Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 05:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/mio-steg-for-steg/

Insidan

Mio – steg för steg

Bild 1 av 8 Uppvaket på Karolinska Universitetssjukhuset. Mio har precis opererat bort sina bröst. ”Gör det ont?”, frågar Yolanda. ”Nej, det liksom svider. Som när man skurit sig”, svarar Mio.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 2 av 8 2012. Mio letar efter skor i en second hand-butik i Borås. Han använder både herr- och damplagg, men eftersom han har stora fötter kan han ofta bara leta skor på herravdelningen. ”Jag har 44:or, som en man. Undrar om de blir ännu större när jag får börja ta hormoner?”, berättar han.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 3 av 8 2012. Mio bor i Borås och har påbörjat en könsidentitetsutredning.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 4 av 8 2013. Mio ska strax genomgå ännu ett psykologsamtal, den här gången på Huddinge sjukhus för att få sin diagnos.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 5 av 8 2014. ”Konstigt att klumparna är borta. Jag har ändå haft dem i 8 år. Känns fett nice”, säger Mio efter bröstoperationen.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 6 av 8 2016. ”Jag brukar näcka när jag badar av princip”, berättar Mio. Utan kläder känner han sig inte bara mer naturlig, utan också mer som en man.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 7 av 8 Demonstrationståget lämnar strax Sergels torg. Det är internationella kvinnodagen, årets viktigaste dag enligt Mio. Han skriker med allt han har i kampsångerna.
Foto: Thomas Karlsson
Bild 8 av 8 Mio hemma med kollektivkompisen Elliott Erking och hunden Douglas. Alla rum är uppdelade utifrån funktion. Ingen har eget rum och de sover där det passar.
Foto: Thomas Karlsson

Efter flera års kamp har han i dag den kropp som stämmer överens med hans bild av sig själv. DN:s Sofia Edgren och Thomas Karlsson följde Mio Ludvig Schörling under fyra år: ”Jag är en man, även om omvärlden inte alltid läser mig som en”.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in