– Ibland så får man schemalägga sex, och för vissa känns det lustdödande, men faktum är att avsatt tid för närhet kan ge en möjlighet att känna lust igen, genom massage eller att bara vara nära varandra. Det behöver inte ens leda till sex, och får inte bli en prestationsgrej, säger hon.

Den sista faktorn är handlingen. Suzann Larsdotter menar att ett vanligt problem, särskilt hos heterosexuella par, är att det finns ett för stort fokus på samlaget.

– Då kan man jobba med sensitivitetsövningar som att smeka varandra, så man hittar tillbaka till varandras kroppar och upptäcker lusten att ta på varandra, säger hon.

Om ens partner saknar lust, hur ska man tänka då?

– Att leva tillsammans innebär alltid en kompromiss, och den största lustdödaren är att man tjatar och pikar den andra, vilket leder till en negativ spiral. Många kan bli stressade av att partnern inte vill ha sex, men försök att skapa de där tidpunkterna av närhet, och ta upp längtan efter sex på ett positivt sätt.

I relationen är därför kommunikation en viktig aspekt för att få ett fungerande sexliv.

– Kommunicera och var varsamma med varandra. Många par har inte pratat om sex trots att de varit i en relation under en lång tid. Ibland är det svårt, och då kan man ta hjälp. Det finns många familjerådgivare som kan prata om sexualitet och intimitet, och annars kan man söka en sexologisk mottagning och prata om sina problem, säger Suzann Larsdotter.

Förutom en bristande lust finns flera andra tillstånd som kan påverka sexlivet. 50.000 kvinnor i Sverige mellan 18 och 25 år tros lida av vestibulit, vilket innebär starka smärtor i samband med samlag. Men forskarna tror att mörkertalet bland de drabbade är stort. Många som lider av vestibulit slutar ha sex – och för vissa går det så långt att de drar sig tillbaka socialt och slutar dejta på grund av rädslan för att sexet ska göra ont.

Man ska inte ha sex som gör ont, och vänjer man sig vid att sex gör ont så kan man hamna i en ond cirkel och förstärka de här symtomen.

Även om vestibulit inte primärt är ett sexuellt problem, kan tillståndet få stora sexuella konsekvenser.

– Många patienter är jätteledsna och tar på sig mycket skuld och skam, säger Nina Bohm-Starke, docent och överläkare vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, som forskat kring tillståndet.

Forskarna har kopplat vestibulit till både stress och återkommande svampinfektioner i underlivet.

– En faktor som nästan alltid är involverad är stress. Men många har också drabbats av någon infektion som gått över, men lämnat kvar en överkänslighet och sveda, säger Gunilla Aneblom, barnmorska med kbt- och sexologikompetens på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Enligt en granskning som P3 Nyheter gjort får många unga kvinnor som lider av vestibulit vänta länge på en diagnos. Men forskarna menar att det är grundläggande att skaffa sig kunskap om hur ens kropp fungerar, och lyssna på sin kropps signaler.

– Man ska inte ha sex som gör ont, och vänjer man sig vid att sex gör ont så kan man hamna i en ond cirkel och förstärka de här symtomen, säger Nina Bohm-Starke.

Bland män är ett vanligt problem med sexet impotens. Efter trettioårsåldern är ungefär var tionde man drabbad av erektionsproblem, och i åldersgruppen 60–70 år tror man att var femte man lider av impotens.

Foto: IBL

Erektionen är ett samarbete mellan hormoner, lust, blodflöde och nerver – därför är det många faktorer som ska klaffa för att en man ska lyckas få till en erektion. Stress är en faktor som även kan ligga bakom problem med erektionen, men impotens kan också bero på högt blodtryck, högt kolesterol och högt blodsocker.

Bland yngre män spelar ofta självkänsla och kroppsuppfattning roll för hur lätt man har att få erektion, något man kan få hjälp med bland annat genom kbt-terapi. Det finns flera sätt att göra det lättare att få erektion, fysisk aktivitet har visat sig förbättra kärlfunktionen, som påverkar potensen. Forskarna rekommenderar också att man ser över sina levnadsvanor om man har problem med erektionen – framför allt rökning och alkohol pekas ut som ”lustmarodörer”.

