Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Många unga kvinnor har smärta vid samlag

Unga kvinnor som drabbas av smärta vid samlag får ofta vänta länge på diagnos och hjälp.
Unga kvinnor som drabbas av smärta vid samlag får ofta vänta länge på diagnos och hjälp. Other: Fredrik Funck

Samlagssmärtor är något som många unga kvinnor i Sverige lever med. Vissa har ont även när de cyklar eller har tajta jeans. Men det finns hjälp för vestibulit, som tillståndet kallas.

Många kvinnor lider av smärtor i underlivet vid samlag – så kallat vestibulit eller vestibulodyni. Tillståndet innebär en stark smärta runt slidöppningen vid samlag, eller när man till exempel ska sätta in en tampong. De flesta som drabbas är unga. 50.000 kvinnor mellan 18 och 25 år i Sverige uppskattas ha problemet, men enligt forskarna är mörkertalet troligen stort.

– Många är drabbade, fast i olika grad. En del har enorma problem, en del har lättare och periodvisa problem. Men det är ett jättestort folkhälsoproblem som drabbar unga kvinnor i början av deras sexuella liv.

Det säger Nina Bohm-Starke, docent och överläkare vid kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, som länge har forskat kring vestibulit. Just nu gör hon en studie om injektioner med Botox, eftersom preliminära data visat att det kan hjälpa i vissa fall.

Först under 2000-talet började man forska på mer bred front om vestibulit.

– Man har inte intresserat sig så mycket för de här problemen. Det kan bero på att det handlar om kvinnors hälsa och smärta. Och på att det är ett diffust och komplext besvär, där det inte finns någon behandling som är lätt att mäta, säger Gunilla Aneblom, barnmorska med kbt- och sexologikompetens på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Där behandlar man patienter med samlagssmärtor som antingen kommit dit direkt eller fått remiss från gynekolog eller ungdomsmottagning.

– De beskriver ofta en intensivt brännande sveda i slidöppningen precis vid övergången från hud till slemhinna. De flesta får ont om de berör området eller försöker föra in någonting – men vissa har sådana besvär att de inte kan ha på sig tajta jeans, inte cykla eller sitta still länge. Men då har de ofta haft besvär väldigt länge, säger hon.

Tillståndet kan skapa stora problem i vardagen och kan leda till att man slutar ha sex i en relation, att man drar sig tillbaka socialt eller inte vågar dejta på grund av rädsla för smärtan.

– Vestibulit är inte primärt ett sexuellt problem – men tillståndet får sexuella konsekvenser, och många patienter är jätteledsna och tar på sig mycket skuld och skam, säger Nina Bohm-Starke.

I dag finns inte tillräcklig kunskap om orsakerna till vestibulit. Studier har visat på kopplingar till återkommande svampinfektioner och felaktig behandling av dessa, urinvägsinfektion och hormonella preventivmedel som påverkar slemhinnorna.

– En faktor som nästan alltid är involverad är stress. Men många har också drabbats av någon infektion som gått över, men lämnat kvar en överkänslighet och sveda, säger Gunilla Aneblom.

Forskare har även kopplat smärtorna till tidigare upplevelser av smärtsamt sex. Men det finns också patienter som sedan första gången de hade samlag har känt smärtan.

Det finns ett smärtminne i kroppen och har man arbetat upp tanken på att sex gör ont så sitter den tanken kvar i kroppen. Då kan man bli mer spänd, och smärtorna bli värre.

I oktober 2016 granskade P3 Nyheter vården för vestibulitpatienter. Då berättade experter att många som lider av vestibulit kan behöva vänta på diagnos i fem-tio år. Och de som sökte vård blev ofta bollade mellan olika läkare innan de fick träffa en expert på tillståndet. Granskningen visade också att det fanns stora skillnader i vården beroende på var i Sverige man sökte vård. SVT:s Uppdrag Granskning tog upp detta problem med Socialstyrelsen redan 2010, men P3 Nyheters granskning visade att man inte gjort något åt kunskapsluckorna.

Att man får vänta så länge på en diagnos och behandling är allvarligt eftersom det kan leda till en ond cirkel som gör symtomen allt värre.

– Det finns ett smärtminne i kroppen och har man arbetat upp tanken på att sex gör ont så sitter den tanken kvar i kroppen. Då kan man bli mer spänd, och smärtorna bli värre, säger Nina Bohm-Starke.

Barnmorskan Gunilla Aneblom menar att det är viktigt att komma ihåg att alla är olika känsliga för smärta och har olika sårbarhet.

