Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insidan/overdrivet-tvattande-kan-skada-bakterierna/

Insidan

Överdrivet tvättande kan skada bakterierna

Foto: Christian Örnberg/TT

Under 100 år har våra vanor kring hur ofta och noga vi tvättar oss förändrats dramatiskt. Men vad är egentligen sunt?

Rätta artikel

På 1800-talet tvättade sig många människor i Sverige endast en gång om året. I dag duschar de flesta nästan varje dag. Men vad är bäst för hälsan? 

Anders Sönnerborg är professor på avdelningen för infektionssjukdomar och hud vid Karolinska institutet. Han menar att det i dag finns olika åsikter inom läkarskrået om hur ofta man bör tvätta sig, men framhåller de positiva effekter en ökad hygien har fått för samhället. 

– Det är svårt att isolera frågan om tvagning och se exakt vilka konsekvenser det har fått för vår hälsa. Under 1900-talet har samhället utvecklats på många sätt som bidrar till en bättre hälsa, bland annat separata avlopp och vattenledningar, minskad trångboddhet effektiva mediciner och vaccination. Men med det sagt så har även ökad kroppslig hygien lett till medicinska framsteg. 

Som exempel berättar han om den ungerska läkaren Ignaz Semmelweis som i mitten av 1800-talet upptäckte att antalet dödsfall i barnsängsfeber kunde minskas drastiskt om vård­personalen tvättade sina händer. 

– Det är ju väldokumenterat att bakterier och virus ofta överförs via händerna. Så om vi tvättar händerna några gånger om dagen minskar vi överföringen av sjukdomar. Helkroppstvagningen har inte lika tydliga fördelar men den innefattar förstås genitalier, anal, ansikte, näsa och händer, där det finns mycket bakterier av inte alltid snäll natur, resonerar Anders Sönnerborg.

Har man sår på kroppen och är smutsig ökar risken för sjukdomar som till exempel rosfeber och stelkramp – om man inte är vaccinerad. Att det skulle räcka med tvätt en gång om året för att minska infektionsrisken betvivlar han, men att tvätta sig så ofta som vi gör i dag kan också vara osunt. 

– Vi måste tänka på bakterier som våra vänner. Vi bär faktiskt på flera kilo bakterier som lever i symbios med oss. De är viktiga för kroppens utveckling och funktion. Överdrivet tvättande kan skada bakteriefloran.

Han hänvisar till senare tids studier som associerat ökad allergi och astma i västvärlden med en ökad renlighet. 

– Det finns en tendens i dag att människor tvättar sig flera gånger om dagen och tror att man är mer hygienisk då, vilket man inte är. Det påverkar hudens bakterieflora negativt och har en uttorkande effekt. När huden blir sprödare ökar risken för hudsprickor, vilket i sin tur kan leda till infektioner och eksem. Men det varierar mycket från person till person.

Anders Sönnerborg vill inte säga hur ofta man bör duscha, men ser det som en avvägning mellan kroppens välmående och ett fungerande socialt liv. 

– När det kommer till helkroppstvätt ser jag inte att det är särskilt viktigt ur ett medicinskt perspektiv, om man bortser från tidigare nämnda regioner. Däremot är det förstås förenat med psykiskt välbefinnande och ökad livskvalitet för många. Det finns ju en social norm att förhålla sig till om man vill ha ett rikt socialt liv.

Läs mer:

Från årligt bad till daglig dusch på 100 år 

Många unga är rädda för all kroppslukt