Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Insidan

Nu har deras döda barn fått en minnesplats

Minnesstenen för de runt två tusen döda barn som placerades i anonyma gravar på Skogskyrkogården i Stockholm är nu rest. Marianne Alpsten, 87 år, är en av dem som äntligen får en plats att gå till.

I flera artiklar avslöjade DN i slutet av förra året och i början av detta år att många barn i Stockholm som dött under graviditeten eller i samband med förlossningen blev begravda i gemensamma gravar – utan att föräldrarna fick någon som helst information om vad som hände med deras barn.

Många anhöriga blev upprörda efter att ha läst artiklarna och menade att en minnesplats borde ställas i ordning på Skogskyrkogården. Politikerna i kyrkogårdsnämnden gav klartecken och i förra veckan var det dags för invigning.

En äldre gravsten i granit har slipats om och omges av planteringar och två bänkar. Anhöriga och besökare har möjlighet att smycka platsen med blommor och tända ljus. En informationstavla finns också uppsatt.

Efter invigningsceremonin dröjer sig Marianne Alpsten, 87 år i dag, kvar en stund vid minnesstenen. Hennes dotter levde ett dygn efter att hon fötts för sextio år sedan.

– Jag fick aldrig reda på vad som hände med henne och hade ingen aning om var hon var begravd, berättar Marianne. Nu har jag en plats att gå till, det känns så fint.

– Efter mer än femtio år kan vi nu komma hit och minnas, säger Gerd och Gunnar Leffler.
– Efter mer än femtio år kan vi nu komma hit och minnas, säger Gerd och Gunnar Leffler. Foto: Mickan Palmqvist

Gerd och Gunnar Lefflers son dog 1962 precis innan hon skulle födas. Innan Gerd vaknade upp togs barnet ifrån henne och sedan kördes Gerd till gynekologavdelningen så att hon skulle slippa höra de nyföddas skrik.

– Vi har så klart funderat över vad som hände med vår son, men ingen talade med oss. Så läste vi DN-artiklarna och fick äntligen ett svar, och många känslor vällde fram. Efter mer än femtio år kan vi nu komma hit och minnas, säger Gunnar och Gerd. 

Under invigningen berättade Marja Sandin-Wester, kyrkogårdsnämndens miljöpartistiska ordförande, att hon snabbt insåg att många föräldrar blev mycket upprörda av uppgifterna i DN. 

– Mina föräldrar förlorade ett barn innan jag föddes men på den tiden så pratade man inte om det så jag förstår precis vilka känslor det här väcker, säger Marja.

Invigning av minnesplatsen.
Invigning av minnesplatsen. Foto: Mickan Palmqvist

Hon hoppas att minnesplatsen förhoppningsvis kan bidra till att läka sår som många människor burit med sig.

Malin Asp är ordförande i Spädbarnsfonden som sedan 1986 arbetar med att stötta föräldrar som förlorat sina barn före, under eller efter förlossningen . Fonden har medverkat vid utformningen av minnesplatsen på Skogskyrkogården.

– Erfarenheten att ha mist ett barn kan förena genom historien. Den erfarenheten finns det många människor genom historien som delar och alla har fått kämpa med ett sätt att hantera den. Många gånger har det varit svårt att tillåtas ta ett värdigt avsked av sitt barn. Barnet har förnekats och osynliggjorts av omgivningen. Den förälder som mist ett barn glömmer aldrig. Den föräldern bär sitt barn med sig genom livet, säger Malin Asp.

Den 27 december i fjol berättade Arnold och Rhené Rydman i DN att deras dödfödda dotter fördes bort utan att de fick någon information. Nästan sextio år senare fick de reda på att dottern blivit begravd tillsammans med andra barn på Skogskyrkogården. Arnold och Rhené var de första att önska att ett minnesmärke borde uppföras över de bortglömda barnen.

Läs mer:

Hennes syster ligger i en massgrav 

”För första gången på 55 år kände jag ro” 

Nu får de dödfödda barnen ett minnesmärke 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.