– Men generellt brukar vi säga att man ska lära känna sin kropp och ta hand om sitt underliv. Det är grundläggande att man har kunskap om hur kroppen fungerar och är varsam med hur man använder den.

Nina Bohm-Starke håller med:

– Lyssna på din kropp. Man ska inte ha sex som gör ont, och vänjer man sig vid att sex gör ont så kan man hamna i en ond cirkel och förstärka de här symtomen.

Det finns en uppfattning om att det ska göra ont första gången man har sex – kan det bidra till att tjejer tror att det är normalt att det gör ont?

– En del kvinnor kan få ont första gången de har samlag. Men det ska inte fortsätta att göra ont, så är det bara. Det pratas väldigt lite om kvinnans sexuella respons i underlivet, och jag tror att man skulle behöva förbättra sexualundervisningen för att skapa mer kunskap om vad som är en sund sexuell hälsa. Många unga kvinnor som jag träffar har väldigt dålig koll på sin kropp, säger Nina Bohm-Starke.

Gunilla Aneblom råder den som har problem med smärta vid samlag att söka hjälp hos en barnmorska eller en gynekolog. Även om de inte vet hur de ska hantera symtomen så vet de vart man kan vända sig, säger Gunilla Aneblom.

Förutom faktisk smärtbehandling med lokalbedövning arbetar man med att få ner spänningen i bäckenbotten för att minska friktionen vid samlag. I ett fåtal fall behövs operation. Man jobbar också med den psykologiska aspekten av problemen.

– Vi börjar med att få personen att bli avspänd. Man får också lära sig att hitta sina muskler och göra knipövningar för att minska spänningar. Nästa steg är exponeringsövningar, där man själv berör området för att avprogrammera de överkänsliga receptorerna. Men behandlingen är väldigt individuell, säger Gunilla Aneblom.

Det finns stora möjligheter att med behandling få symtomen att lätta.

– Vi har en massa patienter som blir bra, så det går absolut, säger Nina Bohm-Starke.

Tips för dig som lider av vestibulit

 • Vestibulit är ett smärttillstånd där slemhinnorna kring slidan är extra känsliga. Det gör att penetrerande sex blir smärtsamt, och det kan även ge problem med att använda tampong, ha tajta byxor, rida eller cykla, och vid gynekologisk undersökning.
 • Området mellan de små blygdläpparna kallas slidans förgård. Förgården omger slidöppningen och urinrörets mynning. Den som lider av vestibulit brukar känna smärta i främst bakre delen av förgården när området utsätts för tryck eller tänjning.
 • Det kan vara svårt att skilja mellan vaginism och vestibulit. Vaginism beror på en kramp i slidan, och ibland har man både vestibulit och vaginism samtidigt.

 

Så hanterar du smärtor vid samlag:

 • Stress kan förvärra symtomen.
 • Om du känner smärta vid sex, ta kontakt med en vårdcentral eller ungdomsmottagning för att utesluta andra problem och få en korrekt diagnos.
 • Behandlingen kan exempelvis bestå av kognitiv beteendeterapi där man utsätter området för beröring, avslappningsövningar och samtal om sexuella konsekvenser av tillståndet.
 • Smärtstillande medicinering kan användas om smärtan är stark. I vissa fall opereras patienten, där den del av slemhinnan som är känslig för smärta avlägsnas och ersätts med ny slemhinna från slidans nedre del som är tjock och motståndskraftig.
 • Man kan behöva avstå från penetrerande sex under en period, och hitta andra sätt att ha sex. 


Så förebygger du vestibulit:

 • Det är svårt att ge generella råd kring hur man undviker att få besvär, då vestibulit har flera orsaker. Men här är några tips:
 • Tvätta inte slemhinnorna i underlivet för ofta. Använd intimolja före dusch i stället för tvål och vatten som kan torka ut och irritera.
 • Ha inte samlagssex vid svampinfektion eller om det börjar göra ont.
 • Berätta för din partner om du får ont vid samlag och pröva andra alternativ än penetrerande sex om det skapar smärta.
 • Vestibulit drabbar främst yngre kvinnor. Samlagssmärtor hos kvinnor kring och efter klimakteriet beror ofta på att slemhinnorna blir sköra och torra på grund av att hormonet östrogen minskar. En del kvinnor drabbas också lätt av urinvägsinfektioner.
 • Besvären kan behandlas lokalt med östrogensalva, men det finns också medel utan hormoner. Att undvika tvål och vatten, och i stället tvätta underlivet med olja, kan minska besvären.

  Källor: Vårdguiden 1177.se, Nina Bohm-Starke och Gunilla Aneblom
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.