Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 23:33 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/musiken-kan-forandra-varlden/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

”Musiken kan förändra världen”

André de Quadros är en världskänd körledare och musikprofessor. Här i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm i samband med en stor körfestival.
André de Quadros är en världskänd körledare och musikprofessor. Här i Eric Ericson-hallen på Skeppsholmen i Stockholm i samband med en stor körfestival. Foto: Hampus Andersson

Musiken är ett utmärkt verktyg för att skapa en bättre värld, men många ser bara musik som enkel underhållning. Det säger den världskände körledaren André de Quadros.

För första gången i historien är det möjligt att leva ett helt liv utan att skapa musik – i alla fall i västvärlden. Det hävdar den berömde körledaren och människorättsaktivisten André de Quadros.

– I dag konsumerar vi musik nästan dygnet runt. Vi lyssnar i radion, i bilen, i telefonen och när vi går runt i ett varuhus. Musiken finns alltid där i bakgrunden. Men vad händer när vi själva inte sjunger och musicerar?

André de Quadros är professor i musik vid Boston university i USA. Han har arbetat med körsång runt om i världen i över fyra decennier. Bland annat utbildar han körledare och orkesterdirigenter, och bedriver olika projekt i ett fyrtiotal länder.

– Musik och körsång kan vara ett sätt att visa vägen ut ur hopplöshet, ensamhet och segregation. Jag har också märkt att musik har en unik förmåga att trösta och inspirera människor. Det finns inget samhälle eller någon religion utan musik.

André de Qaudros ses som en av de främsta i världen på att använda musiken som ett verktyg för social förändring och som en del i kampen för mänskliga rättigheter.

Han har bland annat drivit ett unikt projekt där palestinska och israeliska körer arbetar tillsammans för att främja förståelsen mellan de två samhällena. Han leder också en kör i Indonesien.

– I Boston har jag med hjälp av studenter arbetat med unga afroamerikaner på en ungdomsanstalt. Jag har märkt vilken positiv effekt det egna skapande arbetet med musiken har haft för dem, säger André de Qaudros.

Tidigare i år höll han en utbildning för svenska körledare som vill arbeta med nyanlända flyktingar. Han leder också projektet ”Common ground voices”, en kör med sångare från Israel, Palestina och Sverige.

– Ni har en enastående körkultur i Sverige. Skulle det gå att knyta nyanlända och flyktingar till den? Jag är övertygad om det. Musiken förenar över språkbarriärerna.

Andre de Quadros är född och uppvuxen i Indien. Hans mamma spelade piano, pappan musicerade också – men bara som en hobby. Som fyraåring började Andre de Quadros spela fiol och han sjöng i skolan och hemma.

– Jag växte upp i ett förindustriellt samhälle där vi saknade tv och bara hade en liten radio. Min barndomsvärld var därför akustisk. Folk sjöng när de arbetade, från de hinduiska templen hördes musik ... ja, hela luften var full av toner.

Andre de Quadros tillhörde en indisk kast där personer med musiken som yrke hade väldigt låg status. Hans pappa var orolig för att sonen inte skulle välja att bli doktor eller något liknande, utan i stället bli musiker.

– Jag studerade därför ekonomi och matematik på universitetet i Bombay, men musiken fanns alltid i mitt bakhuvud. Och så började jag mina musikstudier i Australien innan jag sedan kom till USA. Pappa dog och hann inte uppleva att man faktiskt kan bli professor i musik.

I tonåren kände André vilken stor påverkan sång och musik kunde ha på honom och andra.

– Det var början på en process som jag fortfarande är inne i. Jag lär mig mer och mer för varje dag.

I dagens svenska skoldebatt talas mycket om att eleverna måste ha tillräckliga baskunskaper i svenska, engelska och matematik. Men få uppmärksammar de estetiska ämnenas betydelse, som musik.

– Det är samma trend över stora delar av världen. Alltför många ser i dag musik enbart som underhållning, något man konsumerar under en konsert eller via någon musiktjänst.

Att det är så beror inte bara på politiker eller andra makthavare, menar André de Quadros.

– Alltför få musiker deltar i debatten och lyfter fram musikens kraft.

I dagens ekonomiska värld är det bara saker som direkt kan mätas, som en ökning av ett lands bruttonationalprodukt, som räknas, säger han.

Men om deltagande i en kör gör att deltagarna får färre sjukdagar kopplas inte det till musikens positiva effekt.

Inte heller undersöker man vad det skulle få för effekter om musik hade en större plats i vården, påpekar André de Quadros.

– Min erfarenhet är att musik övar vårt tänkande, utvecklar vårt tålamod och vår koncentrationsförmåga. Vi blir mer kreativa. Musik skapar också en känsla av samhörighet med andra.

I förra veckan deltog André de Quadros i den stora körfestivalen ”Musik & medmänsklighet” här i Stockholm. Den arrangerades av Eric Ericson international choral centre.

Fakta.André de Quadros

Född: I Indien.

Bor: Boston i USA.

Gör: Är dirigent, musikutbildare, författare och människorättsaktivist. Professor i musik vid Boston University. Är bland de främsta i världen på att använda musiken som ett verktyg för social förändring och i arbetet för mänskliga rättigheter.

Drivkraft: Vill föra samman människor och kulturer och är övertygad om detta kan skapa en verklig social förändring. Är lika övertygad om musikens positiva betydelse för hälsan.

Exempel: Har varit med och skapat musikfestivalen Aswatuna i Jordanien, som samlade körer från Irak, Jordanien, Libanon, Palestina och Syrien. Han har även arbetat med ett projekt med palestinska och israeliska körer.

Budskap: ”Känslan av att vara medskapande i en process är viktig för mig. Men det är lika underbart om folk vågar sjunga i duschen som om de väljer att sjunga i kör. För mig är det aktiva skapandet viktigt för flyktingar, fängelseinterner och alla oss andra.”

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.