Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-30 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/nina-campioni-som-39-aring-kande-jag-mig-radd-sjuk-och-gammal/

INSIDAN

Nina Campioni: ”Som 39-åring kände jag mig rädd, sjuk och gammal”

Nina Campioni.
Foto: Privat

Medelåldern är som en mellanchef, utskälld och hånad. Men varför då?

Som 40-plussare har skribenten och poddaren Nina Campioni aldrig mått bättre. Nu vill hon göra medelåldern great again.

– Vi har sedan barnsben blivit intalade att framför allt kvinnor ska se ut på ett visst sätt och att man är typ död efter 30, eller iallafall 40.

I tjugo års tid har poddaren och skribenten Nina Campioni rört sig i Stockholms modevärld. Hon var med och startade ”Sofis Mode” på Aftonbladet och har varit med om hela resan från modebloggens intåg på 00-talet till dagens influerare. Under sin tid som modejournalist och senare influerare lärde hon känna designern och förre detta Fröken Sverige, Valerie Aflalo.

De brukade stöta på varandra på olika pressluncher, event och jippon. Det var under ett sådant event som Nina och Valerie tittade sig runt om i rummet och konstaterade att de nu tillhörde det äldre gardet. De började prata om hur svårt det var att åldras i en så utseendefixerad bransch och varför de blev påverkade.

– Vi tittade på alla snygga och målmedvetna tjejer i 20-årsåldern och undrade ”vad tillför vi här?”. Vi kände oss omsprungna på vår egen bana. Och vi undrade varför vi kände så när vi egentligen aldrig mått bättre, säger Nina Campioni över en zoom-lina från Italien, där hon numera bor.

Nina och Valerie bestämde sig för att starta en podcast för att utveckla tankarna vidare. I våras lanserades ”...och plötsligt var vi 40+” med målet att göra medelåldern great again. Responsen har varit stor. Lyssnare hör ständigt av sig och berättar att de är tacksamma över Ninas och Valeries ärliga tankar och känslor kring medelåldern.

– Även om vi tycker medelåldern är fantastisk så finns det såklart saker som är jobbiga, och vi försöker prata om de sakerna som tidigare varit ganska undanskuffade.

Valerie Aflalo och Nina Campioni har podden ”...och plötsligt var vi 40+” tillsammans.
Foto: Privat

Varför har medelåldern ett dåligt rykte?

– Jag tror det nästan alltid varit så, åldrande är ju överlag ett kliv mot det oundvikliga, men att det blivit värre nu med sociala medier som premierar unga, rynkfria kroppar. Vi har sedan barnsben blivit intalade att framför allt kvinnor ska se ut på ett visst sätt och att man är typ död efter 30, eller iallafall 40. Jag menar titta bara på Alfons Åbergs pappa, han ser ut som en gubbe men är typ 30. Inte heller män går fria från nidbilden.

Nina Campioni menar att det finns ett stort stigma kring att bli 40, att man ska ha nått sin topp och nu är det över. Att man kanske har kommit till toppen av sin karriär, har bildat familj och bockat av många av sakerna på sin lista, då kan man lätt känna att man inte vet vart man ska ta vägen härnäst.

För Nina själv innebar medelåldern både pressen från samhället samt en egen inre oro för att sjukdomarna skulle komma med åldern. Som ung kvinna såg hon sällan kvinnor över 45 i det offentliga rummet. Och de som var mammor och äldre i reklam eller på film var nästan uteslutande såna som städade, var bittra, arga och klädda i tråkiga kläder.

– Det gjorde att man trodde att livet efter 40 var slutet på det roliga.

Den stora krisen kom för Nina vid 39 års ålder då hon kom in i förklimakteriet. Hon förstod då inte vad det var utan kände sig deprimerad, rädd, sjuk och gammal.

– Jag fick lite känslan att det är nu det händer – den tid i livet som kommer vara kantad av sjukdomar och sorg. Det var tungt och jag kände mig både rädd och missförstådd. Det tog tid innan jag fick hjälp och inte förrän jag blev 42 så började jag må hyfsat okej igen.

Nina Campioni är poddare och skribent.
Foto: Privat

För ett tag sedan pågick det en debatt på kultursidorna om kvinnor i medelåldern som sörjde sitt förlorade utseende och på grund av det sa nej till exempelvis tv-framträdanden. Nina Campioni följde debatten från Italien. Hon känner sig kluven, å ena sidan har hon full förståelse för kvinnorna – samtidigt som hon tycker att det är sorgligt.

– Vi tävlar mot en bild av hur en kvinna ska se ut och det är inte lätt. Det är inte lätt ens för några av våra mest intellektuella och mäktiga kvinnor att motstå den bilden. Men samtidigt gör det mig väldigt ledsen, för det innebär att så många vuxna kvinnor fortfarande inte kan acceptera eller tycka om sig själva som de är. Det är lite av en folksjukdom.

