Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Mariefred ger tiggarna arbete

Nicolai och Elena är mycket nöjda över att kunna utföra trädgårdsarbete åt Mariefredsborna i stället för att tigga. De mår bättre och tjänar mer pengar.
Nicolai och Elena är mycket nöjda över att kunna utföra trädgårdsarbete åt Mariefredsborna i stället för att tigga. De mår bättre och tjänar mer pengar. Foto: Beatrice Lundborg

Förr satt de på gatorna och tiggde. Nu säljer romerna i Mariefred i stället loppisprylar eller arbetar åt ortsborna.

I Mariefreds Tidnings redaktionskök är det fullt med grejer. Tidningen har upplåtit rummet för att samla in prylar till romernas loppisbord. Tidningens ägare Anna Löfving står med andan i halsen trots att veckan nummer av tidningen precis gått till tryck. Hon har ägnat morgonen åt att jaga sina åtta kaniner som rymt under natten. Den sista fick hon tag på alldeles nyss utanför Systembolaget.

Mariefred är en liten ort med 2.000 hushåll. Sedan i höstas har här funnits sex romer som suttit och bett om pengar utanför Ica, Konsum och Systembolaget, bland annat.

Som på många andra håll har det lett till en del irritation bland befolkningen. Men i Mariefred bestämde man sig för att göra något åt saken. Några månader senare finns det inte några som tigger på gatorna längre.

I stället står de vid sina loppisbord och säljer saker som Mariefredsborna samlat in, eller hjälper ortsbefolkningen med enklare arbeten. Det kan handla om trädgårdsarbete, om att putsa fönster, tvätta terrasser eller att städa

Vi träffar Nicolai och Elena som går och krattar och vattnar i en villaträdgård. Tidigare satt de och tiggde utanför Ica och Konsum.

– Det känns mycket bättre nu när vi får göra rätt för oss, säger Elena.

Nicolai och Elena har sammanlagt tolv barn att försörja hemma i byn Crovu, varav fem egna. Farmor och mormor ser till barnen. Själva är de i Mariefred för att få ihop pengar till den stora familjen, till ytterligare ett rum, och kanske, i framtiden, att dra in elektricitet.

”Munca, munca, munca”, upprepas som ett mantra under hela samtalet. Det betyder arbeta, förklarar Jonatan Näsström som hjälper oss att tolka.

Att få möjlighet att jobba har nämligen blivit ett lyckokast för paret.

– Vi får in mycket mer pengar på att arbeta än på att tigga, säger Nicolai.

Han har fått ett påhugg hela den här veckan. En samfällighet behöver hjälp med att röja efter en avverkning.

Projektet med att få bukt med tiggeriet i Mariefred började med en loppmarknad på församlingshemmet i december. Några privatpersoner hade tagit initiativ till att samla in pengar till en operation som en av romernas söner behövde göra. Många skänkte kläder och prylar. Behållningen blev 20.000 kronor.

Anna Löfving åkte tillsammans med pingstpastor Fredrik Olsson i Strängnäs personligen ned med pengarna till byn Crovu utanför Bukarest. Det är därifrån som i stort sett alla tiggare i Strängnäs och Mariefred kommer. De pengar som blev över efter operationen delades ut bland de fattigaste i byn.

– Jag har aldrig för en sekund trott att det är människor med gott om pengar som väljer att resa till Sverige för att tigga, men nu fick jag med egna ögon se hur fattigt de har det, säger Anna Löfving.

Hon erkänner villigt att även hon kunde irritera sig på att romerna i Mariefred inte gjorde något för att få in pengar i stället för tigga. Men i stället för att låta irritationen ta över bestämde hon sig för att hjälpa romerna att ta sig ur tiggeriet.

Samtidigt började Solveig Lundqvist engagera sig för romerna i Mariefred. Hon kunde köpa lite frukt, gav dem lite pengar ibland.

– En av dem visade med händerna att han vill måla. Då frågade jag mig själv varför romerna inte kunde utföra arbetsuppgifter för pengarna i stället, säger Solveig Lundqvist och erbjöd honom att putsa fönster.

På de platser där romerna förut satt och tiggde står de nu bakom ett bord och säljer loppisprylar eller eget hantverk. Nicolai tillverkar fågelholkar, blomlådor och slevar av trä.

Både Anna Löfving och Solveig Lundqvist medger gärna att en del av drivkraften är att de själva får ut något av att göra något för andra.

– Jag är en sådan där typisk människa som mår bra av att hjälpa till. Nu är jag så lyckligt lottad att jag har möjlighet att göra det, säger Anna.

De inser också att de inte kan hjälpa alla. Men om man på fler mindre orter tog efter ”Mariefredsmodellen” så skulle de inte behöva ha några tiggare på gatorna.

– Det blir alla lyckligare av – både romerna och de boende, säger Anna Löfving.

Elena och Nicolai. Foto: Beatrice Lundborg

Men det är inte helt lätt att sticka ut hakan på en liten ort som Mariefred. Solveig Lundqvist får frågor om varför hon bara hjälper ”de där” och hennes släkt och vänner är inte allt igenom entusiastiska inför hennes engagemang.

– Jag får höra att jag engagerar mig för mycket, men jag lyssnar inte på det. Jag känner en stor glädje i att hjälpa. Kan jag bara hjälpa en enda familj så är jag nöjd, säger hon.

För Anna Löfving har engagemanget gått ut över hennes eget företag, Mariefreds Tidning.

– Visst skaffar man sig ovänner också. En del säger att ”de tar jobb från våra ungdomar”. Andra hör av sig och vill säga upp sin prenumeration. De säger att vi bara skriver om romer numera, säger Anna Löfving.

Men hon tänker inte låta sig stoppas.

– För en gångs skull, efter femtio år, är jag helt säker på att jag gör rätt. Under den lilla stund vi har här på jorden kan vi väl hjälpas åt? säger hon.

Fakta.Mariefredsmodellen

• Romerna utför enklare arbeten åt Mariefredsborna, som trädgårdsarbete, fönsterputsningen eller städning.

• Alla betalar efter sambete och förmåga, men rekommendationen är 70 kronor i timmen.

• Skattereglerna är krångliga, men de besked man fått från skattemyndigheten är att arbeten för upp till 1000 kronor kan utföras utan att man behöver rapportera arbetet till skattemyndigheten. Efter en inkomst på 18000 kronor ska en beskattning ske i hemlandet.

• Romerna får vara i Sverige tre månader åt gången.

• De säljer också eget hantverk, och loppisprylar som Mariefredborna samlar in.

• Det finns också en Facebookgrupp med namnet "Jobb till romerna i Mariefred" för dem som vill ge romerna uppdrag.

Läs mer.Tidigare artiklar

Läs också Insidans serie "Mötet med tiggarna":

Tiggarna utmanar den svenska självbilden

När fler tigger blir vi mindre givmilda

”De flesta bemöter oss på ett trevligt sätt”

”Jag samlade ihop kläder jag inte använde”

Engagerade Mariefredsbor har en facebookgrupp för dem som vill ge romerna arbete, "Jobb till romer i Mariefred".

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.