Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 02:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/manga-unga-ar-radda-for-all-kroppslukt/

Insidan

”Många unga är rädda för all kroppslukt”

Jessica Sunesson, barnmorska.
Jessica Sunesson, barnmorska.

Varje dag vänder sig unga till ungdomsmottagningar med frågor om sin kropp och hygien. Det borde finnas en mer standardiserad undervisning om dessa frågor i skolan, tycker barnmorskan Jessica Sunesson. 

Rätta artikel

När man i början av 1900-talet införde personlig hygien som en del av skolundervisningen var målet att få befolkningen att tvätta sig oftare. I dag är problematiken den omvända, menar Jessica Sunesson som är barnmorska på Stockholms skolors ungdomsmottagning. 

– Det vanligaste problemet som vi kommer i kontakt med när det handlar om personlig hygien är att man tvättar underlivet för ofta. Vanligtvis är man rädd för att lukta illa och börjar därför övertvätta. Det är inte heller ovanligt att man använder tvål. Det gör det oftast värre och skapar en ond cirkel.

Jessica Sunesson har jobbat på ungdomsmottagning i över tio år och träffat otaliga oroliga ungdomar, en oro som hon tror främst bottnar i brist på kunskap och ouppnåeliga ideal. 

– Många ungdomar är rädda för all kroppslukt, trots att den ju egentligen är helt normal. En kropp luktar. Ett kön luktar. Det går inte att ta bort helt utan att skada kroppen. Tvättar man könet för mycket med tvål som torkar ut så bildas sprickor i hud och slemhinnor där svamp och bakterier kan få fäste. 

Men samtidigt som många tvättar sig överdrivet mycket, ser Jessica en motsatt utveckling när det kommer till dusch i skolan. Många ungdomar är obekväma med att visa sig nakna inför andra och undviker därför att duscha där. 

– Risken är att man inte vågar handskas med dessa frågor i skolan. De flesta ungdomar hämtar kunskap om hygien från kompisar och internet. Och när de söker information på nätet så är det oftast inte ungdomsmottagningens sida som de kommer till. Många hämtar sina normer från till exempel porr och andra sidor som ger snedvridna kroppsideal, säger Jessica Sunesson. 

För att få ett sundare förhållningssätt till kropp, sexualitet och hygien, tycker hon att det borde bli ett tydligare ämne i skolan. 

– I dag ska lärare väva in dessa frågor i andra ämnen, men det resulterar ofta i att det blir väldigt bristfälligt och att kvaliteten varierar otroligt mycket mellan olika skolor. Ansvaret har främst hamnat på ungdomsmottagningar och organisationer som arbetar med dessa frågor, men tyvärr räcker inte resurserna till för att nå ut till alla. Jag tror att det vore bra om skolan hade en tydligare roll, så att man kunde nå ut till alla ungdomar.

Ibland kommer hon också i kontakt med personer med tvångsbeteenden kopplat till hygien. 

– När det handlar om personer med tvångssyndrom, OCD, är det vanligaste att man tvättar händerna väldigt ofta. Då ser vi till att man får träffa en kurator eller psykolog. Får man hjälp tidigt så finns det goda chanser att man kan leva ett normalt liv, säger Jessica Sunesson.

Läs mer:

Från årligt bad till daglig dusch på 100 år 

Överdrivet tvättande kan skada bakterierna