– Alkohol kan göra en mer avslappnad i stunden men har en negativ effekt i högre doser, framför allt vid regelbunden konsumtion eftersom det tär på lustcentrum och använder upp hjärnans belöningssubstanser, säger Stefan Arver, docent och överläkare vid Karolinska institutet.

  • Läs mer:

Sviktande potens känsligt ämne

Många unga kvinnor har smärta vid samlag

Foton i text: Sandra Qvist och IBL

Så får du ett fungerande sexliv

BRISTANDE LUST:

1. Tid, tanke, handling: Lusten behöver inte komma av sig själv, ibland krävs det att man avsätter tid för sex – något som inte behöver leda till samlag. Har man tusen järn i elden och mycket som ska hinnas med kan det vara svårt att hitta tiden att ens känna lust. Tankarna är också viktiga aspekter av lusten - ta hjälp av saker som du tidigare tänt på, som erotiska böcker, bilder, porr eller fantasier. Handling: ta på varandra, och var nära varandra. Om lusten sviker kan ett sätt att få tillbaka den vara att igen lära känna varandras kroppar.

2. Kommunikation: Kommunicera dina tankar och preferenser med din partner. Var varsamma med varandra, och tänk efter vilka av din partners önskemål som är inom ”okej”-zonen för dig. Kompromissa aldrig med dig själv, men försök att kompromissa med din partner.

3. Medicinska anledningar: Gör en hälsokontroll om du plötsligt får en starkt minskad lust - det kan finnas fysiska eller medicinska faktorer som spelar in, med en hälsokontroll så kan man utesluta dessa.

4. Kompromissa: Alla människor har olika lust, om din partner har en mindre sexlust än du själv under en period så är det viktigt att inte tjata och pika den andra, eftersom det kan leda till en ond cirkel. Ta i stället upp längtan efter sex i positiva ordalag med din partner.

5. Ta hjälp: Ibland är det svårt att kommunicera om sex, men det finns hjälp att få. Många familjerådgivare kan diskutera sex och intimitet – men ta gärna upp att det är den frågan ni söker hjälp för så att ni får träffa en person som är bekväm med de frågeställningarna. I storstäderna finns sexologiska mottagningar man kan vända sig till.

SMÄRTA VID SAMLAG:

1. Stress kan förvärra symtomen.

2. Om du känner smärta vid sex, ta kontakt med en vårdcentral eller ungdomsmottagning för att utesluta andra problem och få en korrekt diagnos.

3. Behandlingen kan exempelvis bestå av kognitiv beteendeterapi där man utsätter området för beröring, avslappningsövningar och samtal om sexuella konsekvenser av tillståndet.

4. Smärtstillande medicinering kan användas om smärtan är stark. I vissa fall opereras patienten, där den del av slemhinnan som är känslig för smärta avlägsnas och ersätts med ny slemhinna från slidans nedre del som är tjock och motståndskraftig.

5. Man kan behöva avstå från penetrerande sex under en period, och hitta andra sätt att ha sex.

EREKTIONSPROBLEM:

1. Motionera. Enligt studier kan tre 45-minuterspromenader i veckan minska risken för erektionsproblem med 75 procent på längre sikt.

2. Gör en allmän hälsokontroll. Höga blodfetter, högt blodtryck och höga blodsockervärden kan öka risken för erektionsproblem.

3. Se över dina alkohol- och rökvanor. Alkohol skadar nervcellerna och rökning skadar blodcirkulationen.

4. Stressa ner. Mycket stress, liksom exempelvis oro och dålig självkänsla, kan påverka möjligheten att få erektion.

5. Om du är drabbad: Sök hjälp. Viagra och liknande potensmedel hjälper de flesta. För vissa kan behövas remiss till en urolog eller en androlog. Man kan också behöva prata med en sexolog eller psykoterapeut.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.