Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Mats Jonsson: ”Miljön inte själva orsaken”

Mats Jonsson
Mats Jonsson Foto: Hans Runesson

I diskussionen om mobbning och dess orsaker kan man urskilja två uppfattningar. I den ena förlägger man orsaken till mobbning i organisationen och arbetsmiljön. Detta är en gängse uppfattning hos fackförbunden, Arbetsmiljöverket med flera. Mobbning anses uppstå på ett ödesbestämt sätt ur en dålig arbetsmiljö och ingen har personlig skuld för det. Felet ligger i strukturerna. 

Läs mer: Catharina pekades ut som syndabock: ”Jag har lärt mig mycket om försoning”

Man delegerar ett formellt arbetsmiljöansvar för den händelse man skulle behöva visa att någon har det. Detta säger ingenting om den som fått ansvaret har varit inblandad i mobbningen. Mobbning jämställs snarast med en olyckshändelse. 

Uppfattningen påminner om tankegångarna som var vanliga på 60- och 70-talen. Alla slags beteenden och brott skylldes på miljön, dåliga barndomsförhållanden, samhället och så vidare. Ingenting var den enskildes fel eller förtjänst. Alla var offer. Att arbeta mot mobbning innebär då att förändra organisation och strukturer.

I den andra uppfattningen menar man att det finns enskilda aktörer som har avgörande betydelse för mobbningens uppkomst och utveckling. Här har olika personer också olika roller. Det finns anstiftare, medlöpare och åskådare, som driver mobbningen framåt mot målet att exkludera en person från den sociala gemenskapen. Av någon orsak är detta synsätt vanligare när det gäller mobbning i skolan.

Mobbningens orsaker finns hos enskilda personers egenskaper som maktlystnad, revirmentalitet, rädsla, prestige, avundsjuka, mindervärdeskomplex med mera. Människor som mobbar kan också präglas av empatistörning av narcissistisk eller psykopatisk karaktär.

Även den som har denna uppfattning kan konstatera att mobbning och dålig psykosocial arbetsmiljö följs åt, men arbetsmiljön anses då inte vara orsak till mobbningen utan tvärtom. Mobbaren är en agitator som skapar en dålig arbetsmiljö eller utnyttjar en redan befintlig sådan. Miljön kan vara en faktor som möjliggör mobbning, men är inte orsak till den. Att arbeta mot mobbning innebär då att man förbjuder och straffbelägger mobbning i brottsbalken så att den som anstiftar eller deltar i mobbning kan ställas till personligt ansvar. Detta är också min syn på saken.

Fotnot: Prästen Mats Jonsson sades upp 2003 då arbetsgivaren ansåg att han hade problem i rollen som arbetsledare. Se DN den 25/11.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.