Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Många coacher går att likna vid spåtanter”

I dag finns coacher för det mesta i livet – från hur man ska möblera sin garderob till hur man tar hand om sina relationer. Vem som helst kan kalla sig för coach. Den coachande psykologen P-O Eriksson är kritisk och menar att många i branschen saknar kompetens.

Arbetslös? Gå till en jobbcoach! Svårt med studierna? Ring studiecoachen! Segt att komma i väg till gymmet? Be om en personlig tränare! Olycklig? Kontakta en lyckocoach!

Coachningsbranschen har växt med blixtfart och innehåller allt från legitimerade psykologer till personer som gått en några timmar lång utbildning och fått ett ”hitta-på-certifikat” som intyg.

– Det finns i dag en uppsjö av människor som kallar sig coacher men som inte har kompetensen. De går att likna vid spåtanter och kloka gummor. Ofta använder de sin egen livserfarenhet – eftersom de varit med om något så tror de att de kan hjälpa andra i samma situation, säger P-O Eriksson.

Han är legitimerad psykolog och har själv arbetat med coachning i 15 år. För två år sedan startade han nätverket för coachande psykologer för att stärka den vetenskapliga psykologin inom coachning.

Det går inte att coacha en människa i livs- och karriärplanering utan att komma in på privata saker, eftersom allt i livet hänger ihop. Just därför borde inte vem som helst få tillåtelse att arbeta som coach, säger P-O Eriksson. Han tycker att det är skrämmande att människor tar så lätt på en så allvarlig sak – sitt psykiska välbefinnande.

– Coacher finns för att hjälpa människor att hitta vad de är bra på och förändra deras sätt att tänka. Då är det viktigt att de har kvalificerad beteendevetenskaplig kompetens, en coach får inte vara manipulativ, säger P-O Eriksson.

Vad kan hända om jag blir coachad av en inkompetent person?

– I bästa fall händer ingenting. I värsta fall kan det gå riktigt illa. En inkompetent coach kan sätta i gång en massa saker hos en person som varken individen eller coachen kan hantera sedan. Vad händer om personen slänger sig från Västerbron?

En coach som upptäcker att någon mår psykiskt dåligt ska hänvisa till psykolog eller läkare. Men P-O Eriksson är tveksam till om coacher kan upptäcka exempelvis depres­sion. Samtidigt förstår han lockelsen i att välja en coach när man känner sig vilsen.

– En person som mår dåligt kan dra sig för att gå till en psykolog eller psykoterapeut. Det är fortfarande lite skämmigt. Då låter coach bättre, det är lite ballt och inte värdeladdat på samma sätt.

Många coacher använder ovetenskapliga metoder och slänger sig med populärpsykologiska floskler.

– Det finns de som lägger hela ansvaret på sin klient. Kommer klienten tillbaka och inte har nått sina mål, säger de ”du har inte tänkt tillräckligt positivt”. Många coacher använder metoder som saknar vetenskapliga bevis för att de funge­rar. Ett exempel är affirmationer, att klappa sig på huvudet 60 gånger om dagen och säga att ”jag är bra” – det finns inget bevis för att det skulle ge en person bättre självkänsla.

Att som många av de populära och uppmärksammade livscoacherna använda sig av sin egen erfarenhet för att lösa knutar i andras liv är problematiskt.

– Som metod är det värdelöst. Även om någon tagit sig igenom en trasslig skilsmässa på ett bra sätt behöver det inte betyda att samma sätt fungerar för klienten. I coachningssituationer måste man alltid se den andre och lämna sitt jag utanför. Det är vad man lär sig på den fem år långa psykologutbildningen, säger P-O Eriksson.

Han menar att risken är att coachen använder sin klient för att bekräfta sin egen bild av sig själv som en bra coach.

Kan det inte finnas legitimerade psykologer som är dåliga på sitt jobb?

– Absolut. Men där finns en stor skillnad – du kan anmäla en psykolog till Socialstyrelsen. Psykologen kan bli av med sin legitimation. Coacher har ingen som helst tillsyn, de kan möjligtvis bli polisanmälda men det är allt. Titeln coach är inte skyddad, vem som helst kan kalla sig coach. Det är också helt öppet att starta utbildningar för coacher, ingen kollar vad utbildningen håller för standard, säger P-O Eriksson.

Allvarligt är också när coachning ska upphandlas av samhället utan att de som sköter upphandlingen vet vad man ska kräva av en coach. När det gäller Arbetsförmedlingens jobbcoacher visade det sig att många saknade utbildning och satt med oseriösa certifikat, säger P-O Eriksson.

– Du är ganska utsatt som arbetslös. Att då komma till Arbetsförmedlingen och bli tilldelad deras jobbcoacher är som att komma till vårdcentralen och tro att du ska träffa en läkare – och så får du träffa någon som tar fram tarotkorten, säger P-O Eriksson.

Hans bästa tips för att undvika de oseriösa coacherna är att undersöka hur lång erfarenhet coachen har, fråga efter referenser och kräva att få träffa coachen förutsättningslöst en eller två gånger innan du bestämmer dig för fortsatt coachning.

– Fundera också noga på om du känner förtroende för personen. Det är viktigast av allt.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.