Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Mind har gett stöd och råd i 85 år

Föreningen Mind, som firar sitt 85-årsjubileum, driver bland annat stödlinjen Självmordslinjen som bemannas av frivilliga volontärer.
Föreningen Mind, som firar sitt 85-årsjubileum, driver bland annat stödlinjen Självmordslinjen som bemannas av frivilliga volontärer. Foto: Thomas Lerner

Över tjugotusen personer har hittills kontaktat föreningen Minds självmordlinje för att få stöd och råd. I veckan firar Mind sitt 85-årsjubileum med en konsert i Stockholm.

I maj 1930 reste Victor Wigert, professor i psykiatri vid Karolinska institutet, till Washington i USA. Där deltog han i den första internationella kongressen om ”mentalhygien”.

Några månader senare samma år samlades över tvåhundra personer i Stockholm för att lyssna till anföranden som belyste psykisk hälsovård ur olika synvinklar.

Samma kväll bildades Svenska föreningen för psykisk hälsovård (Sfph) som nu fyller 85 år. Bland grundarna fanns förutom nämnde Wigert flera kända som Emilia Fogelklou.

Den 19 november, på lördag, firar föreningen sitt 85-årsjubileum med en konsert. Skådespelaren Melinda Kinnaman och sångaren Mikael Rickfors är två av dem som medverkar.

Föreningen Sfph bytte namn till Mind för några år sedan, men verkar fortfarande i grundarnas anda. Generalsekreteraren Carl von Essen menar att behovet av ideella insatser för att främja den psykiska hälsan inte har minskat.

– Snarare har behovet ökat. Vid sidan av den traditionella vården behövs det ett komplement som kan utgöra ett medmänskligt stöd. Det kan handla om hjälplinjer dit personer kan vända sig, säger han.

En rapport från Mind visade nyligen att föreningens stödlinje ”Självmordslinjen” under sitt första verksamhetsår tog emot över tjugotusen samtal. Rapporten visade också att Sverige ligger långt efter andra länder som Norge och Storbritannien i utbudet av medmänskligt stöd.

En fjärdedel av samtalen till stödlinjen handlade om självmord eller självmordstankar. Andra vanliga samtalsämnen var allmän psykisk ohälsa, ensamhet och relationsproblem.

– En av våra viktigaste uppgifter, vid sidan om att erbjuda stöd och hjälp, är att öka öppenheten kring psykisk ohälsa. Det är något som fortfarande omges av känslor av skuld och skam, förklarar Carl von Essen.

Föreningens första år sammanföll med när Per Albin Hanssons folkhemstanke tog form. Ett av nyckelbegreppen var hygien. Det handlade inte bara om att få bort smuts, utan om att hela samhället skulle präglas av ordning och rationalitet.

Rationalitet fick ofta gå före humanitet, medmänsklighet. Det kunde drabba individer eller grupper som inte förmådde att inordna sig i samhällslivet. Ett exempel är de senare så uppmärksammade och kritiserade tvångssteriliseringarna.

– Spänningen mellan humanitet och rationalitet fanns också bland föreningens grundare. Men i de första programmen finns en stark insikt om vikten av att se personer med psykisk ohälsa som medmänniskor, säger Carl von Essen.

Han säger att vården och omsorgen om personer med psykisk ohälsa måste bygga på en helhetssyn. Uppväxten, sociala förhållanden... det är mycket som kan förklara att någon mår dåligt.

Redan 1934 gav grundarna av Mind ut en skrift som lyfte fram självmord som ett allvarligt samhällsproblem. Det är en fråga som fortfarande står högt på föreningens dagordning.

– Årligen tar femtonhundra personer sitt liv i Sverige. Vi måste göra allt för att få ned den siffran. Jag tror att Mind och liknande initiativ kan spela en stor roll i det arbetet, säger Carl von Essen.

Under sina första år koncentrerade sig hans föregångare på upplysning och opinionsbildande verksamhet. Det handlade bland annat om föreläsningar och om att ge ut mindre skrifter i angelägna ämnen.

Många enskilda personer ville också ha råd och upplysningar. Frågorna besvarades av sakkunniga personer, oftast av professor Victor Wigert.

– I dag har vi på liknande sätt en stor grupp frivilliga med erfarenhet inom området psykisk ohälsa som kan svara på frågor, påpekar Carl von Essen.

– I en tid med ofta långa köer till den offentliga vården tror jag att Mind och andra ideella krafter har en stor roll att spela, säger han.

Föreningen Mind

Gratuleras till: Firar 85 år nu i november.

Bakgrund: Bildades 23/11 1931. Till ordförande valdes några år senare Kerstin Hesselgren, den första kvinnan i Sveriges riksdag.

Gör: En ideell förening med cirka 2.000 medlemmar. I olika stödverksamheter arbetar runt 300 volontärer. Driver bland annat Självmordslinjen.

Ordförande: Skolledaren Lina Axelsson Kihlblom.

Så firas jubileet: Med stödkonsert lördag 19/11 i Katarina kyrka i Stockholm. Medverkar gör bland andra Melinda Kinnaman, Stefan Sauk, Mikael Rickfors, Riltons vänner, Vibafemba och Staffan Hellstrand.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.