Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Med sinnena uppkopplade mot fåglarna

01:53. Gigi Sahlstrand hade ett stressigt jobb inom IT, men hittade lugnet i vardagen när hon började med fågelskådning. 

”Oj, där kom en lärkfalk.”

Fågeln seglar förbi i utkanten av Gigi Sahlstrands ögonvrå, men hon vet direkt.

Där vi andra hör koltrast, bofinkar och lövsångare urskiljer Gigi Sahlstrand rödstjärt, steglits och grå flugsnappare. Samtidigt som hon både promenerar, pratar och är uppmärksam mot oss. Sinnena är ständigt uppkopplade på fåglar.

– Att skåda fågel är alltid fascinerande. Det måste inte vara en ovanlig fågel, det kan vara en gråsparv som gör något man aldrig tidigare sett. Eller så kan det vara två fåglar som gör något gulligt mot varandra, eller en fågel som sjunger lite fel.

Fågelskådare tycker om att bocka av varje fågelart de ser eller hör med ett kryss. Sina första 300 kryss gjorde hon samma år som ”Club 300” avskaffade inträdeskravet, minst 300 kryssade arter. Tyvärr. För Gigi Sahlstrand är klart tävlingsinriktad. Hon har en stark vilja att bli bra på allt hon gör, helst bäst. Så när hon etablerade sig i IT-branschen för 15 år sedan tog det inte lång tid innan hon jobbade dag och natt.

– Jag har så svårt att slappna av. Jag vaknar ofta mitt i natten och börjar tänka på projekt jag har på gång just för tillfället, och sedan kan jag inte släppa. Det maler och maler.

Så kan man hålla på ett tag, vissa klarar det ganska länge om arbetet är roligt och stimulerande och om det finns tid till återhämtning på helger och kvällar. Gigi hade långa arbetsdagar men jobbet var fritt med många resor på schemat.

– Det var vid den tiden jag hittade fågelskådningen. När jag var på resa så träffade jag kunder på dagarna och på kvällarna stack jag ut och skådade fåglar. Det var ett fantastiskt sätt att komma ut i stället för att sitta på ett tråkigt hotellrum, säger Gigi Sahlstrand.

Livet gick ihop. Hon hade ett arbete där hon fick använda hela sig själv, inte minst sin sociala förmåga, och hon hade en hobby som hon kunde hänga runt halsen. Men så blev hon headhuntad till ett annat företag där de efter ett tag ville ha henne på kontoret varje dag. Hon satte sig i bilen kvart över sex på morgnarna och kom hem igen vid halv sju.

– All tid på vardagarna gick åt till att sitta inomhus eller i en bil. Och så måste jag ju jobba i fatt lite på helgerna. Fåglarna och naturen, det som gör att jag kommer i balans och mår bra, prioriterade jag bort.

I stället blev naturen ett stressmoment. Något hon inte riktigt tyckte att hon hann med. Hon tränade visserligen, men inomhus, ”i ännu en bunker”. Och hon blev tröttare och tröttare. Ändå visste hon att det skulle räcka att komma ut en stund i naturen för att kunna ladda mer energi och tänka på annat.

– Varje gång jag varit ute någon timme så inser jag efteråt att jag inte tänkt på jobb alls. Jag är helt fokuserad på att hitta fåglarna, se dem, höra dem och lägga pusslet för att artbestämma.

Att skåda fågel är alltid fascinerande. Det måste inte vara en ovanlig fågel, det kan vara en gråsparv som gör något man aldrig tidigare sett. Eller så kan det vara två fåglar som gör något gulligt mot varandra, eller en fågel som sjunger lite fel.

Men det fanns inte längre tid. Hon var fortsatt ambitiös på jobbet, men märkte en dag att hon förlorat arbetsglädjen. Jobbet blev som ett ständigt mörkt moln när hon var ledig, det fanns alltid något mer hon borde göra.

– Jag jobbade för mycket. Jag insåg att det inte höll, så jag började räkna: Skulle jag kunna överleva på att skåda fågel?

