Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Nortons filosofiska memoarer: Håkan Nesser om sina djurs särdrag

För några år sedan dog Håkan Nessers älskade hund Norton. Nu har husse skrivit Nortons memoarer. ”Få saker överraskade honom. Jag inbillar mig att han var filosofiskt lagd”, säger Håkan Nesser.

Hunden Norton, en rhodesian ridgeback, dog för några år sedan. Hans husse, författaren Håkan Nesser, skrev om Nortons upplevelser i New York och England i en antologi som hette ”Tio hundar och en katt” som gavs ut 2009.

Några år senare fick förlaget veta att Norton hade dött och bad Håkan Nesser att skriva en fortsättning, eftersom hans text i antologin hade lyckats röra så många läsare.

Han lät sig övertalas och skrev en fortsättning som nu ges ut som egen bok med titeln ”Nortons filosofiska memoarer” på Brombergs förlag.

Det som skiljer den från andra hundböcker är att författaren har försökt se tillvaron ur hundens perspektiv. Berättaren är alltså Norton.

– På något sätt var det intressantare att skriva om honom på det sättet, säger Håkan Nesser på telefon från Gotland, där han bor tillsammans med sin familj samt en ny hund som heter Hudson.

De har också en katt och flera hästar, höns och ankor.

– Vi människor har ju en tendens att förmänskliga våra djur genom att projicera våra egna förväntningar och önskningar på dem. De stämmer naturligtvis inte med verkligheten, säger Håkan Nesser.

Men tar genast tillbaka vad han just har sagt. Egentligen kan vi ju inte veta så mycket om detta. En människa kan vara lika främmande för en annan människa som för en hund, resonerar han.

– Jag förutsätter ju på något sätt att ”det som är botten i dig är botten också i andra”, som Ekelöf skriver. Men det går ju inte att kolla hur mycket vi egentligen förstår varandra.

Håkan Nesser vet ju inte vad hans hund Norton hade för tankar. Men ändå förstod de varandra. Kanske lika mycket, eller till och med mer, än vissa människor förstår varandra ur vissa aspekter.

 

Det fanns något som man kan kalla förståelse. Vi var överens eller inte överens om vissa saker. I de tassemarkerna gick det att skriva utifrån hans synvinkel.

 

Håkan Nesser skrev Nortons filosofiska memoarer eftersom han tyckte att hunden hade lyckats förmedla något om sitt inre liv till honom.

– Det fanns något som man kan kalla förståelse. Vi var överens eller inte överens om vissa saker. I de tassemarkerna gick det att skriva utifrån hans synvinkel, inbillar jag mig.

Foto: Att Norton skulle vara filosofiskt lagd menar Håkan stod skrivet i hans uppträdande. Han utstrålade en sorts stoiskt lugn och hetsade sällan upp sig. I stället tänkte han efter, eller låg och funderade, innan han bestämde sig för att ”okej, jag går väl med på det här”.

Hunden som han har nu heter Hudson och är en kanaanhund, efter det historiska landet i nuvarande Mellanöstern. Hudson ser ut litet som en långbent räv. När han blir glad så går svansen i snabba cirklar som på en väderkvarn, berättar Håkan.

Norton kunde lyfta på ett ögonbryn och slå ett slag med svansen för att visa att något var ”okej”. Men han var inte den som gick till överdrift. I stället sände han signaler om att han hade förstått världen och att det var få saker som kunde överraska honom.

– Därför inbillar jag mig att han var filosofisk, för att han var tillfreds och tyckte att man skulle ta saker med ro. Hade han kunnat röka pipa så hade han gjort det.

Det var inte bara Håkan och hans familj som tyckte att Norton utstrålade världsvana. Det var många som påpekade att han verkade avspänd i alla möjliga lägen. Aldrig någonsin var han aggressiv.

Nortons lugn gjorde också att han blev väldigt berest. Håkan kunde ta med honom på bokturnéer i främmande länder utan att han visade det minsta missnöje.

Håkan Nesser bor på Gotland men har också en liten lägenhet i Gamla stan i Stockholm. Hans nuvarande hund Hudson tycker att det är bedrövligt att vara i stan. Det visar han genom att stoppa svansen mellan benen och gny för minsta lilla.