– Jag kan också tycka att det är lite av en skyldighet att vi kvinnor som är äldre också säger ja till saker och visar upp att det är så här vi ser ut. Det blir en otrolig skev bild annars, om vi aldrig får synas. Men det är en jättesvår diskussion.

Nina Campioni menar att media och marknaden också måste sluta att säga saker som ”40 är det nya 30” eller ”50 är det nya 40”.

– Vi måste göra det coolt att vara i just den åldern man är i. Det är helt vansinnigt att hålla på och sträva efter någonting som man aldrig någonsin kommer kunna uppleva. För du är den du är just nu, det är bättre att njuta av det. Det måste bli det nya riktmärket tycker jag.

Har du upplevt ålderism i Sverige?

– Jag har upplevt det vid sidan om. När jag var ung och arbetade på en tidningsredaktion var det tydligt att många äldre kvinnor blev förbisedda just för att de var äldre och dessutom kvinnor. Det var som om man unisont hade enats om att man inte längre hade något vettigt att tillföra. Och jag minns hur det skar i mitt inre – för jag såg ju hur otroligt smarta, kunniga och drivna dessa kvinnor var.

Valerie Aflalo och Nina Campioni.
Foto: Privat

Drabbar ålderism kvinnor på annat sätt än män?

– Självklart. Det är ingen hemlighet att kvinnor har helt andra krav på sig. De ska inte bara prestera, de ska prestera på en nivå som inte går att ifrågasätta och samtidigt vara snygga, smala, välklädda, glada, sexuella. Och så vore det ju toppen om de också hade en känsla för humor och absolut aldrig felar. Jag tror denna naturlag håller på att ifrågasättas, inte minst från den yngre generationen kvinnor som inte är vana vid att någon säger nej till dem – men det sitter djupt rotat.

Du sa att du aldrig mått bättre, hur kommer det sig?

– Jag har mått bra och haft väldigt kul även när jag var i 20- och 30-årsåldern, men det är annorlunda nu, stressen i kroppen har lugnat sig. Dessutom har det infunnit sig en trygghet som jag inte hade tidigare, jag vågar säga nej till saker. Innan kände jag att jag var tvungen att säga ja till allt, annars var jag rädd att jag kunde missa en chans.

Bortsett från en lite stelare rygg tycker Nina att hon befinner sig i den bästa tiden i livet. Nu kan hon vara hemma en lördagskväll utan att känna att hon missar något, barnen har blivit äldre och med det kommer mer frihet.

– Generellt sett är 20-årsåldern ett ständigt jagande, man utbildar sig och vill komma igång i karriären. När man är 30 börjar man bilda familj samtidigt som man fortfarande vill komma framåt i karriären. Jag upplevde 30-årsåldern som väldigt stressigt. Kul, men stressigt. Och slitigt.

”Här betyder hälsa att man lever det goda livet med mat och dryck medan det i Sverige handlar mycket mer om att man ska träna och vara smal”, säger Nina Campioni som numera bor i Italien.
Foto: Privat

Sedan Nina Campioni flyttade med familjen till Italien för några månader sedan (hennes man är italienare så de testar nu att bo där i ett år) har hon märkt en skillnad i hur svenskar och italienare ser på åldrande. Bilden i media tycker Nina är ganska lika i båda länderna, det är ofta unga supersminkade kvinnor som får synas. Däremot har hon märkt att man behandlar äldre med mer respekt i Italien medan människor i medelåldern är mer osynliga i Sverige.

– Jag upplever att den åldrande kvinnan får mycket mer respekt här. Det är inte heller samma hälsohets här som i Sverige. Här betyder hälsa att man lever det goda livet med mat och dryck medan det i Sverige handlar mycket mer om att man ska träna och vara smal.

Nina Campioni har också märkt att italienska kvinnor i hennes egen ålder i lägre grad använder sociala medier, något hon tror påverkar dem på ett positivt sätt, att de inte hela tiden blir matade med perfekta människor och på så sätt inte jämför sig lika mycket med andra.

– Folk i min ålder har typ noll intresse av internet. Självklart finns Instagramvärlden med influencers också i Italien, men jag märker mer att det är tonåringarna och de unga vuxna som är utseendefixerade, inte män och kvinnor som är 40+. De bryr sig inte så mycket om hur de ser ut.

Är det befriande?

– Ja, det tycker jag. Framför allt det med kroppsidealen känns enormt befriande här. Nu bor vi i en liten by och det är säkert annorlunda i de stora städerna, men det är inte alls samma hets på att vara smal här.

Vad tänker du nu om att bli äldre?

– Jag känner mig inte alls rädd för att bli äldre i dag. Jag kan fortfarande känna en form av dödsskräck som jag nog måste hantera på något sätt genom terapi. Men jag upplever att jag inombords mår mycket bättre för varje år som går.