Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Insidan

Nystartad ME-mottagning fylldes direkt.

I våras öppnades den första sjukhusanknutna ME-mottagningen på Danderyds sjukhus. Suget har varit enormt, och remisstopp har redan införts.

För de ME-sjuka innebär öppenvårdsmottagningen i första hand en plats dit de kan komma – och bli trodda. Enheten ligger under rehabiliteringsmedicins­ka universitetskliniken, vilket dess chef, specialistläkaren Per Julin, anser är logiskt:

– Vi tar emot hjärnskadade patienter, personer med stressrelaterade sjukdomar, smärta och fibromyalgi, och är vana vid att arbeta med kroniska sjukdomar och med patienter som i första hand ska lära sig att leva med situationen. Vi har en bedömningsbredd med ett team som tar emot varje patient. Här finns läkare, psykolog, arbetsterapeut och sjukgymnast.

För honom själv är området nytt; hans egen forskning är inriktad på rehabilitering efter traumatiska hjärnskador. Forskning om ME kommer också att bedrivas på Danderyd.

– För ME-patienterna handlar mycket om bemötande, där många patienter i dag är fru­strerade av vården.

I Sverige finns annars endast den privata Gottfrieskliniken i Mölndal, men den har begränsade resurser och mäktar inte med efterfrågan.

Det gör nu inte Danderyd heller – på några månader har man fått ett par hundra remitterade patienter och tvingas nu sätta stopp.

Mottagningen drivs som ett treårigt projekt som ska utvärderas i mars 2013. Men politiskt råder blocköverskridande enighet om satsningen, och fungerar den väl finns goda chanser att ME-mottagningen finns kvar oavsett valutgång.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.