Kanske skulle det gå. Om hon arrangerade fågelresor runt om i Sverige och till andra länder, och gruppguidningar vid fågelsjöar, i parker och skogar. Hålla i en och annan kurs, ha föreläsningar och kanske privata guidningar för kompisgäng eller företag.

Hon hade två mål, ökad livskvalitet och tillräckligt med pengar för att gå runt. I IT-branschen hade hon tjänat mer pengar än hon hann göra av med. Det var inte värt det, det skulle räcka med att hon klarade sig, resonerade hon. Men vad är livskvalitet för henne?

– Friheten i att sätta mina egna tider, i att bestämma över mig själv. I fågelskådning har man inga rutiner, man vet aldrig hur vädret är. Och man kan skåda i hela världen.

Tre år senare har allt gått över förväntan. Hon bor långt ute på Färingsö men numera behöver hon aldrig fastna i några bilköer.

– När jag kommer ut i naturen släpper jag allt. Jag andas lugnare, sänker axlarna, slappnar av. Irritation, oro, arga samtal – allt rinner av. Och det är inte bara fåglarna, när man spanar efter dem upptäcker man också träd, blommor, insekter och fjärilar, säger Gigi Sahlstrand.

Den här våren har hon lett fågelresor till Oman, Marocko, Gibraltar, Spanien, Polen, Grekland, Öland, Tornedalen och norska fågelön Runde, till vintervisten och sommarvisten.

När vi ses ute vid Svartsjö slottspark väster om Stockholm har hon nyss sprungit på en hel vildsvins­familj. Uppe i Tornedalen mötte hon en älgko med två nästan nyfödda kalvar. När hon är ute använder hon oavbrutet tre av sina sinnen: synen, hörseln och luktsinnet. Hon tänker klart och rensar bort allt ovidkommande.

– Om något känns tungt ger jag mig ut, i naturen får jag perspektiv. Jag lägger ofta upp hela presentationer och även kurser i huvudet. Allt blir klarare i skogen.

Hon känner flera kvinnor som tagit sig igenom svåra perioder och sorg med hjälp av att börja skåda fågel. De har fått annat att tänka på en liten stund, och lärt känna nya vänner.

Skåda fågel kan man göra var som helst, på badstranden, i skidspåret, inne i stan. Den som ligger i kan se 200 olika arter bara inne i Stockholm.

– Att skåda hjälper en också att se andra saker, för man lyfter blicken. Man ser en båt, en utsirad port, en blomma. Man blir mer nyfiken på allt omkring sig, säger Gigi Sahlstrand.

Foton i texten: Beatrice Lundborg

Fakta. Gigi Sahlstrand

Ålder: 51 år.

Familj: Sambo.

Gör: Fågelskådare på heltid. Leder kurser och guidningar, föreläser och arrangerar fågelresor över hela världen. Initiativ­tagare till Rapphönan, ett skådarnätverk för kvinnor.

Därför fågelskådar jag: En morot att komma ut i naturen.

Bästa skådarstället: Färingsö. Inte för att där finns mest fågel utan för att jag älskar att vara där.

Hemsida: gigisahlstrand.se

Fördjupning.  Läs mer

Från de dramatiska klipporna på Gotlands Stora Karlsö kastar sig de små sillgrissleungarna utför. DN Resor var med och ringmärkte de en gång hotade fåglarna.

Floridas vilda uteliv. Florida har mer att erbjuda vad gäller till exempel fåglar och vilda djur än många andra platser på jorden.

• Borta är tjädern, tranan och kungsörnen – i stället är det de små fåglarna i vår närhet som dominerar inför finalomgången i omröstningen om Sveriges nya nationalfågel.

Bråkande svanar och Sveriges första gulbrynade sparv är några av de fåglar man observerat på Järvafältets naturreservat. Fågelskådarexperten Lars Imby berättar om ett av landets största naturintressen.

Quiz. Gissa fågeln

Hur bra känner du igen vilken fågel som har vilket läte? Testa dig sjäv och se vad du kan.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.