Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Motionen är en oas i pressat livsschema

Foto: Ulf Palm/TT

Vätternrundan, Vansbrosimningen, Stockholm Marathon och så förstås Vasa­loppet . De stora tävlingsloppen lockar rekordmånga deltagare också i år. Även mindre motionsevenemang är populära.

– Svenska folket är världsbäst på att sopsortera. Nu har turen kommit till den egna kroppen. Allt fler vill börja ”sopsortera” även där, det vill säga ta hand om sin hälsa. Jag trodde kanske att vi skulle se en nedgång i träningsintresset – men trenden tycks hålla i sig, säger Anna Iwarsson.

Fram till sommaren 2012 var hon generalsekreterare för Friskis & Svettis. I dag är hon debattör och opinionsbildare inom livsstil och hälsa, och i dagarna presenterar hon sin nya rapport ”Sitta är det nya röka”. Hon tror att den starka hälsotrenden gått in i en ny fas.

– Jag har märkt en tendens mot att allt fler strävar efter en inre mental stabilitet och en sportig atletisk utsida. För räckte det med att vara smal och smärt för att anses ”framgångsrik”. Numer gäller det att ha en vältränad kropp som utstrålar harmoni och balans i livet, menar Anna Iwarsson.

Hon konstaterar att rökning, alkohol, övervikt och fetma samt brist på fysisk aktvitet ökar risken för att drabbas av cancer samt sjukdomar i hjärta och kärl. Allt fler sitter stilla framför sina datorskärmar på jobbet och fritiden. Mot den bakgrunden blir det allt viktigare att röra på sig.

Anna Iwarsson märker också att träning för många har blivit en oas i ett annars fullspäckat livsschema. Riktiga elitmotionärer söker allt längre och mer extrema utmaningar, det verkar nästan som om de finner en njutning i den nära-döden-upplevelse som det kan vara att bli helt utpumpad. Andra tränar mer för sin hälsas skull.

I fjol slog Stockholm Marathon åter nytt rekord när det gäller antalet anmälda, startande och fullföljande.

Vasaloppsveckan, som inleddes i lördags med ”Tjejvasan”, har aldrig upplevt ett sådant hårt tryck. Hela 58 500 män och kvinnor är anmälda till något av de nio lopp som avgörs under veckan.

– Att ställa upp och gå i mål i en tävling för elitmotionärer ger dubbel bekräftelse. Du känner dig nöjd och duktig med det du uppnått, samtidigt ser omgivningen dig som en sund och attraktiv person. Sedan innebär själva tävlings­momentet att allt känns ”på riktigt”, fortsätter Anna Iwarsson.

Under 2000-talet har att sporta, träna och idrotta blivit en ännu mer naturlig del i svenskarnas vardagsliv – och motionsmarknaden har varit en av dem som växt mest i hela världen. I dag ligger omsättningen enbart i Sverige på över tjugo miljarder kronor.

Samtidigt finns en djup hälsoklyfta. Riksdagens utredningstjänst har till exempel analyserat barns idrottande. Det visade sig att 45 procent av barnen som tillhör den högsta och rikaste socioekonomiska gruppen är fysiskt aktiva minst en timme per dag – motsvarande siffra i den lägsta och fattigaste gruppen är 30 procent. När det gäller barn som sällan eller aldrig tränar blir skillnaden ännu större.

Hälsoklyftan blir inte bredare i vuxen ålder, men risken är uppenbar att den djupnar. Det vill säga att de som inte tränar i dag kommer att träna ännu mindre i framtiden. Elitmotionärerna däremot väljer att träna ännu mer och ännu hårdare.

Hur ser framtidens träningstrender ut?
– Allt fler kommer nog att uppleva att träningen ger avkoppling, tid till att vara med sig själv. Det blir nästan som en form av mindfulness i aktivitet och rörelse. Över huvud taget tror jag att den mentala delen i träningen kommer att få ökad betydelse, svarar Anna Iwarsson.

Hon säger att den tekniska utvecklingen innebär att möjligheten till personlig feedback ökar. Tidigare har vi kunnat mäta blodtrycket själva och kolla pulsen med en pulsklocka. Nu utvecklas armband och madrasser som registrerar personliga data om hur våra kroppar mår.

– Sådan här data kan sparas i en persondator och sedan ligga till grund för hur du tränar för att nå optimal effekt. En annan trend är att motionsträningen kommer att anpassas ännu mer efter åldern. För barn, tonåringar, unga vuxna, äldre och riktigt gamla växer det fram nya och mer utvecklade träningskoncept.

Anna Iwarsson säger att de sociala mediernas snabba utveckling påverkar vårt förhållande till motion. På nätet kan du föra din egen träningsdagbok som även andra kan se.

Den svenska träningsbranschen har hämtat inspiration från i första hand USA med en kultur som mångt och mycket bygger på elitmotion. Klättring eller cykling i berg, paddling i vilt strömmande forsar, löpning i öknar. I Sverige har vi däremot en kultur som byggt mer på en aktiv livsstil än på extrem träning. Här finns folkrörelseorganisationer som Friluftsfrämjandet med flera.

Redan 1963 satsade Sveriges television på en serie program om träning. Bengt Bedrup och Gun Hägglund ledde sedan i flera år det allt mer populära ”Träna med TV”. I dag ges det årligen ut en rad böcker där kända och okända delger läsarna sina bästa träningsknep.

– I framtiden kommer andra länder att rikta blickarna mot Sverige och vår träningsfilosofi. Jag vet inget annat land som har så många lopp där elitidrottare, elitmotionärer och vanliga motionärer tävlar på samma gång. Vasaloppet och liknande tävlingar kommer även framöver att ha en stark dragningskraft, säger Anna Iwarsson.

Hon menar att det avgörande för vår hälsa i framtiden blir hur mycket vi sitter under en vanlig dag, och hur vi varierar stillasittandet med att stå och gå. Samt förstås hur ofta vi utmanar kroppen att träna sig svettig, stark och glad.

– Och det oavsett om man står på startlinjen i något av loppen under årets Vasaloppsvecka eller hellre tar en snabb promenad.

Fakta.Rekordmånga deltar i de stora loppen

Sedan några år tillbaka blir de så kallade tävlingsloppen, där motionärer och elitidrottare samsas, fulltecknade. Många planerar sin träning inför loppen i upp till ett helt år.
I år har 58.500 personer anmält sig till Vasaloppets olika tävlingar (rekord).

CykelVasan 2014 lockar samtidigt 12.000 deltagare (fulltecknat). UltraVasan 2014 är en nyhet. Den 23 augusti kommer 750 deltagare att springa sträckan mellan Sälen och Mora (fulltecknat).

Under 2012 genomförde 8.000 svenskar ”En svensk klassiker”, ”Halvklassikern” eller ”Tjejklassikern”. Det var då nytt rekord.

För att erövra ”En svensk klassiker” ska man under en tolv­månadersperiod genomföra följande: Engelbrektsloppet (skidor 60 km) eller Vasaloppet/Öppet spår (skidor 90 km), Vätternrundan (cykel, 300 km), Vansbrosimningen (Vansbro Öppen Älv, 3 km) och Lidingöloppet (löpning, 30 km).

För att erhålla en ”Superklassikertrofé” ska kvinnor genomföra loppen med en totaltid under 24 timmar, för männen gäller en totaltid under 20 timmar.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.