Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

”Mensen är alltid ett tecken på hälsa”

Barnmorskan Malin Söderberg tycker att skolan borde informera mycket mer om menscykeln redan innan flickorna får mens, då det ofta blir ”pinsamt” att prata om.
Barnmorskan Malin Söderberg tycker att skolan borde informera mycket mer om menscykeln redan innan flickorna får mens, då det ofta blir ”pinsamt” att prata om. Foto: Jonas Lindkvist

Krävande PMS-monster, gråtande glassätare, blod och smärta. Få har någonting positivt att säga om menscykeln och hur den påverkar oss. Men en växande rörelse menar att det handlar om perspektiv. ” Vår egen menscykel kan lära oss mycket om oss själva. Att få mer kunskap om den kan öka självtilliten”, menar barnmorskan Malin Söderberg.

Forskaren och barnmorskan Malin Söderberg jobbar för att vi ska använda oss av menstruationscykeln för att förstå och stärka oss själva.

– För det första är mensen alltid ett tecken på hälsa – bara det är ju positivt. Men framför allt kan du ur din menscykel få så mycket kunskap om dig själv, kunskap som är unik för varje kvinna. Det är ju enastående!

Kvinnan har inte bara flytningar utan också ett sekret som det sällan eller nästan aldrig talas om. Kvinnor är ofta medvetna om den glidiga karaktären sekretet får ibland, men färre vet att det är ett tecken på ägglossning och att man är inne i en fertil period.

– Vi har inte lärt kvinnan att tolka det. Det förändras hela tiden och ser olika ut vid uppbyggnad och ägglossning. Att förstå det här är som att lära sig ett språk.

Malin Söderberg jobbar med kvinnor och par som antingen vill bli gravida eller förhindra graviditet. Genom att mäta kroppstemperatur varje morgon, tolka slidsekretet och känna på din livmodertapp kan du förhindra graviditet, säger hon. Oavsett om du har regelbunden eller oregelbunden mens eftersom det är dagsfärska data. Samtidigt får du förståelse för de olika faserna kroppen hela tiden genomgår.

– I en tid när kvinnan ifrågasätts så mycket överallt hela tiden gör det här att man stärker sig själv. Du får en tillit till dig själv och din kropp. Det är väldigt grundläggande information som gör att man kan ta beslut om och påverka sitt eget kvinnoliv.

– Det är konstigt att vi har glömt bort ett sådant bra redskap. Mycket försvann när p-pillren kom och p-piller är såklart något fantastiskt – men de slår ju ut vår vanliga cykel och man kan tycka att det är synd att missa de fördelar som den faktiskt har.

Malin Söderberg tycker det är skandal att information om hela menscykeln inte tas upp i skolan. Det borde göras redan innan flickor får mens, innan det blir pinsamt att prata om, tycker hon.

– Att vara kvinna känns i kroppen hela tiden men det påverkar också män. Vi måste prata om hela cykeln, inte bara om blodet, och pojkarna ska också vara med.

Barnmorskan och forskaren Gun Rembeck har visat att unga flickor som relativt kort före sin mensdebut har fått lära sig mer om kvinnokroppen och menstruationscykeln, och har fått ställa frågor och diskutera, får en mer positiv attityd till sin mens och känner sig mer stolta över den.

– Det är kanske inte så konstigt egentligen. Det konstiga är ju att vi inte pratar om det, säger Malin Söderberg.

Halva världens befolkning består av kvinnor, men vårt samhälle och vad vi förväntar oss är skapat för män, det menar den spanska ”mensutbildaren” Erika Irusta som jobbar i Barcelona.

– Vi har fått lära oss att det inte finns någonting som är bra med, och i, den kvinnliga kroppen. Man lär sig att kvinnan är svag, bräcklig och för känslosam. Att vi har för många tankar och att det inte finns någon ordning bland dem, säger hon.

Erika Irusta är barnmorska i grunden men kallar sig alltså för mensutbildare. Genom workshoppar och föreläsningar jobbar hon för att kvinnor ska undersöka och lära sig av och om sin kropp och den egna menscykeln.

– Kvinnor är starka. Vi överlever i ett system som inte passar oss, ett system som bryter ner oss. Vi har blivit tillsagda att vi är någonting vi inte är. Därför måste vi omforma bilden vi har av oss själva och hitta platser där vi får vara dem vi är.

Erika Irusta vill trycka på att människan hela tiden förändras, också män, men kvinnor hela tiden.

– Vi lever i fyra olika världar på bara 28 dagar men vi och alla andra förväntar sig att vi är i samma fas hela tiden.

Många kvinnor som läser det här vet nog vilken fas hon menar – den när man varken är extra arg, ledsen, tänker särskilt mycket, blöder eller har ont. Fasen som infaller ungefär en av fyra veckor under tiden en menstruerar.

Erika Irusta menar att kvinnor ofta mår som bäst precis innan och under ägglossning. Men inte för att vi just då egentligen mår bättre än annars utan för att det är då vi passar in i samhället på bästa sätt, säger hon.

– Men även den fasen har sidor som inte alltid är så uppskattade, menar hon.

– Då kan vi vara väldigt självständiga och kåta. Och det ses som någonting bra men det får inte gå för långt så att vi blir för stöddiga och ”maskulina” eller så kåta att vi inte vill vara monogama längre.

Första fasen är menstruationen, andra fasen follikelfasen, tredje ägglossningsfasen och fjärde lutealfasen. Och det är i den fjärde vi ofta känner som mest värdelösa, då vi ofta säger att vi har PMS.

– Men det hade inte behövt vara så. Det är så otroligt normalt att vi blir arga och ledsna för i den här fasen ser vi varenda orättvisa. Man brukar prata om att ”intuitionen” ökar och vi ser allt kristallklart. Också att vi lever i en värld som inte är anpassad för oss.

Erika Irusta vill få kvinnor att se det här, sluta skämmas och dra fördel av de olika faserna. Att bli klarsynt och arg kan vara bra och leda till förändring, eller så behöver man dra sig undan. I samma period blir vi också mer kreativa.

– Du är inte ett misslyckande. Det är systemet som är det.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.