Norton däremot fann sig i vilka miljöer som helst. Han bodde i Uppsala i två år innan familjen flyttade till New York, där de bodde i två år innan de byggde ett hus på Gotland.

– De säger ju att New York inte är någon stad att ha hund i. Men vi promenerade i Central Park på morgnarna. Det tyckte han var kul.

Norton var också nöjd när de bodde i London i flera år samt i Exmoor i sydvästra England med sina vidsträckta hedar, berättar Håkan. De reste mycket med bil genom Europa. Norton var på bokturnéer i Holland och Tyskland och hade inga problem med att bo på hotell.

Om Håkan skulle hålla i något evenemang så lade sig Norton bara på sängen tills husse kom tillbaka och tog ut honom på en kort kvällspromenad.

– Norton lade sig lika gärna i en skinnsoffa som ute på en äng, kändes det som.

När han kom upp i åttioårsåldern fick han alltmer krämpor. Han hade svårt att gå i trappor och till slut hade han svårt att resa sig upp. Det förfärliga med att ha hund är att man nästan alltid måste bestämma när den ska dö, eftersom det är väldigt få hundar som dör naturligt, enligt Håkan.

– Ibland är det en av anledningarna till att vissa hundägare inte orkar skaffa någon ny, för att de inte orkar ta det beslutet igen.

Till slut bestämde de sig för att kalla på veterinären. Norton var lugn och mådde bra när veterinären kom och gav honom först två lugnande sprutor och sedan den dödliga.

– Jag och min fru höll om Norton när han somnade in. Men sedan är ju kroppen kvar. Då ska man bära ut den till veterinärens bil. Och sedan gå tillbaka till lägenheten.

– Jag har aldrig haft panikångest. Men så vitt jag förstår så var det nära den gången. Den känslan gick nästan inte att hantera. Den trofasthet som har byggts upp under åren. Hunden litar på en till hundra procent. Så gör man det här.

– Jag vet ju att det är min egen projicering. Åldrande och död är naturligt för en hund. En del av sorgearbetet för mig blev att skriva om honom.

Håkan Nesser berättar också om en av sina hästar, Safir, som han tycker är extra intressant. Medan de andra hästarna går och betar nere vid stranden, kan Safir ställa sig och titta ut mot havet i en timme.

– Han är vad som brukar kallas för en ”introvert” häst. Det ser man i vissa detaljer. Han kan till exempel frysa och låsa sig på det här viset, som för att stänga ute vissa saker och fundera.

Då flyttar Safir öronen på ett visst sätt. Han blinkar nästan inte men han kan titta åt olika håll. Och munnen rör sig. Då vet man att han är alert i skallen och upplever någonting, enligt Håkan.

Han kanske bara viftar bort flugor?

– Ja, kanske står han där för att det blåser från havet och doftar på ett speciellt sätt. Det kan göra att han slipper flugorna, så klart.

Att kalla en häst för introvert är inget som Håkan Nesser är ensam om. För att kunna närma sig en häst på rätt sätt, är det viktigt att veta att djuren fungerar väldigt olika.

– En extrovert häst kommer gärna fram och nosar och är nyfiken, ibland så mycket att du måste hålla bort den. En introvert däremot kommer inte fram lika gärna.

Vissa hästar är också mer känslomässiga medan andra är mer reflekterande och analytiska, säger Håkan. De förstnämnda analyserar inte lika mycket och har en starkare flykttendens. Det här är skillnader som Håkan också ser mellan Norton och hans efterföljare Hudson.

– Man kan ju tro att en häst är en häst. Men de beter sig väldigt olika sinsemellan, på samma sätt som hundar, säger Håkan Nesser.

Tanken har föresvävat honom att kanske en dag även skriva hästen Safirs memoarer.

Håkan Nesser

Bor: Mest på Gotland, Furillen, samt i Gamla stan i Stockholm.

Djur: Hunden Hudson och katten Elliott. Sex hästar: tre islänningar och tre föl, av olika slag. En skock höns och några ankor. ”Min fru kan namnen på dem alla, men tyvärr inte jag.”

Läs mer!”Människans bästa vän

Läs mer!

”Människans bästa vän förstår mer än du tror.”

Forskaren Per Jensen berättar om hur du med några enkla trick kan lära känna din hund på djupet. dn.se/insidan

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.